RETRO RÁDIÓ

Ez lesz ma! Mutatjuk a nap legfontosabb eseményeit!





A Metropol összeszedte a mai nap legfontosabb történéseit, változott több vonat közlekedése is. Te tudod, hogy mi színesíti 151 éve Budapest látképét?



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.03.02.
március 2.

MA 151 éve használhajuk a Budavári Siklót

A Siklót Széchenyi Ödönnek, Széchenyi István fiának a kezdeményezésére kezdték el megépíteni 1868-ban, alig egy évvel a kiegyezés után. Ma 151 éve, 1870. március 2-án adták át, ami óriási dolog volt, hiszen Európában a második hasonló szerkezet volt abban az időben. Az akkor még gőzüzemű Siklót nagyon megkedvelték a turisták, 1873-ban már 1,5 millió utast szállított, és a Várban 1928-ban megindult buszos közlekedés sem tudta csökkenteni a forgalmát. A második világháborúban súlyosan megrongálódott, ezért lebontották. Újraépítésére több elképzelés is napvilágot látott. Volt, aki mozgólépcsőt szeretett volna a helyére. A felújítást végül a BKV-ra bízták, majd 1986. június 4-én végre újra megnyitották Buda egyik legismertebb nevezetességét. Napjainkban az utaslétszám évi 500 ezer és 1 millió közöttire tehető, a világ minden tájáról érkező turisták sorban állnak, hogy megtekinthessék róla a pesti panorámát – már amikor nincs koronavírus-járvány...

 

Nem lesz áram és fűtés

Az ELMŰ munkálatai miatt a főváros több pontján szolgáltatások kimaradására kell számítani. A karbantartások miatt a Főtáv elzárja a távfűtést, illetve áram sem lesz a következő épületekben:

  • 1134 Budapest, Gidófalvy Lajos utca 1–7.
  • 1134 Budapest, Gidófalvy Lajos utca 25–27.
  • 1134 Budapest, Tüzér utca 62.
  •  

    Változott a nemzetközi vonatközlekedés

    A MÁV tájékoztatása alapján:

  • Nem közlekedik az EC 130-as számú vonat a Nyugati pályaudvarról 8:40-kor Terespolba, csak Pozsonytól jár a szlovák szakaszon.
  • Február 25-én érkezett utoljára az EC 131-es vonat Terespolból a Nyugati pályaudvarra. Február 26-ától csak Pozsonytól közlekedik a szlovák vasút vonalán.
  • EN 476-os számú járat február 24-én indult utoljára Břeclavba, ellenkező irányban az EN 477-es számú vonat február 25-én érkezett utoljára Břeclavból Budapestre.
  • A Metropolitan EuroCity-k közül február 25-étől nem közlekedik Párkány–Nyugati pályaudvar között a Nyugatiba 12:20-kor (EC 273) és 14:20-kor (EC 275) érkező, továbbá a Nyugati pályaudvarról 13:40-kor (EC 274) és 15:40-kor (EC 272) induló járat Budapest és Párkány között.
  • Leállt a cseh–német határon a vasúti forgalom. Emiatt a 172-es és 173-as számú Hungária EuroCity (EC) vonatok csak Budapest és Prága, illetve Prága és Budapest között közlekednek. Tegnap a Budapestről 7:40-kor induló Hungária EC csak Budapest és Děčín között, mától ellenkező irányban a teljes útvonalon Hamburg és Budapest között közlekedik.

  • A Budapest–Hegyeshalom vonalon a 462-es számú Kálmán Imre EN vonat, a 463-as számú Kálmán Imre EN vonat Salzburg és München között nem közlekedik.
  •  

    Buszos pótlás a 14-es villamos vonalán

    Karbantartás miatt ma reggel 6:40-től egészen este 20:00-ig nem közlekedik a 14-es villamos a Rákospalota-Újpest vasútállomás és Káposztásmegyer, Megyeri út között. A kimaradt útvonalon pótló busszal utazhatnak.





    Ezeket olvastad már?
    Menczer Tamás: Már össze is gyűlt a 20 ezer aláírás az EP-választásokhoz

    Menczer Tamás: Már össze is gyűlt a 20 ezer aláírás az EP-választásokhoz

    Eldördült a startpisztoly: Rekordgyorsasággal összegyűjtötte a budapestiek ajánlásait Szentkirályi Alexandra

    Eldördült a startpisztoly: Rekordgyorsasággal összegyűjtötte a budapestiek ajánlásait Szentkirályi Alexandra

    Tisztességtelen és jogszerűtlen amit Magyar Péter elkövetett

    Tisztességtelen és jogszerűtlen amit Magyar Péter elkövetett

    Teljes káosz vár Budapestre a hétvégén, ezek az okok

    Teljes káosz vár Budapestre a hétvégén, ezek az okok

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás