RETRO RÁDIÓ

Ez lesz ma! Mutatjuk a nap legfontosabb eseményeit





A Metropol összeszedte, mik a nap legfontosabb történései, milyen idő lesz, mit újít a BKK és mit kaptak a biciklisták.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.02.09.
Február 9.

Ma érkezik a dermesztő szibériai fagy az országban

Úgy tűnik hiába nem látta meg Balu medve múlt héten az árnyékát a Fővárosi Állat- és Növénykertben a tavasz érkezése még várat magára egy kicsit, sőt most jön csak az igazi tél. Ma érkezik meg az országba az északról jövő dermesztő hideg az országba. A mai és holnapi napon leginkább az éjszakák lesznek hidegek, mínusz 4 fok körül alakulnak a maximumok. Csütörtökön azonban betör az országban a kemény tél; durva hideget, viharos szelet és havazást hoz majd magával. Szakértők szerint a hétvégén akár a Balaton is befagyhat, ugyanis éjszakánként mínusz 15 fokig is zuhanhat a hőmérő higanyszála. A folyamatosan váltakozó időjárás most úgy tűnik kicsit megnyugszik, ugyanis úgy tűnik, egész jövő héten marad a csontiga hatoló hideg.

Fotó: Shutterstock

Keret: Európában pusztított a fagy

Egész Európában szenvednek a hirtelen jött téltől Hollandia és Belgium szinte megbénult a hirtelen lezúdult hótól, hasonló helyzet várható Németországba és Ausztriában is.

Fotó: Shutterstock

Keret: Mit tegyünk extrém hideg esetén?

  • A gyalogosok óvatosabban közlekedjenek.
  • Autóval érdemes kicsit lassabban haladni, és nagyobb követési távolságot tartani a rossz látási viszonyok és a csúszós utak miatt. Hosszabb útra teli tankkal induljanak el és csakis kizárólag téli gumival.
  • A hajléktalanokat fokozottan kérik a segélyszervezetek, hogy menjek be az éjjel-nappali melegedőkbe.
  • Figyeljünk idős hozzátartozóinkra! Ha tehetjük, tehermentesítsük őket a hideg napokon.
  • A frontérzékenyekre a légnyomásváltozás komoly hatással lesz. Ez nyugtalanságot, alvászavarokat, heves szívdobogást, vérnyomás-emelkedést, reumatikus panaszokat idézhet elő.
  • A hideg ellenére igyunk napi 2 liter folyadékot, együnk napi háromszor és figyeljünk a vitaminbevitelre.
  • Ma van a Biztonságosabb Internet Világnapja!

    Szinte már elképzelhetetlen az életünk internet nélkül, ám nem árt óvni a kisebbeket a világhálón található káros tartalmaktól. Ezért nevezték ki február 9-ét a Biztonságosabb Internet Világnapjának. Az idei év legfontosabb kérdését egy új magyarországi kutatás mutatta ki, miszerint mennyire fontos lenne, hogy a szülők többet beszéljenek a gyerekeikkel az internetezés veszélyeiről.

    A legkisebbek sok mindennel találkozhatnak az interneten; a káros felnőtt tartalmak egyre elterjedtebb a cyberbulling vagyis az internetes zaklatás. A kutatás szerint minden negyedik gyerek volt már lehangolt amiatt, amit az interneten tapasztalt, és ennek a leggyakoribb oka a másnak, vagy neki szóló bántó üzenet, vagy esetleg komment volt.

    A legfontosabb kérdésekre azonban most a TudatosNet ad választ: 14 részes kutató-videósorozatotban adnak tanácsokat az érintett szülőknek.

    Fotó: Shutterstock

    Online térkép segíti a bicikliseket

    Mostantól egy gombnyomással találhatnak szervizt a budapesti biciklisek. A Magyar Kerékpárosklub készített egy folyamatosan frissülő térképet, ahol nyomon követhető, hogy hol tudjuk szükségesetén szervizelni a biciklinket. A térképen Budapest összes, a klubbal kapcsolatban álló bringaboltja és szervize helyet kapott.

    Fotó: Shutterstock

    Mentősök munkáját segíti a BKK

    Új kiírással segíti az Országos Mentősszolgálat munkáját a Budapesti Közlekedési Központ. A fővárosi buszjáratok kijelzőjét a „Mentőre vár” mondattal bővítették.

    -Baleset vagy utasrosszullét esetén a Mentőre vár felirat megjeleníthető a jármű külső kijelzőjén, így a mentők könnyebben és gyorsabban megtalálják az érintett járművet – magyarázta az újítás pozitív hatásait Borsi Dávid, a BKK szóvivője.

    Az újítás fontosságát mutatja, hogy évente 1000-szer kell mentőt hívni a járművekhez, hiszen naponta 2-3 utas igényel valamilyen orvosi ellátást.

     

    Indul az illegális hulladéklerakók felszámolása

    Elindult az Innovációs és Technológiai Minisztérium illegális hulladéklerakók felszámolását célzó pályázatának első üteme. A program lezárása után idén áprilisig megkezdődik az érintett területek tisztítása. A cél nem kevesebb, mint hogy négy ütemben megtisztítsák az országot az illegális hulladéktól. A kormány a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben megfogalmazott célok eléréséhez olyan lépéseket tesz, amivel egy tisztább és természetbarát lakókörnyezetet teremt. Az Innovációs- és Technológia Minisztérium illegális hulladéktárolók felszámolását célzó pályázat január végén zárult le, és összesen 370 pályázat érkezett be rá. A 2022-ig tartó programra 13 milliárdot fordítanak.

    Fotó: Vas Népe/Unger Tamás

     





    Ezeket olvastad már?
    „Nem hiszem el, hogy ez újra megtörténik” – kifakadt a lány, apja után a bátyját is halálra gázolták

    „Nem hiszem el, hogy ez újra megtörténik” – kifakadt a lány, apja után a bátyját is halálra gázolták

    Megérkezett az első fotó a nagypénteki budapesti robbanás helyszínéről

    Megérkezett az első fotó a nagypénteki budapesti robbanás helyszínéről

    Szemet vonzó ismertetőjel: őt keresik a magyar rendőrök

    Szemet vonzó ismertetőjel: őt keresik a magyar rendőrök

    Reggel került fel a körözési listára, hatkor már csattant is a kezén a bilincs

    Reggel került fel a körözési listára, hatkor már csattant is a kezén a bilincs

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás