RETRO RÁDIÓ

Ez lesz ma! Mutatjuk a nap legfontosabb eseményeit





A Metropol összeszedte, mik a nap legfontosabb történései, kiknek szűnhet meg a betegbiztosítása és mit igényelhetünk újra.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.02.02.
a mai napon

Mától érvénytelen a TAJ-adósok betegbiztosítása

A mai nappal több TAJ-adósnak szűnhet meg a betegbiztosítása, ha a 2020. július 1-je óta felhalmozott járuléktartozás több, mint a járulék hathavi összege, ami idén 48 000 forint. A kormány döntése értelmében a tartós munkanélküliek illetve azok, akiknek egyéb okokból nincs betegbiztosítása, mostantól 8 000 forint azaz napi 270 forint egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie. Ennek hiányában csupán az életmentő beavatkozásokat végzik el az orvosok. Az első befizetés határideje február 12-e.

Fotó: Hajdú-Bihari Napló

Mit tehet, ha nem tudja befizetni a havi 8 ezer forintot?

Egészségügyi szolgáltatásra szociális rászorultság alapján is jogosult lehet az, akinek alacsony a jövedelme. Ezt a rászoruló lakóhelye szerinti járási, illetve fővárosi kerületi kormányhivatal állapítja meg. Tehát ha valaki szociális okok miatt nem tudja befizetni a havi 8 000 forintot, keresse fel lakóhelyén a Kormányablakot

Részletekben is fizethet

Ha valaki méltányolható okok miatt nem tudja határidőre befizetni a járulékot, fizetési kedvezményt, azaz részletfizetést, fizetési halasztást, a kötelezettség mérséklését vagy elengedését kérheti a NAV-tól. Automatikus és pótlékmentes részletfizetés is kérhető. A kedvezményhez kérelmet kell benyújtani.

Fotó: Shutterstock

Újra pályázhatunk elektromos biciklikre.

Ismét lehet jelentkezni az Innovációs és Technológiai Minisztérium elektormobilitást ösztönző pályázatára. A programban magánszemélyeket támogatnak abban, hogy könnyebben elektromos kerékpárokhoz juthassanak. Az 1 milliárd forint keretösszeggel kiirt pályázat harmadik fordulójára február 5-ig lehetséges a jelentkezés. A támogatás maximális mértéke a pedálszenzoros rásegítésű kerékpárok esetében a maximum 400.000 forintos eladási ár 50 százaléka, de legfeljebb 90.000 forint, a nyomatékszenzoros kerékpárok esetében a maximum 900.000 forintos eladási ár 50 százaléka, de legfeljebb 150.000 forint.

Bővebb infó a www. kerekpar2020.elektromobilitas.ifka.hu weblapon.

Fotó: Shutterstock

Marad az enyhe idő

Kivételesen a mai napon nem várható óriási változás az időjárás szempontjából. Napközben változóan felhős, illetve derűs idő lesz, amit várhatóan nem nagyon szakít meg semmilyen csapadék, a maximumok olyan 5 fok körül alakulnak. Éjszakára sajnos vastagodik a felhőzet, később, akár ónos szitálás is kialakulhat, ezért éjjel és reggel nem árt majd vigyázni az utakon.

Fotó: Shutterstock

Országosan ellenőriz a Nemzeti Adó-és Vámhivatal

Többek között szoláriumok, tüzelő- és építőanyag-kereskedők, ajándékboltok, parfümériák, édességárusok, kereskedők, vendéglátók, szolgáltatók, ruházati kiskereskedők, számítástechnikai és mobiltelefon-üzleteket is számíthatnak véletlenszerű ellenőrzésre az ország bármely pontján a Nemzeti Adó-és Vámhivataltól. A revizorok az alkalmazottak bejelentését, az online pénztárgép használatának szabályszerűségét, a nyugta- és számlaadást, továbbá a foglalkoztatottak bejelentését, a készpénzkészletet, a forgalmazott áruk eredetét, nyilvántartások vezetését vizsgálja majd a napokban.

Hajléktalanokon segít a BKK és a BKV

A koronavírus járvány idejére összefogott a BKK és BKV a hajléktalanok megmentése érdekében a fagyos, téli hónapokban. Ezentúl a kijárási korlátozások után minden éjjel három helyszíni forgalomirányító autó cirkál a városban, hogy a fedél nélkülieket segítse az éjszakai mínuszok idején. A két intézmény a Fővárosi Önkormányzati Rendészettel, a Menedékház Alapítvánnyal és a Menhely Alapítvánnyal áll kapcsolatban, aki segítenek a hajléktalanok elszállásolásában.

Fotó: BKK

Több kerületben vannak ma lezárások a városban

  • Ma a II. kerületben 11:00 órától egészen 17:00 óráig a Gül Baba Türbe utcai parkolójában 100 méter hosszan nem szabad majd a megállni.
  • Az V. kerületben 15:00 órától 17:00 óráig a Szalay utca mindkét oldala le lesz zárva a Vajkay és a Falk Miksa utca között. A kerületben ezen kívül még ma 15:00 órától egészen holnap 18:00 óráig nem lehet majd megállni a Hotel Marriott fizető parkolójában.
  • A VI. kerületben az Andrássy út páratlan oldali szervizútján a 123. szám és a Dózsa György út között tilos lesz a megállás 14:00 órától 20:00 óráig.
  • 16:00-tól 21:00-ig a XIV. kerületben 100 méter hosszan tilos a megállás a Stefánia Palota főbejárata előtt.




  • Ezeket olvastad már?
    Hátborzongató: regisztrált szexuális ragadozó próbált elrabolni egy kisfiút az iskolából – videó

    Hátborzongató: regisztrált szexuális ragadozó próbált elrabolni egy kisfiút az iskolából – videó

    Kocsis Máté: a Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

    Kocsis Máté: a Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

    Egerek és patkányok tartják rettegésben ezt a budapesti környéket - A helyiek közegészségügyi vészhelyzettől tartanak - Fotó!

    Egerek és patkányok tartják rettegésben ezt a budapesti környéket - A helyiek közegészségügyi vészhelyzettől tartanak - Fotó!

    Szelfit készített a 13 éves fiú, miután 40 késszúrással végzett anyjával

    Szelfit készített a 13 éves fiú, miután 40 késszúrással végzett anyjával

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás