Ez lesz ma! Mutatjuk a nap legfontosabb eseményeit





A Metropol összeszedte, mik a nap legfontosabb történései, milyen fontos változás lesz Budapest közlekedésében és kiket ünneplünk ma.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.02.01.
Február 1

Nyár végéig a Kvassay-hídnál szállunk le a HÉV-ről

A Nemzeti Atlétikai Stadion építése miatt augusztus 31-ig rövidített útvonalon, csak a Csepel-szigeten belül jár a H7-es HÉV, a Csepel állomástól a Kvassay hídnál kialakított ideiglenes végállomásig. A Kvassay híd és a Boráros tér között pótlóbuszok szállítják az utasokat. A Kvassay hídnál a főúttól beljebb helyezkedő peronon csak felszállás, míg a pótlóbuszok felszállóhelye melletti rész csak leszállás céljából használható.

A csepeli hév vonalát eredetileg a Kvassay híd felújítása miatt zárták le június végén és december elején adták volna át, viszont közben elkezdődtek az atlétikai stadion építkezési munkálatai és a létre kellett hozni a stadionhoz vezető közúti kapcsolatot.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

 

Ráfér a javítás

A Kvassay híd az ország egyik legforgalmasabb vasúti hídja, amelyen naponta 260-szor haladnak át H7-es HÉV-szerelvények. A hídszerkezetet 1951-es átadása óta még nem újították fel.  

Itt szállhat fel-és le a pótlóbuszra:

Boráros tér H - a buszvégállomás Duna felőli oldalánál Müpa - Nemzeti Színház H - 23-as busz megállóiban Közvágóhíd H - 179-es busz megállóiban, a Kvassay Jenő úton Kvassay híd H - az ideiglenes HÉV-állomás mellett  

Mindegyik megújul

Az összes HÉV vonal 2027-re újulhat meg, illetve az új vonatok 2023 és 2025 állhatnak forgalomba, amely biztosítja a H5-ös, H6-os és H7-es HÉV-ek vonalán a teljes járműpark cseréjét.

Isten éltessen Caramel!

Ma ünnepli 39. születésnapját Molnár Ferenc Caramel, aki 2004 óta az ország egyik kedvenc énekese. Nem csak gyönyörű hangja miatt szerette őt meg a közönség azonnal, amikor 2004-ben besétált a Megasztár 2. válogatójára. Alázatos volt, szerény, nehéz gyermekkora volt, kemény fizikai munkát végzett, azt cserélte a színpadra. A nézők azt érezték, “ez a fiú egy közülük”, és hamar a szívükbe zárták. Caramel pedig azóta is megszolgálja ezt a szeretet gyönyörű dalaival, fantasztikus koncertjeivel és jótékonysági munkáival.

Fotó: Knap Zoltán/KZ

Ünnepeljük a civileket!

Az eseményről egy évvel később 1998-ban emlékeztek meg először. A civilek napjának célja, hogy felhívja a figyelmet a civil szervezetek működésének szükségességére, valamint arra, hogy ha nem működnek kellő számban civil szerveztek egy országban, akkor az önkormányzatokra sokkal több feladat és felelősség hárul. A Civil Parlament szeretné, ha az emberek tudnák, hogy csak a civilek és a civilszervezetek felelősségvállalása, társadalmi munkája és a jelenléte teheti jobbá az élet számos területét.

Civil lét a Covid idején

A magyar állam pályázatok útján segíti az országban működő civil szervezetek munkáját; február közepén ki is derül, hogy például a Nemzeti Együttműködési Alaphoz beérkezett pályázatok milyen elbírálásban részesülnek. A szervezetek programjainak megvalósítása azonban most a korlátozások miatt nem egyszerű, olyannyira, hogy a tavalyra betervezett események megvalósítására is haladékot kaptak a civilek a támogató szervezetektől.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Közlekedési kisokos

  • Máshonnan indulnak a Várfok utcai buszok a II. kerületben. A 16-os, a 16A, a 102-es, a 116-os, a 139-es, a 140-es és a 140A autóbusz, illetve a 916-os éjszakai járat terelve közlekedik, nem érinti a Széll Kálmán tér M megállót az építkezés miatt. A munkálatok 2021. július 15., csütörtök üzemzárásig tartanak.
  • Nem közlekedik a Lehel tér és a Nagyvárad tér között a hármas metró, a kimaradt szakaszon pótló autóbusszal utazhatnak 2022 év végéig. A lezárt megállóhelyeket metrópótlóbuszok igénybevételével lehet elérni. A közlekedést az 1M, 2M-es villamosok, 72M, 73M, 79M-es trolibuszok valamint az M14-es és 254M autóbusz könnyíti meg.




  • Ezeket olvastad már?
    Hihetetlen dolog derült ki az elkövetkezendő napok időjárásáról

    Hihetetlen dolog derült ki az elkövetkezendő napok időjárásáról

    Kész csoda: három és fél méteres aligátor szájából menekült meg a gazdi

    Kész csoda: három és fél méteres aligátor szájából menekült meg a gazdi

    Fontos bejelentést tett a Magyar Sportmárka Zrt., a 2RULE

    Fontos bejelentést tett a Magyar Sportmárka Zrt., a 2RULE

    Géppisztolyos rendőrök zárták le a Lidlt – rettenetes, amit az üzletben találtak

    Géppisztolyos rendőrök zárták le a Lidlt – rettenetes, amit az üzletben találtak

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás