RETRO RÁDIÓ

Ez lesz ma! Mutatjuk a nap legfontosabb eseményeit





A keresztény kultúra egyik legfontosabb napját ünnepeljük, miközben több kerületben dolgoznak a vízművesek és több magyarért is szoríthatunk.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.10.08.
ezen a napon

A Metropol összeszedte, mik a nap legfontosabb történései, a magyarság szempontjából milyen fontos eseményt ünnepelünk, illetve kik azok a honfitársaink, akikért szurkolhatunk a mai nap során.

Szűz Mária előtt tisztelgünk országszerte

Idén 124 éve, október 8-án ünnepeljük a Magyarok Nagyasszonyának napját. A legenda szerint Szent István királyunk halála előtt Szűz Mária oltalmába ajánlotta országát és koronáját. Az elmúlt közel ezer év során királyok és vallási vezetők adták tovább a hagyományt, végül 1896-ban XII. Leó pápa külön ünnepnek nevezte ki október 8-át. 1980-ban II. János Pál pápa ezen a napon szentelte fel a Szent Péter Bazilika altemplomában az új magyar kápolnát, a Magyarok Nagyasszonya tiszteletére. Mária napi misék az ország összes kereszténytemplomában látogathatók lesznek a hívők számára, a belvárosban többek között a Budapesti Belvárosi Ferences templomába várják 10.00; 11.00; 18.30 -kor, a Szent István Bazilikában pedig 18;00-kor várják a hívőket, illetve 20.00-kor virrasztásra.

fotó: Teknős Miklós/Magyar Nemzet

Karbantartanak a Vízművek

Több kerületben is felújítási munkálatokat végeznek a Fővárosi Vízművek munkatársai, ami kisebb-nagyobb vízhiányokkal, fennakadásokkal járhat az érintett területeken.

  • II. Guyon köz 10. – október 12-ig
  • II. Kőrózsa utca 7. - ma estig
  • III. Laborc utca - Laborc köz- október 12-ig
  • XII. Árnyas út 6. – október 12-ig
  • XIV. Tahi utca 97-101. – október 13-ig
  • XV. Gazdálkodóút 19. – ma estig
  • XVI. Csömöri út 299. – ma estig
  • XVII. Börzönce utca 14. – ma estig
  • XVIII. Igric utca 2. – ma estig
  • XXI. Ady Endre út 13. – október 9-ig
  • XXI. Bokros utca - Fagyöngy utca – október 13-ig
  • XXI. Szebeni utca – ma estig
  • Forrás: Új Dunántúli Napló

    Drukkoljunk fiainknak!

    EURÓPA-BAJNOKI PÓTSELEJTEZŐ

    Bulgária-Magyarország

    csütörtök, 20.45

    Tv: M4 Sport

    Fotó: Szabó Miklós/Nemzeti Sport

    Nobel-díj 2020: Krasznahorkai Lászlóért izgulhatunk

    Ma adja át az irodalmi Nobel-díjat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia tagjai. A tíz európai jelölt között Krasznahorkai László is az esélyesek között van: a legfrissebb jóslatok szerint 33-1-es oddsszal lehet fogadni a győzelmére. Tegnap adták át a kémiai Noel-díjakat, amit a modern génszerkesztés két úttörője, Emmanuelle Charpentier és Jennifer Doudna kaptak.

    Fotó: MTI/Marjai János

     

    Expressz járatuk kerülnek, nincs Libegő

  • Közlekedési építkezés miatt több megállót nem érint a 199-es busz Kispesten. A járat október 30-ig terelve közlekedik, nem érintve a Kossuth Lajos utca, a Pincér utca, az Áchim András utca és az Ady Endre úti megállókat. A busz a Kossuth Lajos utca - Ady Endre út - Vas Gereben utca útvonalon közlekedik, így a Hofherr Albert utca térségét sem érinti.
  • Vasárnapig nem érinti az Előd utcai és a Vörösmarty utcai megállókat a 36-os busz. A járatok az Ábrahám Géza utcán át közlekednek Pestszentlőrinc, illetve a Soroksár, IKEA áruház felé. Az ideiglenes megállók az Ábrahám Géza és a Vörösmarty utcákban találhatóak. A Vörösmarty utcai megállóban a 135-ös jelzésű busz sem áll meg.
  • Karbantartási munkálatok miatt visszavonásig a teljes vonalon nem közlekedik a Libegő a XII. kerületi Zugliget és János-hegy között. Péntekig nem jár a budavári Sikló. Hazánk legszebb turistalátványosságát, a Budai várat a 16-os busszal érdemes megközelíteni a hét során az érdeklődőknek.
  • Építkezés miatt másik útvonalon közlekedik a 176 E jelezésű autóbusz. A járat október 30-ig nem érinti a IV. utca, a Hősök tere, a XVII. utca, a Tarack utca és a Gyöngytyúk utca megállókat, a busz az Örs vezér tere felé a Liget soron és a Cinkotai úton át közlekedik. A Gyöngytyúk utcai megállót a 276E autóbusz, illetve a 998-as éjszakai járat se érinti.
  • Az M3-as metró a Nagyvárad tér és Kőbánya-Kispest között nem közlekedik, a kimaradt szakaszon pótló autóbusszal utazhatnak. November 6-ig az Arany János utca, a Ferenciek tere, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák megállókon nem áll meg. A 9-es és az M30-as autóbuszt, illetve a 72-es és a 73-as trolibuszt ajánljuk.




  • Ezeket olvastad már?
    Menczer Tamás: Már össze is gyűlt a 20 ezer aláírás az EP-választásokhoz

    Menczer Tamás: Már össze is gyűlt a 20 ezer aláírás az EP-választásokhoz

    Eldördült a startpisztoly: Rekordgyorsasággal összegyűjtötte a budapestiek ajánlásait Szentkirályi Alexandra

    Eldördült a startpisztoly: Rekordgyorsasággal összegyűjtötte a budapestiek ajánlásait Szentkirályi Alexandra

    Tisztességtelen és jogszerűtlen amit Magyar Péter elkövetett

    Tisztességtelen és jogszerűtlen amit Magyar Péter elkövetett

    Teljes káosz vár Budapestre a hétvégén, ezek az okok

    Teljes káosz vár Budapestre a hétvégén, ezek az okok

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás