RETRO RÁDIÓ

Ez lesz ma! Ezek a nap legfontosabb eseményei





A Metropol összeszedte, mik a nap legfontosabb történései, mi változik a nyugdíjban és meddig vehetünk libát Márton napra.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.11.11.
ez lesz ma november 11 nyugdíj közlekedés

Ma kezdik utalni az emelt nyugdíjat

Nagy öröm éri a magyar nyugdíjasokat ugyanis a következő napokban kapják kézhez az emelt nyugdíjukat. A 2020-as 2,8 százalékos növekedéshez képest holnaptól minden nyugdíjasnak újabb 1,2 százalékkal utal több pénzt az állam, sőt erre az évre visszamenőleg is megkapják az emelést. Így egy átlagos időskorú körülbelül 18800 forinttal kap többet ebben a hónapban. Akik kártyára kapják a járandóságukat azok ma vagy holnap már a zsebükben is érezhetik az extra pénzt, postai úton pár nappal később érkezik az időskori juttatás.

Fotó: Shutterstock

Több lépcsőben állítják vissza a 13. havi nyugdíjat

A koronavírus-járvány ellenére is fontos szempont az idősek megbecsülése, ezért még tavasszal úgy döntött a Kormány, négy év alatt visszaállítja a 13. havi nyugdíjat. 2021 februárjában az extra nyugdíj első negyedét kapják meg az idősek , majd 2024-ig lépcsőzetesen építik vissza a korábbi rendszert: minden évben egy negyednyivel lesz több az emelkedés.

Otthon esszük a libát

Ma ünnepeljük Szent Márton napját. Számos népszokás kötődik a dátumhoz; az adventi időszak kezdete, a mezőgazdasági munkálatok vége és az időjóslás. A hiedelem szerint, ha Márton fehér lovon jön, enyhe tél, ha barnán, kemény tél várható. Ha ez igaz, a holnapi 8 fokos előrejelzés alapján havas hónapok elé nézünk.

Fotó: Shutterstock

A ma éjféltől életbe lépett koronavírus-járvány szigorítások miatt, csak szigorú keretek között szerezhetjük be a Márton-napi libát.

  • A boltok este 7-ig vannak nyitva, az éttermekből pedig csak rendelni lehet.
  • A járvány miatt elmaradnak a hét további részére tervezett felvonulások, rendezvények.
  • Sokan ajándékot adnak ilyenkor egymásnak. Kedves gesztus, de kerüljük a nagyobb csoportosulásokat.
  • Sűrűbben mennek a Volánbuszok

    A koronavírus –járvány súlyosbodása miatt a BKK után a Volánbusz Zrt. is sűríti a járatait. 16 városban a megszokottnál 330 járattal több és nagyobb befogadóképességű buszt állítanak forgalomba a reggeli és délutáni csúcsidőszakban a zsúfoltság elkerülése érdekében. A járműveket természetesen csak szájmaszkban vehetik igénybe az utazók.

    Fotó: Metropol/Keresztesi Balázs

    Keret: Hol sűrítik a járatokat?

    Békéscsaba, Dunaújváros, Eger, Érd, Győr, Hódmezővásárhely, Nagykanizsa, Nyíregyháza, Salgótarján, Sopron, Szeged, Székesfehérvár, Szekszárd, Szolnok, Szombathely és Zalaegerszeg.

    Pestszentlőrincen folytatódik a lomtalanítás

    Mától november 25-ig tart lomtalanítást a XVIII. kerületben a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) A helyiek a következő két hétben rakhatják ki otthonuk elé nagydarabos hulladékukat. A lomtalanítás első napján 18 óra előtt szabálysértésnek számít a szemét kihelyezése, ám a ma estétől érvényes kijárási tilalom miatt legkésőbb 20:00-ig vigyék le megunt tárgyaikat. A kihelyezett lomok elszállítása bűncselekmény, csak az FKF munkatársai vihetik el.

    Fotó: Metropol/Keresztesi Balázs

    Metrópótlók lepik el a Belvárost, nincs Libegő.

  • Nem közlekedik az M3-as metró a Lehel tér és a Nagyvárad tér között, a kimaradt szakaszon pótló autóbusszal utazhatnak 2022 év végéig. A kimaradt szakaszon az M14-es pótlóbusz igénybevételét ajánljuk. A közlekedés az 1M, 2M-es villamosok, 72M, 73M, 79M-es trolibuszok és a 254M autóbusz könnyíti meg.
  • Építkezés miatt terelve közlekedik a 133E autóbusz, nem érintve a Szent Gellért tér - Műegyetem M megállót Újpalota, Nyírpalota út felé. A járat a Bartók Béla úton a 7-es autóbusz Szent Gellért tér - Műegyetem M megállójában áll meg. A BKK egyelőre nem tudja, meddig tartanak a felújítási munkálatok.
  • Terelve közlekedik a 36-os és a 135-ös autóbusz. A járatok mindkét irányban terelt útvonalon, Pesterzsébet, Pacsirtatelep érintésével közlekednek. A 135-ös a Szent László utca és az Erzsébeti temető megállót, a 36-os az Előd utca, a Vörösmarty utca, az Erzsébeti temető és a Szent László utca megállókat nem érinti november 16-ig.
  • Közúti építkezés miatt a Kőbánya-Kispest, Rákoskeresztúr és Pécel felé közlekedő 85-ös, 161-es, 161A, 956-os és 990-es autóbusz a Fehér úti ipari park megállónál nem áll meg. A határozatlan ideig tartó alatt a Fehér úton mindkét irányban új buszsávot alakítanak ki.
  • Bizonytalan ideig a teljes vonalon nem közlekedik a Libegő. A járat működését a következő napok ködös, szélsőséges időjárási körülményei miatt állította le a BKK Zugliget és János-hegy állomások között. A közlekedési központ korábban többször is leállította a jármű működését karbantartás miatt.





  • Ezeket olvastad már?
    Mikor lesz már vége? Mozgáskorlátozott bácsi égett halálra Dunaföldváron

    Mikor lesz már vége? Mozgáskorlátozott bácsi égett halálra Dunaföldváron

    Lezárt Rám-szakadék: mindig is veszélyes volt kirándulni a szurdokban – GALÉRIA!

    Lezárt Rám-szakadék: mindig is veszélyes volt kirándulni a szurdokban – GALÉRIA!

    Egy másik csillag mentheti meg a Földet a Nap pusztításától

    Egy másik csillag mentheti meg a Földet a Nap pusztításától

    Gulyás Gergely fontos bejelentéseket tett a Kormányinfón

    Gulyás Gergely fontos bejelentéseket tett a Kormányinfón

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás