Brutális hőhullámmal indul a hét

A forró hétvége után még forróbb napunk lesz ma. A jóslatok szerint 36 fok is lehet ma Budapesten a délutáni órákban. A kánikulát néhol fátyolfelhők és kisebb záporok enyhíthetik, továbbá a szél többfelé megélénkül. Az Országos Meteorológia Szolgálat a hőség miatt az ország nyugati, középső és déli részére másodfokú riasztást adott ki. A hírek szerint a kánikula csütörtökig biztos kitart, sőt, holnap akár a mainál is magasabb csúcshőmérsékletre lehet számítani.

Holnap megdőlhet a melegrekord!

Szakértők szerint nem kizárt, hogy a holnap megdőlhet a magyar melegrekord az ország déli részében. 2000-ben, Tiszaruffon 37,6 fokot mutatott a hőmérő.

Így védekezzünk a hőség ellen!

  • Legalább 2–3 liter folyadékot fogyasszunk naponta!
  • Figyeljünk a gyerekek és idősek folyadékfogyasztására!
  • A magas UV-sugárzás ellen magas faktorszámú naptejet használjunk!
  • 11 és 15 óra között, ha tehetjük, ne menjünk a napra!
  • A napos órákban viseljünk kalapot a forróság ellen!
  • Fontos a vitaminpótlás: sok gyümölcsöt és zöldséget együnk ezeken a napokon!

Egy kisfiú fürdik a hőségben a Szabadság téri szökőkútban 2021. június 19-én. Ezen a napon életbe lépett az országos tisztifőorvos által elrendelt hőségriasztás.
(Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Rövidülnek a nappalok

Ma éjszaka figyelhetjük meg a nyári napfordulót. Ez az a nap, amikor a Föld északi féltekéjén kezdetét veszi a csillagászati nyár. A napfordulóig a Nap delelési iránya délről északra halad, ezután ez megváltozik és északról délre mozog, ezáltal ez az év leghosszabb nappala és legrövidebb éjszakája lesz a mai.

Ma ünnepeljük az európai zenét

Az első ilyen napot 1982-ben tartották. Maurice Fleuret francia zenetudós ekkor javasolta. A zene európai ünnepe chartáját 1997-ben 12 európai ország 16 városa írta alá Budapesten. Ilyenkor szabadtéri eseményeket tartanak, ahol az emberek kedvenc dalaikat játszhatják le. Idén a pandémia miatt a közösségi oldalakon osztják meg az emberek a kedvenceiket.

Jóga nemzetközi világnapja

Az ENSZ 2014. december 11-én úgy döntött, hogy június 21-ét a Jóga Világnapjává nyilvánítja. A jóga a tudat átalakítását, illetve a karma és az újjászületés körforgásából való megszabadulás elérését szolgálja különböző vallási és technikai módszerekkel. Idén az Indiai Kulturális Központ tart közös jógázását ma 10 és 5 óra között a Halászbástyánál.