RETRO RÁDIÓ

Hőségriadó! 37 fokkal indul a hét





37 fokos hőséggel indul a hét, úgyhogy most aztán tényleg oda kell figyelni. Ráadásul sokan meg is ijedhetnek, mert szirénapróba lesz. Hol lehet ma vért adni? A hétfő legfontosabb tudnivalói egy helyen!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.07.04.
III. kerület IV. kerület IX. kerület X. kerület XIII. kerület XIV. kerület XV. kerület XVI. kerület XIX. kerület ez lesz ma

37 fokos meleggel indul a hét

Hétfőn még nagy kánikula várható, de a hét hátralévő részében ekkora hőségre már nem kell számítani. Ma éjfélig érvényben van a harmadfokú hőségriasztás az ország egész területén. Az elmúlt hét időjárása szinte kibírhatatlan volt, szinte nem volt olyan nap, amikor a hőmérők ne 30 fok feletti értékeket mutattak volna. A tikkasztó nyári melegből még hétfőre is jut, de szerencsére keddtől már fellélegezhetünk. Ma általában sok napsütés várható egyre több felhővel, ami miatt a nap majd ritkábban bukkan elő. Napközben csak kevés helyen, főleg a Nyugat-Dunántúlon várható zápor, zivatar, de késő estétől már jelentősen nagyobb eséllyel lehet csapadékra számítani. A csúcshőmérséklet 37 fok körül alakul, de lesz olyan hely, ahol 39 fokot is mutathatnak majd a hőmérők.

Ma még tikkasztó melegre kell számítani, de keddtől már érkezik a lehűlés, amivel vége a hetekig tartó forróságnak Fotó: Shutterstock

A vénák állapotára is figyelni kell a kánikulában

A tartósan 30 fok feletti hőség megterheli a szervezetet, különösen a vénákat. A meleg hatására kitágulnak a visszerek, ami nem csak esztétikai gondot okoz. Sokat tehetünk a bármikor bárkit utolérő visszeresség ellen, ha:

  • nagy melegben naponta 2,5-3 liter vizet fogyasztunk
  • utazás alatt többször átmozgatjuk lábainkat, ezzel segítve a vénás áramlást
  • igyekszünk megszabadulni a túlsúlytól
  • egészségesen, vénabarát étrend szerint táplálkozunk
  • rendszeresen mozgunk (például séta)
  •  

    Véradás lesz két kerületben is!

    Hétfőn 14 és 17.30 között a Magyar Vöröskereszt III. kerületi irodájában a Szőlőkert utca 6-ban és 11-18 óra között a XIII. kerületben, a Duna Plaza 1. emeletén adhatunk vért.

    Feltétel a véradáshoz:

  • minimálisan 50 kg testsúly,
  • betöltött 18. életév
  • személyi igazolvány (vagy jogosítvány, vagy útlevél), tajszám, lakcímkártya
  • előtte étkezni kell, és sok folyadékot fogyasztani
  • Két helyen Budapesten a X. és a XVI kerületben lesz véradás, ahová a nyáron is várják a segíteni szándékozó bátor jelentkezőket Fotó: Dunaújvárosi Hírlap

    Két kerületben is hétfőn irtják a szúnyogokat

    Július 4-én a napnyugta utáni órákban veszik fel a harcot a vérszívók ellen a X. és a XVI. kerületben. Rossz idő esetén a védekezést július 5-6-án ugyanebben az időben tartják. A szabadban tárolt játékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat, a szúnyoggyérítés napján gyűjtsük össze vagy takarjuk le.

    Hétfőn szirénapróba lesz!

    Ma 11 órakor csökkentett üzemű szirénapróbát tart a Katasztrófavédelem. Július 4-én a IV., IX., X., XIII., XIV., XV., XVI. és XIX. kerületekben, összesen 158 végponton lesz riasztás.

    Mától nyári szünetre megy a kőbányai polgármesteri hivatal

    Hétfőtől augusztus 5-ig igazgatási szünet lesz a X. kerületi polgármesteri hivatalban. Ez idő alatt nem lesz ügyfélfogadás a Hivatal főépületében (Szent László tér 29.), az Ügyfélközpontban (Állomás utca 26.) sem. A hivatal anyakönyvi és szociális ügyekben a nyári szünet alatt is áll az ügyfelek rendelkezésére.

    Július 4-ig pályázhatnak a fiatal népzenészek!

    A Petőfi Kulturális Ügynökség hétfőig meghosszabbította a jelentkezést a Fiatal magyar népzenészek tehetséggondozása az egyesült államokbeli East Tennesse State University népzenei tanszékén című pályázatára. A felhívás azoknak a 18-25 év közötti népzenészeknek szól, akik szívesen tanulnának egy évet az Egyesült Államokban.

    Ma 95 éves Gina Lollobrigida!

    Az ötvenes és hatvanas évek legnépszerűbb színésznője, Gina Lollobrigida ma ünnepli 95. születésnapját. Gyermekkorában festészetet és szobrászatot tanult. Fiatalon, feltűnő szépségének köszönhetően modellként kapott munkát. Nemzetközi hírnevet a Királylány a feleségem című francia filmben szerzett. Az 1970-es évek elején jelentette be, hogy visszavonul a filmvilágtól, és a fotózásnak szenteli az életét.

    Fotó: AFP

     





    Ezeket olvastad már?
    Így alakul az üzletek nyitvatartása és a közlekedés húsvétkor - mutatnunk néhány programötletet is a hosszú hétvégére!

    Így alakul az üzletek nyitvatartása és a közlekedés húsvétkor - mutatnunk néhány programötletet is a hosszú hétvégére!

    Összeveszett a barátnőjével, ennek köszönheti az életét

    Összeveszett a barátnőjével, ennek köszönheti az életét

    Többszáz milliót fizettek a Titanic ajtajáért

    Többszáz milliót fizettek a Titanic ajtajáért

    Féktelen düh: Magyar Péter nem tudta elviselni Varga Judit sikereit

    Féktelen düh: Magyar Péter nem tudta elviselni Varga Judit sikereit

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás