Ez áll a világhírnév mögött





Lakatos Mónika az első roma származású magyar énekesnő, aki megkapta a világzene legnagyobb kitüntetését, a WOMEX (Worldwide Music Expo) Artist Award életműdíját. A zenész a Metropolnak elmondta: a díj ugyanúgy férjét is illeti, akivel 24 éve hű társak a magánéletben és a színpadon is.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2020.11.05.
WOMEX Artist Award világzenei díj magyar siker

Lakatos Mónika Budapesten vehette át a világzene legnagyobb kitüntetését, a WOMEX Artist Award életműdíját. A járvány miatt az ünnepségen csak a szólista szűk család és baráti köre vehetett részt, a külföldi meghívott vendégek online követték a díjátadót.

- Hatalmas megtiszteltetés, hogy egy ilyen rangos elismerésben részesültem. Még most sem hiszem el, hogy ez velem történt meg - kezdte a Metropolnak Lakatos Mónika, aki az átadó után nem meglepő módon muzsikaszóval ünnepelt. - A vendégeimmel szűk körben itthon folytattuk az ünneplést. Hajnalig zenéltünk, életem egyik legszebb napja volt.

Mónikát mindenben segíti férje (Fotó: Farkas András)

Férjével 24 hű társak a magánéletben és a színpadon is

Mónika zenei karrierje 16 évesen kezdődött. Unokatestvéreivel együtt kezdtek el zenélni, és rendszeresen felléptek a Holdvilág Kamaraszínházban. - Nagy sikerünk volt, szeretett minket a közönség. A színház igazgatója 1996-ban a tudtunk nélkül nevezett be minket a Ki mit tudra?, ahol népdal kategóriában győztünk. Az hozta meg számomra az igazi sikert - mesélte a díjazott, aki a zenének köszönhetően talált rá élete párjára, a gitáros Rostás Mihályra.

- A férjemmel 24 éve hű társak vagyunk az életben és a színpadon is. Ő az én menedzserem és a Romengo zenekarunkban is együtt játszunk. Mindent neki köszönhetek, ez a kitüntetés ugyanúgy őt is illeti, mint engem, hiszen mindenben mellettem áll, mindenhová elkísér és ellát tanácsokkal. Nélküle én sehol nem lennék. A Romengonak tagjainak is szeretnék köszönetet mondani a közös munkáért - tette hozzá.

Tartjuk a roma tradíciókat

Bármennyire is sikeres és tehetséges a Mónika, oláhcigány származása miatt nap, mint nap meg kell küzdeni az előítéletekkel. - A hétköznapokban engem is ér egy-egy megvető tekintet, megjegyzés vagy gesztus. A boltba is volt, hogy követtek, mert azt hitték elviszek valamit. Hozzászoktam már ezekhez, és mindenért kárpótol az a szeretet és elismerés amit a közönségtől kaptam a színpadon szerte a világban - mondta a zenész, aki mindezek ellenére büszke származására és tartja a roma tradíciókat.

- Engem a szüleim a roma szokások megfelelően neveltek, amik közül a legtöbbet még most is őrizzük. A 23 éves lányomat, Dzsenit is így nevelem. Mi nők például a mai napig nem ülünk le az asztalhoz, ha nagyobb férfi társaság is jelen van.

Orbán Viktor is gratulált Mónikának

„Örömmel és büszkeséggel értesültem róla, hogy első magyar szólistaként és első cigány előadóművészként idén Ön nyerte el a világ egyik legjelentősebb nemzetközi zenei eseménye, a Worldwide Music Expo életműdíját. Engedje meg, hogy a rangos elismeréshez szívből gratuláljak, további művészi munkájához pedig sok sikert és jó egészséget kívánjak!” - írta a kormányfő.





Ezeket olvastad már?
Halálos ágyán vallotta be szörnyű tettét az idős férfi

Halálos ágyán vallotta be szörnyű tettét az idős férfi

Megdöbbentő: így védekezett a nő, aki fehérítőt itatott a 3 éves lányával

Megdöbbentő: így védekezett a nő, aki fehérítőt itatott a 3 éves lányával

Elárulta a szakember: ezt látják az emberek, mielőtt meghalnak

Elárulta a szakember: ezt látják az emberek, mielőtt meghalnak

Gyerekeiket féltik a szülők Pomázon – kitálalt egy édesanya, mi folyik ott fényes nappal

Gyerekeiket féltik a szülők Pomázon – kitálalt egy édesanya, mi folyik ott fényes nappal

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás