RETRO RÁDIÓ

Garantáltan boldog leszel, ha ezt az öt ételt rendeled





A futár csengetését megelőző izgalomnak nemcsak az éhség az oka – egyes ételtípusok sokkal jobban fokozzák a boldogságérzetünket, mint hinnénk!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.02.18.
ételrendelés

Az ételrendelés sokáig a lustaság vagy az egészségtelen életmód szimbólumának számított, de többek között a koronavírus miatti korlátozások is elsöprő mértékben megdobták a kiszállított ételek népszerűségét. Csak idő kérdése volt, mikor kerül alaposabb tudományos vizsgálat alá a rendelés műfaja, most pedig érdekes következtetéseket vontak le a szakértők: egyes ételek rendelése sokkal boldogabbá tesz minket – írja az Eat This.

 

Illusztráció (Pixabay)

A kutatást egy német ételrendelő applikáció, a Lieferando fejlesztői vezették le, kétezernél is több vásárlójukat tanulmányozták, miután 11 különböző ételtípus rendelése előtt és után kellett nyilatkozniuk érzelmi állapotukról. A válaszok értékeléséhez a csapat az úgynevezett rövid hangulati introspekciós skálát (BMIS) használta, ezen helyezték el felhasználóik válaszait. A tanulmányban részt vevőknek a rendelés leadása után, valamint az étel elfogyasztása utáni öt percen belül kellett megadniuk, milyen érzelmi állapotban vannak éppen, hogyan érzik magukat az étel hatására. A skála legmagasabb pontja 400 volt, eddig értékelhették fel a saját állapotukat az alanyok.

Az étel elfogyasztása előtti átlagérték a 142 volt, ehhez mérten tudták megállapítani a kutatást végzők, hogy melyik étel fokozza igazán az elégedettségérzetünket, az első öt helyezettről pedig be is számoltak.

Ötödik helyre a kínai konyha rendelhető remekei kapaszkodtak fel, ezek az ételek akár 58 százalékkal is képesek megdobni a hangulatunkat. A kínai büfés étel mellett szól az is, hogy a menüsor végtelenül széles, így gyakorlatilag bárki megtalálhatja a fogások közt az ízlésének megfelelőt.

 

Fotó: Pixabay

A negyedik helyezett talán nem különbözik túl sokban, ugyanis a thai ételek előzték meg a kínaiakat, azonban egy pad thai vagy egy tom yum goong leves elfogyasztása már 64 százalékkal képes javítani a kedvünkön, 233 átlagpontig növelve a BMIS-értéket.

A dobogó aljára egy igazi bűnös élvezet fért fel: a hamburger, ami nem véletlenül az egyik legnépszerűbb étel a rendelt kaják körében, egy jól megtömött buci elfogyasztása után akár 70 százalékkal boldogabbnak érezhetjük magunkat, mint előtte, korgó gyomorral.

Az ezüstérmet egy megosztó étel nyerte el, a japán egyik legismertebb gasztroterméke, a szusi. Van, akit a hányinger kerülget a nyers halas tekercsek gondolatára, míg mások rajonganak érte, akárcsak más változataiért, és nem véletlen, hogy az elfogyasztása után 73 százalékkal nő a rendelők boldogságérzete, ugyanis szusit sokszor romantikus vacsorák részeként vettek az applikáció felhasználói.

A dobogó csúcsát azonban az indiai gasztronómia jelesei foglalták el, amelyek 260-ra tudják fokozni a BMIS-t, azaz átlagosan 83 százalékkal boldogabbá teszik a fogyasztókat. A tudományos magyarázat szerint ennek az élénksárga színű fűszer, a kurkuma a kulcsa, amely a memóriát és a hangulatot egyaránt javítja – de a selymesen különleges ízek is sokat tesznek a boldogságunk növelése érdekében.





Ezeket olvastad már?
Szétesett a ferencvárosi baloldal: Baranyi gyengén muzsikál, Gegesy és Gyurákovics között dől el a választás?

Szétesett a ferencvárosi baloldal: Baranyi gyengén muzsikál, Gegesy és Gyurákovics között dől el a választás?

Eltitkolta, hogy megharapta egy kutya: két hónappal később belehalt a kislány

Eltitkolta, hogy megharapta egy kutya: két hónappal később belehalt a kislány

Dráma a játszótéren: 6 éves kislányt támadott meg egy megvadult kutya a II. kerületben

Dráma a játszótéren: 6 éves kislányt támadott meg egy megvadult kutya a II. kerületben

Rettenetes tragédia: az iskolája előtt késelték halálra a 15 éves diákot

Rettenetes tragédia: az iskolája előtt késelték halálra a 15 éves diákot

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás