RETRO RÁDIÓ

Esős időben napi többször cseréljük a maszkot





A koronavírus-járvány terjedésének lassítása érdekében ma már minden zárt térben kötelező a maszk viselése. Ősszel azonban, amikor a maszkunk hamarabb átnedvesedik különösen figyelni kell arra, hogy naponta többször cseréljük. A meleg és nedves környezetben ugyanis jobban megtapadnak és hamarabb elszaporodnak a kórokozók.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.10.15.
koronavírus

A maszk használata kiemelten fontos az őszi esős napok alatt is, ám nem mindegy, hogy egy esetleges zuhé alatt mennyire ázik el az orrot és szájat eltakaró eszköz. Az országos tiszti főorvos, Dr. Müller Cecília javaslatára ezért egy nap akár többet is tartsunk magunknál a biztonság kedvéért.

– Nyilvánvalóan változik a hatékonysága. A maszkot, ha bármilyen fizikai hatás éri a védelmi képessége jelentősen gyengülhet - figyelmeztetett a tisztifőorvos, aki kiemelte a maszkok leginkább akkor hatásosak, ha szárazak.

– Korábban figyelmeztettünk arra is, hogy amikor tüsszentünk, köhögünk tulajdonképpen belülről átnedvesedik a maszk. Ezért nem csak a kórokozók lehetséges töménysége, sűrűsége miatt, hanem a nedvtartalom miatt is cserélni kell a maszkot, ugyanígy van ez most, az esős időszakban is - hangsúlyozta.

Fotó: Csóka Ferenc

Miért kell sűrűbben cserélni?

A koronavírus - akárcsak bármilyen más kórokozó - a meleg és nedves környezetben megtapad és remekül szaporodik. Mivel az esős időben a maszkunk anyaga elázhat vagy a levegőben lévő pára miatt átnedvesedhet könnyebben megtapadhatnak rajta a kórokozók. Ezért kell egy nap alatt többször is cserélni, hogy biztosítsuk a száraz közeget.

Legalább 60 fokon mossuk

A vírus a levegőben, nyálcseppek formájában terjed a leginkább. Ezért fontos, az orrot és szájat eltakaró maszk, ha zárt helyre és közösségbe megyünk. Ezzel megakadályozzuk a gyorsabb terjedést. Hazaérkezés után mossuk ki, legalább 60 fokon.

Miért nem elég a sál?

A Metropol korábban gyertyateszttel járt utána, hogy miért nem helyettesíthető egy sállal a textil vagy az orvosi maszk. Kiderült, hogy a sál csúnyán elbukik bármilyen más maszkkal szemben, ugyanis annak ellenére, hogy munkatársunk az arca elé tartotta, el tudott fújni egy égő gyertyát, míg a másik kettővel nem. Ez megmutatta, hogy a szájat és orrot eltakaró maszkok sokkal hatékonyabban segítenek a koronavírus megfékezésében, mint egy egyszerű sál.

Fotó: Csóka Ferenc

 





Ezeket olvastad már?
Frontális ütközés történt: két kisgyerek sérült meg a kedd reggeli balesetben

Frontális ütközés történt: két kisgyerek sérült meg a kedd reggeli balesetben

Iszonyú pusztítás történt a Deák téren, lehangoló a látvány

Iszonyú pusztítás történt a Deák téren, lehangoló a látvány

Hihetetlen kutatás: a terhesség után fiatalabbnak néznek ki a nők

Hihetetlen kutatás: a terhesség után fiatalabbnak néznek ki a nők

Exkluzív fotók az Andrássy úti Louis Vuitton üzlet kirablásáról - galériával

Exkluzív fotók az Andrássy úti Louis Vuitton üzlet kirablásáról - galériával

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás