RETRO RÁDIÓ

Átestek a tűzkeresztségen az érettségizők, jöhetnek a matekfeladatok





Fegyelmezetten, a járványügyi szabályokat betartva kezdődtek az érettségik. De máris itt a folytatás.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.05.04.
érettségi

Fegyelmezetten, a járványügyi szabályokat betartva kezdődtek az érettségik. Egy teremben legfeljebb 10 vizsgázó tartózkodhatott, ők is csak a 1,5 méteres távolságot betartva. A felügyelő tanárok védőmaszkban voltak jelen, a diákok számára csak ajánlott volt a maszk használata. Az írásbeli érettségik hete magyar nyelv és irodalom vizsgákkal kezdődött. Középszinten 1155 helyszínen 71 121, emelt szinten pedig 72 helyszínen 2380 vizsgázó érettségizett. Az érettségiről minden fontos információt megtudhatsz a Sulilife.hu oldalán.

Szigorú szabályok, nehéz kérdések (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Szigorúan vették a járványügyi szabályokat

A 19 éves Luca bár nagyon izgult az érettségi előtt, úgy érzi, hogy végül kifejezetten jól sikerült. – Nem volt vészes, viszonylag gyorsan kész is lettem. Volt bennem egyfajta drukk, hogy milyenek lesznek a vizsgák így a járvány idején, de minden rendben zajlott. A bejáratnál hőmérőztek minket, és mindenhol távolságot tartottunk. A teremben csak hatan voltunk, ám a vizsga alatt nem viseltünk maszkot. Nagyon örülök, hogy csak írásbelik vannak, ez hatalmas könnyebbség – mesélte a Metropolnak a budapesti Csik Ferenc Általános Iskola és Gimnázium végzős diákja.

Dávid a Kecskeméti SZC Kandó Kálmán Technikumban érettségizett, neki is pozitív tapasztalatai vannak. – Jól sikerült, mindenki fegyelmezett volt. Örültem, hogy a vizsga alatt nem kellett felvenni a maszkot, így jobban tudtam koncentrálni. A folyosón viszont felvettük, a kint lévő felügyelő tanárok erre is odafigyelnek. Mi nyolcan voltunk a teremben, a többség nagyon izgult. Én sajnálom, hogy elmaradnak a szóbelik, mert ha esetleg rosszul sikerül az írásbeli, akkor nem lesz lehetőség a javításra. Éppen ezért bízom a tanárok méltányosságában – mondta a 19 éves tanuló.

Dávid sajnálja, hogy nem lesz szóbeli (Fotó: Metropol)

A szabadságharcosok voltak előtérben

A középszinten érettségizők az 1848-as szabadságharc szónokairól szóló feladatsort kapták. A szövegértési feladatsor alapszövege a szabadságharc szónokairól szól, például Kossuth Lajosról és Jókai Mórról. A szónoki beszédek kapcsán kellett a vizsgázóknak megoldania a kétoldalas szöveghez kapcsolódó tizenegy feladatot. A Metropol által megkérdezett szaktanár szerint ebben három olyan kérdés volt, amelynek megválaszolásához a szöveg értelmezésén túl némi nyelvtani tudást is igényelt. A középszintű magyarérettségi második része két szövegalkotási feladatból állt – számolt be az Eduline.hu.

Volt nagy izgalom tegnap is, vélhetően ma sem nyugodtabbak a diákok (Fotó: Nagy Zoltán/ Metropol)

Matematikával folytatják

A mai napon a középszintű matekvizsgákkal folytatódnak az írásbeli érettségik. 68 ezren középszinten, több mint 5 tezren pedig emelt szinten adnak számot tudásukról. Szerdán történelemből középszinten 66 ezer, emelt szinten mintegy 8 ezer diák érettségizik. Csütörtökön tartják az angolvizsgákat, amelyre középszinten több mint 48 ezren, emelt szinten pedig több mint 20 ezren jelentkeztek, a másnapi német nyelvi vizsgákra középszinten 12 ezren, emelt szinten több mint 3 ezren vállalkoztak. A héten összesen 1159 helyszínen 111 750 diák érettségizik, közülük 72 303 középiskolás érettségizhet, továbbá 39 447-en tehetnek még legalább egy tárgyból érettségit, ők nem most végeztek.

 





Ezeket olvastad már?
Most kaptuk: balesetet szenvedett az utasokkal teli 4-6-os villamos, nagy a baj

Most kaptuk: balesetet szenvedett az utasokkal teli 4-6-os villamos, nagy a baj

„Meddig fajul a világ?” – óriási a felháborodás, meggyalázták a tragikusan piciként elhunyt Fanni sírhelyét

„Meddig fajul a világ?” – óriási a felháborodás, meggyalázták a tragikusan piciként elhunyt Fanni sírhelyét

Most jött: tömegkarambol történt Budapesten, a mentők már a helyszínen

Most jött: tömegkarambol történt Budapesten, a mentők már a helyszínen

Hídpénzbotrány: lassan kirajzolódik a pénz útja

Hídpénzbotrány: lassan kirajzolódik a pénz útja

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás