A remekmű most kár 5 millió font (1,9 milliárd forint) leütési árat is elérheti a Sotheby’s aukciósház októberi árverésén, amely Claude Monet egyik mesterművének újragondolt változata. Banksy változatán az idillt megzavarja, hogy a tavirózsák között két bevásárlókocsi és egy narancssárga útjelző bója áll ki a kerti tóból.

Alex Branczik, a Sotheby’s kortárs európai művészetért felelős szakértője szerint Banksy a fogyasztói társadalom környezettel szembeni nemtörődömségére világít rá. A Show me the Monet című kép, amelynek leütési árát 3-5 millió font közé becsülik, a bristoli születésű művész híres alkotásokat újragondoló „remixek” sorozatának része. A festményt hétfőtől a Sotheby’s londoni New Bond Street galériájában nézhetik meg az érdeklődők, majd New Yorkban és Hongkongban is kiállítják, mielőtt visszatér a brit fővárosba az október 21-i aukcióra.

Mint a Sotheby’s felidézi, tavaly októberben a művész esetében rekordot jelentő és a várakozásokat jelentősen felülmúló 9,9 millió fontos áron kelt el Londonban Banksy egyik leghíresebb és legnagyobb méretű képe, amelyen csimpánzok népesítik be a brit törvényhozás alsóházát.