„A két sír fölött fél méteres vastagságban emberi csontok voltak” – megtalálhatták Aba Sámuel sírját? – Videó!





A ma 2500 lakosú Abasár a honfoglalás kora óta nemzetségfői központ, egy időben itt volt a királyi központ is, és minden bizonnyal itt helyezték örök nyugalomra Aba Sámuelt, Magyarország 3. királyát.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.05.25.
ásatás

Abasár történelmi jelentősége Székesfehérváréhoz, Esztergoméhoz vagy Budapestéhez mérhető. A Ripost7 a helyi polgármesterrel és a Magyarságkutató Intézet munkatársaival nézett körül az ásatások helyszínén.

Erről a helyről irányították az országot 1000 éve. Ez egy kis település lakói számára szinte felfoghatatlan” – mondta Kazsu Attila polgármester. „Nap mint nap kerülnek elő falrészletek onnan, ahol a gyerekkorunkat töltöttük úgy, hogy nem is tudtuk, mi van a lábunk alatt!

A lap munkatársának ottjártakor a Magyarságkutató Intézet munkatársai a helyszínen dolgoztak, rétegről rétegre haladnak lefelé a monostor feltárása során. Az ötezer négyzetméteres templom maradványai jól kirajzolódtak már.

Kevés olyan emlékhelyünk, régészeti lelőhelyünk van, ami ilyen jó állapotban megmaradt” – mondta a Ripost7-nek Makoldi Miklós, a Magyarságkutató Intézet Régészeti Kutatóközpontjának igazgatója. „Hasonló feltárás sem volt az utóbbi évtizedekben. Itt az Árpád-korban pezsgő élet és királyi szintű udvarház volt. Ehhez hasonló méretű és jelentőségű templomot és domonkos rendi kolostort a Margitszigeten találunk, ahol Szent Istvánt és Szent Margitot eltemették. Abasár azzal egy rangban volt.”

Két, egymáshoz közel temetett ember csontvázát látható egy gödörben. A régészek óvatosan dolgoznak, ecsettel seprik le a földet a csontokról. Azt tudjuk, hogy Aba Sámuelt itt temették el, de még nem biztos, hogy az egyik az ő csontváza.

A két sír fölött fél méteres vastagságban emberi csontok voltak. Amikor a csontokat rádobálták a fakoporsókra, akkor helyezhették ide a sírköveket is, amik a stílusukból ítélve XV. századiak. Ebből arra következtetünk, hogy tudták: akik itt nyugszanak mélyebb szinten, nagyon fontos emberek, ezért raktak a koporsó fölé sírköveket” – mondta Makoldi.

Ha kíváncsi arra, hogy milyen módszerrel azonosítják a csontvázakat és milyen leleteket találtak a régészek a romok alatt, akkor keresse a Ripost7 május 25-én megjelenő számát az újságárusoknál!

 

 





Ezeket olvastad már?
Örülhetnek a magyarok: árzuhanást jelentett be a SPAR

Örülhetnek a magyarok: árzuhanást jelentett be a SPAR

Rendkívüli: holttest Szentesen, végrehajtót késelhettek halálra

Rendkívüli: holttest Szentesen, végrehajtót késelhettek halálra

Hihetetlen dolog derült ki az elkövetkezendő napok időjárásáról

Hihetetlen dolog derült ki az elkövetkezendő napok időjárásáról

Kész csoda: három és fél méteres aligátor szájából menekült meg a gazdi

Kész csoda: három és fél méteres aligátor szájából menekült meg a gazdi

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás