RETRO RÁDIÓ

Elmondták, itt oltanak majd a Janssen-vakcinával





Továbbra is komoly tempót diktál Magyarország az oltások terén, miként az oltási kedv is egyre nagyobb.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.04.13.
védekezés

Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 2 969 647 fő, közülük 1 250 582 fő már a második oltását is megkapta. 2837 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 728 078 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 272 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 23 980 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 431 124 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 272 974 főre emelkedett. 10 818 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1209-en vannak lélegeztetőgépen. Magyarország a második az uniós oltási ranglistán. A magyar lakosság 30%-a már kapott oltást, szemben az uniós 15%-os átlaggal. A járvány harmadik hullámának tetőzése érzékelhető, de még most is nagyon sokan fertőződnek meg, ezért a védelmi intézkedések betartása továbbra is fontos. Ma Pfizer-, AstraZeneca- és Szputnyik V oltóanyagok érkeznek, és megérkezik a Janssen első szállítmánya is. A háziorvosoknál és a kórházi oltópontokon folytatódik a regisztráltak oltása – olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon.

Jól halad az oltási program

György István, az oltási munkacsoport vezetője elmondta, hogy az elmúlt két hét során az eddiginél is nagyobb ütemet tudtunk diktálni. A hazai átoltottság már komoly haladást jelent a járványból kivezető úton. Továbbra is nagyon fontos, hogy minél több embert be tudjunk oltani.

Magas az oltási kedv

Immár 4,110 millióan jelentkeztek, és a regisztráltak 68 százaléka már megkapta az oltást. – A három legveszélyeztetettebb csoport nagy részét beoltottuk. 1,3 millióan várnak még az aktív korúak közül az oltásra azok közül, akik regisztráltak. A háziorvosok szakmai ajánlást is kaptak az oltási sorrendről, ahol a súlyosabb kockázatú személyeket részesítik előnyben – tájékoztatott a munkacsoport vezetője.

Rövidesen sor kerül minden regisztráltra

Minden regisztrált személyre heteken belül sor fog kerülni. Az államtitkár kérte, aki még nem tette, regisztráljon a védőoltásra.

Újabb lehetőség a pedagógusoknak

Közel 30 ezer pedagógus kap új időpontot, akik nem tudták felvenni az oltásukat. Hétvégén az oltási pontokon fogják őket beoltani.

Kedden újabb oltóanyagok érkeznek

A vakcina szabja meg a heti oltástervet. György István jelezte, hogy csak a ma érkező vakcinaszállítmányokból tudnak számolni. – A ma érkező Janssen-vakcinákat a honvédségi oltóbuszokon fogják eloltani. 28 ezer AstraZeneca-vakcina érkezik, de ez jóval kevesebb, mint amennyit vártak. Az utóbbit a háziorvosokhoz szállítják ki, 2800 praxis kap egy-egy ampullát. A szintén ma érkező Szputnyik V vakcinával még nem tudnak oltani, mert meg kell vizsgálni – mondta az államtitkár.

Két vendéglátóhelyet zárattak be

Az elmúlt 24 órában 685 személy szegte meg a maszkviselési szabályokat – közölte Kiss Róbert alezredes. A kijárási korlátozás megszegése miatt 238 esetben intézkedtek a rendőrök. Vendéglátóhely 2 esetben került bezárásra. Jákon és Zsombón egy-egy üzlet fél évig nem nyithat ki.

Meg kell törni a fertőzési láncot

Mindent megtesznek a hatóságok, hogy a hazai fertőzésláncot megtörjék – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos. Hozzátette: a védőoltások beadásával a fogékony szervezetet tesszük kevésbé fogékonnyá a vírussal szemben. A cél, hogy minél nagyobb számú oltóanyagot beszerezzünk. Sajnos a brit mutáns súlyos megbetegedéseket eredményez.

Már hatféle vakcina érhető el hazánkban

A tiszti főorvos örömtelinek tartja, hogy a Janssen vakcinájával együtt már hat engedélyezett vakcina érhető el Magyarországon. Az egydózisú oltóanyag 18 év felettieknek, és krónikus betegeknek is adható. Kismamák nem kaphatják. Müller Cecília jelezte, hogy ugyanazok az oltási tünetek jelentkezhetnek a Janssen oltóanyagánál is, mint a többi vakcinafajtánál.

Tetőzik a harmadik hullám

Kijelenthető, hogy tetőzik a harmadik hullám. Bizonyos adatok tekintetében enyhe csökkenés látható, azonban a kórházakban még mindig nagyon sok beteget ápolnak – mondta a szakember.

Az elhunytak része alapbetegséggel nem rendelkezett

Az elmúlt 24 órában elhunytak között ismét vannak fiatalok – jelentette ki Müller Cecília. Az elhunytak között találunk alapbetegség nélküli személyeket is. A védelmi intézkedések és a járványügyi higiénés szabályok betartása fontos eszköz a vírus terjedésének meggátolásában.

Akár fél évig is lehet poszt-Covid-tünet

Akik átestek a betegségen és egy hónap elteltével még mindig tapasztalnak tüneteket, azok vegyék fel a kapcsolatot háziorvosukkal. Senki se süppedjen önsajnálatba ezen a téren. Sportoljunk, mozogjunk sokat, ami az immunrendszerre is jó hatással van.

Oltás után is elkaphatjuk a fertőzést

Müller Cecília újságírói kérdésre elmondta, hogy az első oltást követően is bárki elkaphatja a vírust, de a súlyos szövődményektől megvédi az adott személyt. Ha 3 napja tünetmenetesek vagyunk és 10 nap telt el az első tünet óta, akkor gyógyultnak tekinthető az illető. Ezt követően kaphatja meg a második dózist.





Ezeket olvastad már?
Gulyás Gergely fontos bejelentéseket tett a Kormányinfón

Gulyás Gergely fontos bejelentéseket tett a Kormányinfón

„Kijött belőle a reggeli és a szteroid is” – Aggasztó hírt közölt az SMA-s Tomika anyukája

„Kijött belőle a reggeli és a szteroid is” – Aggasztó hírt közölt az SMA-s Tomika anyukája

Most érkezett: gázolt a metró a Blahán: mentők vitték el az áldozatot – Fotók

Most érkezett: gázolt a metró a Blahán: mentők vitték el az áldozatot – Fotók

Orbán Viktor a CPAC Hungary-n: Magyarországnak ma híre van a nemzetközi politikában

Orbán Viktor a CPAC Hungary-n: Magyarországnak ma híre van a nemzetközi politikában

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás