RETRO RÁDIÓ

Ennek nem fog örülni! Ajándékot kapott Gyurcsány Ferenc az Elk*rtuk című film kapcsán – Fotó!





Ma derül ki a Corvin moziban, ki játssza Gyurcsány Ferencet a várva várt magyar politikai krimiben. A volt miniszterelnöknek egy különleges ajándékot postáztak a film alkotói.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.10.21.
Premier

„Ezt elk*rtuk!” – csattan fel ismét a hírhedtté vált mondat abban a politikai krimiben, amely a 15 évvel ezelőtti véres budapesti tüntetéseknek állít emléket. A film készítői az összes eredeti karaktert – köztük Gyurcsány Ferencet – egy-egy páros belépővel ajándékozták meg, amelyet az ország bármely előadásán beválthatnak.

Mindenkinek névre szól a belépő Fotó: Metropol

Ma mutatják be az idei év legjobban várt magyar filmjét. A Kálomista Gábor és Helmeczy Dorottya producerek, Bendi Balázs forgatókönyvíró és Keith English rendező által megálmodott nagyjátékfilm a 2006 őszi eseményeket dolgozza fel. Az Elk*rtuk című mozi első előadásaira a jegyek már az első héten elkeltek. A nagy kérdés azonban továbbra is az, hogy ki játssza Gyurcsány Ferencet. Ma kiderül...

Vajon melyik színész játssza Gyurcsányt? Fotó: Metropol

A nap, amikor végképp mindent elk*rtak

A rendszerváltás utáni magyar történelem legsötétebb napjaként írta be magát a történelembe 2006. október 23-a. A tüntetések már szeptember 17-én elkezdődtek, mindössze néhány órával azután, hogy nyilvánosságra került Gyurcsány Ferenc miniszterelnök május 26-án, az MSZP-frakció zárt balatonőszödi ülésén tartott záróbeszéde. A kiszivárgott hangfelvételen a miniszterelnök bevallotta, hogy az elmúlt években kormányzás helyett „nem csináltak semmit”, miközben szándékos hazugságokkal tévesztették meg a magyar népet („hazudtunk reggel, éjjel meg este”). A hazájáról trágár szavak kíséretében nyilatkozó kormányfő „trükkök százairól” is beszélt, amivel az Európai Uniót vezették félre. Ekkor hangzott el az emblematikus mondat: „Ezt elk*rtuk!”.

Órákon belül megkezdődtek a tüntetések országszerte, amelyek október 23-án Budapesten csúcsosodtak ki. Aznap este az azonosítószám nélküli rendőrök az Astoriánál rátámadtak a Fidesz békés ünneplőire. A gumilövedékek és viperák sokaknak okoztak életre szóló sérüléseket, a rohamrendőrök papokat, országgyűlési képviselőket vertek meg, és megtaposták a magyar zászlót. A hivatalos adatok szerint 16 főnek okoztak súlyos sérüléseket, akiket mellkasi, hasfali és nyaki lőtt sebekkel szállítottak kórházba. Összesen 12 embernek lőtték ki a szemét, akik közül egyikük később öngyilkos lett. Az előállítottakat az őrsökön, a fogdákban korra és nemre való tekintet nélkül véresre verték. Gyurcsány Ferenc – aki korábban maga is elismerte, hogy telefonon utasította a rendőri vezetést – „indokoltnak és arányosnak” nevezte a brutalitást, Demszky Gábor SZDSZ-es főpolgármester pedig kitüntette Gergényi Pétert, Budapest akkori rendőrfőkapitányát.

Kálomista Gábor: Ezt a sebet be kell varrni

A film producere, Kálomista Gábor szerint a műfaji meghatározás szerint az Elk*rtuk politikai krimi, aminek az alapja valós történeteken alapul. Van benne fikciós szál, mint minden krimiben, de a körülötte zajló eseményeket kellő hűséggel kell tükröznie, hogy hiteles lehessen. A producer elmondta, a film előkészületei során rengeteg olyan emberrel beszéltek, akik részt vettek az eseményekben, de akadt olyan ma is aktív baloldali politikus, aki az akkori eseményeket annyira nem tudta megemészteni, hogy név nélkül ugyan, de egy sereg dologba beavatta őket, mi is folyt akkor a kulisszák mögött. A film készítői megkérdeztek szakértőt, történészt is, de beszélgettek olyanokkal is, akik akkor a hatalom oldalán álltak.

Kálomista szerint a történet legfontosabb része nem politikai, hanem morális: lehet-e egy csalással megszerzett hatalmat erőszakkal megtartani, ráadásul mindezt 2006-ban, és Európa közepén, egy uniós országban? Ez egy olyan seb a fiatalkori magyar demokrácia testén, amelyet be kell varrni.

A film producere, Kálomista Gábor Fotó: Magyar Nemzet/Kurucz Árpád

Amikor hirtelen elveszik tőled azt, amiben eddig hittél

„A film egy nagyon személyes történet egy fiatal nőről, aki belekeveredik az eseményekbe egy történelmi pillanatban Magyarországon” – árulta el a mozi rendezője a Ripostnak.

„Ez a politikai beszéd óriási problémát okozott, de alapvetően a tisztelet és a hit elvesztéséről szólt” – mondta Keith English. – „Magyarországon az adott pillanatban minden kicsit szétesett. Ez olyan, mintha rájönnél, hogy a partnered viszonyt folytat mással. Ilyenkor hirtelen elveszik tőled azt, amiben addig hittél.”

A rendezőtől azt is megtudhattuk, hogy az angol cím Cost of Deception, vagyis A hazugság ára lesz.

Gyurcsány feleségét Gubás Gabi játssza

A film egyik meghatározó szerepében Gubás Gabit láthatjuk. Miután nyilvánosságra hozták, hogy ő alakítja a bukott miniszterelnök feleségét, Dobrev Klárát, kapott hideget-meleget. Ő azonban a Facebook-oldalán elmondta: kimondottan izgalmas szakmai kihívásként élte meg a szerepet.

„Alapvetően mindig úgy nyúlok egy szerephez, hogy megpróbálok legalább egy közös pontot találni köztem és a karakter között, ami aztán segít az összekapcsolódásban, mintegy láthatatlan köldökzsinór” – írta a művésznő. – „Nem volt ez másképp Klára szerepével sem. A közös pont: a férje melletti kitartás és maximális lojalitás”.

Helmeczy Dorottya és Kálomista Gábor Fotó: Magyar Nemzet/Kurucz Árpád

Fenyegetések és támadások kereszttüzében állnak a színészek

Amióta nyilvánosságra került – egyelőre Gyurcsány Ferenc megformálója nélkül – a szereplők névsora, rengeteg kritikát és fenyegetést kaptak a színészek. A Metropol megkereste Helmeczy Dorottyát, a film producerét.

„A színészeink főként online térben kaptak támadást és fenyegetést, és néha a szakma részéről is. Mostanra azonban eljutottak oda, hogy ez nem érdekli őket” – nyilatkozott a producer. – „Minket is feljelentettek »háttérszervezetek« az óriásplakát miatt, hogy mért szerepel rajta egy ilyen szó.”

Szerencsére a jegyek 60-70 százalékát már lefoglalták. A Corvin moziba már gyakorlatilag nincs jegy, a Cinema Cityben és az Alleéban még igen.

Helmeczy Dorottya szerint egy olyan formabontó alkotás született, ami itthon kultfilmmé fog válni. A csehek, a lengyelek és az angolok is érdeklődnek az Elk*rtuk iránt, közölt róla cikket a BBC, és szemlézni fogja a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál is.

Az alkotók nem feledkeztek meg a karakterek ihletőiről, a ma is aktív politikusokról sem.

Postáztunk az összes valós karakternek egy-egy egy páros mozijegyet, amit az ország bármely pontján beválthatnak. Remélem, ők is megnézik a filmet” – mondta a producer.

Dobrev Klára tanácsadó, a miniszterelnök felesége a filmben / Gubás Gabi Fotó: Megafilm.hu
Apró Piroska, az Apró család feje, a miniszterelnök anyósa / Pápai Erika Fotó: Megafilm.hu
Juhász Ferenc korábbi honvédelmi miniszter / Őze Áron Fotó: Megafilm.hu
Karácsony Gergely, még közvélemény-kutatóként a filmben / Marosán Csaba Fotó: Megafilm.hu
Szilvásy György titokminiszter, a miniszterelnök bizalmasa a filmben / Bede-Fazekas Szabolcs Fotó: Megafilm.hu

De vajon ki játssza Gyurcsány Ferencet?

A legnagyobb rejtély, amely csak az esti díszelőadáson derül majd ki, hogy ki formázza meg az egykori kormányfőt. Megkérdeztük a budapestieket, szerintük ki lesz a kulcsszereplő?

János: Szerintem Gyurcsányt már el kellene felejteni. Én nagyon félre raknám, nem reklámoznám, de ha már mondani kell valakit, szerintem Stohl András biztosan remekül el tudná játszani. Ő egy jó színész, tapasztalt, de mégis még fiatal ember, bírja az iramot, meg a csajokat. És tud táncolni is, nem véletlenül szerepel táncos műsorban.”

Anna: „Szerintem önmagát fogja játszani. Mondjuk archív felvételekről. Egyértelműen ő lenne rá a legalkalmasabb. Mi mindenféleképpen megfogjuk nézni a filmet, és kíváncsian várjuk, hogy ki lesz a főszereplő, és hogy milyen lesz Gubás Gabi Dobrevként.”

Lajos: „Jó kérdés. Talán Nagy Ervin lenne a legalkalmasabb erre: hasonlít is rá, magas is, és a karaktere is nagyon hasonló. De mindenképpen egy magas színésznek kellene eljátszania, kíváncsian várjuk, hogy ki lesz az.”

Megszavaztattuk olvasóinkat is

A Metropol portálon megszavaztattuk olvasóinkat, hogy vajon ki fog a filmben Gyurcsány Ferenc bőrébe bújni. Lapzártánkkor a szavazás így állt:

A szavazás eredménye szerda délután Fotó: Metropol

 





Ezeket olvastad már?
„Nem hiszem el, hogy ez újra megtörténik” – kifakadt a lány, apja után a bátyját is halálra gázolták

„Nem hiszem el, hogy ez újra megtörténik” – kifakadt a lány, apja után a bátyját is halálra gázolták

Megérkezett az első fotó a nagypénteki budapesti robbanás helyszínéről

Megérkezett az első fotó a nagypénteki budapesti robbanás helyszínéről

Szemet vonzó ismertetőjel: őt keresik a magyar rendőrök

Szemet vonzó ismertetőjel: őt keresik a magyar rendőrök

Reggel került fel a körözési listára, hatkor már csattant is a kezén a bilincs

Reggel került fel a körözési listára, hatkor már csattant is a kezén a bilincs

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás