A TOI-561 egy 10 milliárd éves csillagrendszer, majdnem olyan idős, mint a világegyetem. Az itt található szuperföld nagyon közel kering az anyacsillagához, nagyjából 12 óra alatt kerüli meg azt. A szuperföldek olyan égitestek, amiknek a tömege a Föld és Neptunusz tömege közé esik. A csillaghoz való közelség miatt a bolygó felszínén pokoli forróság, 1700 Celsius-fok uralkodik.

„A TOI-561 az egyik legöregebb kőzetbolygó, amit valaha felfedeztek” – mondta dr. Lauren Weiss, a planétát leíró tanulmány egyik szerzője. „Létezése bizonyíték arra, hogy már az univerzum csecsemőkora óta, azaz közel 14 milliárd éve zajlik a kőzetbolygók keletkezése” – tette hozzá.

Képünk illusztráció / Pixabay

A TOI-561 csillagrendszer nagyjából 280 fényévre található a Földtől, és a most felfedezett mellett további két bolygót foglal magába. Az égitestet a Hawaii Egyetem csillagászai fedezték fel a W. M. Keck Obszervatórium segítségével. A bolygó felfedezéséről és tulajdonságairól bővebben a The Astronomical Journal című szakfolyóiratban lehet olvasni.