„Csomagok” a gyűjtő mellett

Nagyon komoly problémát okoz a budapesti lakosok életében az igénytelen kutyások „piszka”, ami miatt most a VI. kerületiek egyik Facebook-csoportjában kezdődött komoly kommentháború. Éppen Terézváros az, amely viccesen a következő mondattal ösztönzi a „végtermékek” összeszedését: „még egy terézvárosi kutya sem képes maga után takarítani”. Sajnos az állítás több, mint igaz. Azt ugyan nem tudni, mégis kinek lehet igaza, de egy biztos, Terézvárosban nem csak latyakos lehet az ember új cipője. Az ott élőknél az verte ki a biztosítékot, hogy bár a Székely Bertalan utcában ott a kutyakaki gyűjtő, mégsem abba kerültek a négylábúak „csomagjai”, hanem mellé. A véleménylavinát éppen a gusztustalan halomban heverő végtermékek látványa indította el. Sokak szerint az igénytelen kutyások hagyták a mellékterméket az úton, míg ezt persze rengeteg állattartó kikérte magának, mondván, ők mindig eltakarítanak kedvenceik után.

Adok-kapok a facebookon

Az esettel kapcsolatban a hozzászólók nem fogták vissza magukat. „A kutyakakát és a szemetet nyilván nem Dunakesziről hordják ide, hanem sajnos azok a helyi lakók hagyják ott, akik ennyire igénytelenek környezetükre. Egyébként kutyakaka felszedő zacskót minden lakos ingyen kaphat, ha besétál a Rózsa utca 81-83-ba, vagy a polgármesteri hivatal épületébe!” – írta egy kommentelő. Egy másik hozzászóló hasonlóan vélekedett: „Ez egyedül a kutyatulajdonosok miatt van, ehhez semmi köze a polgármestereknek. Miért nem szeditek össze a szart??!! Akkor is, ha 8 után nem látja senki!”

Sziasztok,
Itt lakom a 6. kerületben, már 10 éve, de ennyire undorító még sosem volt ez a környék. Székely Bertalan…

Posted by Dabronaki Dávid on Tuesday, January 19, 2021

Tettenérésre volna szükség

Tavaly nyáron éppen Terézváros volt az a kerület, ahol egyébként becslések szerint nagyjából 3 ezer kutya él, amelynek területén egy héten át fokozottan ellenőrizték a kutyatartókat. A rendészek azt vizsgálták, hogy a gazdik felszedték-e kedvenceik után a piszkot, van-e náluk póráz, illetve chip a kutyában. A szabálykövetők ajándékot kaptak, a hanyag gazdik viszont bírságra számíthattak. A Városüzemeltetési Főosztály alá tartozó Rendészeti Osztály azonban nincs könnyű helyzetben, a bírsághoz ugyanis tettenérésre van szükség, ez pedig lássuk be szinte lehetetlen. Pedig a bírság 5 ezer forinttól 50 ezer forintig terjedhetne, az összeg nagyságát pedig a rendész dönti el. A dolog azonban nem itt kezdődik, hanem ott, hogy a Kakitündér tényleg nem létezik: minden a gazdi a figyelmességén és rutinján. Mert kutyát sétáltatni napi rutin, amelyhez hozzátartozik az is, hogy nem csupán a póráz, adott estben szájkosár van velünk, hanem egy bármilyen nylonzacskó is. Ez utóbbi a legtöbb kerületben ingyenesen hozzáférhető a kutyatartóknak. Bécsben az a gyakorlat, hogy a kutyapiszok-felszedő szetthez egy kis palack vizet is adnak, hogy legyen mivel leöblíteni az aszfaltról kedvencünk nyomait. A téma folyton a lábunk előtt hever, ám a megoldás nem olyan bonyolult mint gondolnánk.