RETRO RÁDIÓ

Egymillió ember már megkapta az oltást Magyarországon!





Folyamatosan zajlik a tömeges oltás, ma délelőttre már egymillió magyar megkapta az oltást, az átoltottságban élre ugrunk Európában. A héten újabb százezrek kapják meg a vakcinát.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.03.08.
védekezés

A járvány harmadik hullámának felszálló ágában vagyunk, egyre nő az aktív fertőzöttek és a kórházi betegek száma, a kormány ezért is döntött a korlátozások szigorításáról, amelyek mától lépnek életbe. 2696 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 468 713 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 115 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 15 988 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 336 744 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 115 981 főre emelkedett. 7924 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 806 -an vannak lélegeztetőgépen. Az oltási program rendben, ütemezetten zajlik, közel 400 ezer regisztrált idős oltását végzik ezekben a napokban is a háziorvosoknál a Sinopharm és a Moderna oltóanyagokkal és a kórházi oltópontokon a Pfizer-vakcinával. Az AstraZeneca-vakcinával való oltás e hét második felében folytatódik - ismertetik a koronavírus.gov.hu oldalán.

A 2. helyen állunk, az átoltottsági arány meghaladta a 10%-ot. Ez az arány egészen pontosan 10,05%. Ez több, mint az EU-s átlag (6,23%) másfélszerese. A magyar oltási sebesség pedig magabiztosan a 2,5-szerese az EU-snak, ugyanis míg három nap alatt nálunk a lakosság 2,01%-a jutott vakcinához, addig az EU-ban csupán a lakosság 0,70%-a.

Folyamatosan zajlik az oltás

Fontos mérföldkőhöz érkeztünk, átléptük az egymilliós határt. Már több mint 1 millió ember kapta meg a koronavírus elleni oltást Magyarországon. Ezzel hazánk a beoltottság terén a második legjobban teljesítő ország az Európai Unióban. Ezt az tette lehetővé, hogy a kormány nem hagyatkozott kizárólag a lassabban érkező brüsszeli beszerzésekre, hanem más forrásból is szerzett vakcinákat. Így a hazai programban már ötféle oltóanyagot lehet bevetni„ – fogalmazott Dömötör Csaba a Magyarország Kormánya Facebook-oldalára feltöltött videóban.

A koronavírus-járvány harmadik hulláma Európa-szerte erősebbnek bizonyul az eddigieknél. A drasztikusan emelkedő betegszám miatt a kormány a korlátozások szigorításáról döntött, ezek mától léptek életbe. Most azért kell zárni, hogy minél hamarabb újra nyithasson az ország. Éppen ezért két hét szigorításról döntöttünk abban a reményben, hogy húsvétkor újra tudjuk indítani az életet.

Az Operatív törzs és az oltási munkacsoport módosította az oltási stratégiát, hogy minél előbb minél több ember kapja meg az első oltását. Minden rendelkezésre álló és beérkező vakcinaszállítmányt teljes mennyiségben és mielőbb igyekszenek bekapcsolni az oltásba. Emellett változott egyes vakcinák alkalmazása is: a Pfizer második adagját az eddigi 21 nap helyett 35 napos különbséggel, az AstraZenecát a korábbi 4 hét helyett 12 hetes különbséggel adják be, és ezentúl 60 év felett is alkalmazni lehet. Mind az öt Magyarországon alkalmazott vakcina hatásos és biztonságos, és védelmet ad a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyása ellen. Kérjük, hogy aki még nem tette meg, az regisztráljon a védőoltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon. A védőoltás életet ment.

Magyarország az uniós beszerzésből 5 gyártótól vár 24 millió adag vakcinát: Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac, ezekből eddig csak a Pfizer, a Moderna és az AstraZeneca rendelkezik uniós engedéllyel és kezdte meg a szállítást Magyarországra. Mivel a brüsszeli beszerzésből kevés vakcina érkezik és lassan, Magyarország mindent megtesz, hogy legyen elég vakcina a tömeges oltás megkezdéséhez. A nyugati vakcinákon túl 3,5 millió ember oltásához elég kínai és orosz vakcinát is lekötöttek. A kínai Sinopharm oltóanyagból eddig 550 ezer adag vakcina érkezett, amellyel jelenleg is zajlik a regisztrált idősek oltása a háziorvosoknál. Az orosz vakcinát eddig a regisztrált 60 év felettiek oltására használták fel a megyei kórházak oltópontjain. A múlt héten érkezett 100 ezer ember oltásához elég vakcinával ezen a héten kezdődhet meg az oltás, és múlt hét csütörtökön megérkezett az újabb orosz vakcina szállítmány is.





Ezeket olvastad már?
Orbán Viktor: Békepárti többség kell Európában, nem érdemelnek még egy esélyt a brüsszeli vezetők

Orbán Viktor: Békepárti többség kell Európában, nem érdemelnek még egy esélyt a brüsszeli vezetők

Programokkal és lezárásokkal teli hétvége áll előttünk: íme a részletek!

Programokkal és lezárásokkal teli hétvége áll előttünk: íme a részletek!

Brutális erővel csap le ránk a tél

Brutális erővel csap le ránk a tél

 Sára Botond Pikó Andrásnak: visszafizetjük a parkolási Pikó-sarcot, nem kommunikálni kell, hanem cselekedni!

Sára Botond Pikó Andrásnak: visszafizetjük a parkolási Pikó-sarcot, nem kommunikálni kell, hanem cselekedni!

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás