RETRO RÁDIÓ

Egy év börtönnel büntetik a hálapénzt





Egy év börtönnel is büntethetik a hálapénz adását és elfogadását is – derül ki az egészségügyi törvény módosításáról szóló javaslatból, amelyről ma szavaz az Országgyűlés. A tervezet jelentős része a soha nem látott mértékű orvosbéremelést részletezi. A doktorok már jövőre többet vihetnek haza, 2023-ig minden évben nő majd a fizetésük.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.10.06.
egészségügy

Egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, ha valaki hálapénzt ad, vagy elfogad a parlament elé kerülő törvénymódosítás szerint. A büntető-törvénykönyv eddig is szankcionálta a vesztegetést, most ezt terjesztették ki az egészségügy területére. A javaslatban az is szerepel, hogy az orvos, vagy ápoló a kezelés után, vagy (ha a beteget kórházban kezelik) kéthavonta egyszer elfogadhat ajándékot. Ennek értéke a minimálbér öt százaléka, vagyis nagyjából ötezer forint.

Fotó: Fejér Megyei Hírlap

A hálapénz megszűnésesével egyébként mindenki jól jár, hiszen orvos és beteg egyaránt szenved tőle.

A hálapénz gyakorlata egy igazán megalázó szituáció az orvosnak és a betegnek egyaránt – mondta korábban a Metropolnak Dr. Bense Tamás családorvos, aki kiemelte, a legtöbb orvos nem kér hálapénzt. – Ha a köztudatba beépül, hogy az orvosok egy tisztességes bért kapnak a munkájukért, akkor egy idő után kikophat a hálapénz az egészségügyi rendszerből – jelentette ki a szakorvos.

Fotó: Ripost

Nos, úgy tűnik a hálapénzt nem szívesen adjuk és nem szívesen fogadják az orvosok, mégis évtizedek óta mérgezi az egészségügyi ellátást. Ennek vethet véget az orvosbéremeléssel egybekötött szigorú törvénymódosítás, melyről ma szavaz az Országgyűlés.

 

Nő az ápolók bére is

2018-tól négy lépcsőben összesen 72 százalékkal emelkedik az ápolók és az egészségügyi szakdolgozók fizetése – hívta fel a figyelmet az Emberi Erőforrások Minisztériuma arra, hogy nemcsak az orvosok bére nő. Emlékeztettek rá, hogy tavaly 8, idén januárban 14 százalékos fizetésemelés volt. Ezt novemberben újabb 20, 2022 januárjától további 30 százalékos bérnövekedés követi. Így 2022-re egy ápoló átlagosan a két és félszeresét fogja keresni annak, mint amennyit 2016 előtt keresett.

 

Így emelkedik az orvosok bére

Példátlan béremelést kapnak az orvosok. Az erről született megállapodás eredményeként megszűnhet a hálapénz – jelentette ki Rétvári Bence az Emmi államtitkára a parlamentben. Ismertette: jövőre egy kezdő orvos 481 ezer forintot, majd 619 ezer forintot, 2023-tól pedig 687 ezer forintot kereshet. Egy negyven éve pályán lévő orvos 2023-tól 2,3 millió forintot kereshet.

 

Történelmi fizetésemelés

Történelmi előrelépést jelent az egészségügyi dolgozók bérfejlesztése. Az orvoskollégák átütő erejű béremelése miniszteri küldetésem egyik fontos alappillére – írta a Facebookon Kásler Miklós az emberi erőforrások minisztere. – A magyar emberek számítanak az egészségügyi dolgozókra, különösen az előttünk álló időszakban. Az orvosok, ápolók és az őket támogató szakdolgozók pedig számíthatnak a magyar kormányra – tette hozzá.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Hasonlóan vélekedett Álmos Péter, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke az ATV-ben, aki „teljes sikernek” nevezte az orvosbéremelést, amit a kamara javaslatára fogadott el a kormány. Szerinte a jelenlegi bértábla nagyon torz, 36-37 év alatt csak minimálisan emelkedik az orvosok bére. Ezen változtathat az új bértábla. Kiemelte, kollégái az emelés nélkül is ugyanúgy dolgoznának a járványban a betegekért, de most van elfőttük egy jövőkép.

 





Ezeket olvastad már?
Lezárt Rám-szakadék: mindig is veszélyes volt kirándulni a szurdokban - GALÉRIA!

Lezárt Rám-szakadék: mindig is veszélyes volt kirándulni a szurdokban - GALÉRIA!

Egy másik csillag mentheti meg a Földet a Nap pusztításától

Egy másik csillag mentheti meg a Földet a Nap pusztításától

Gulyás Gergely fontos bejelentéseket tett a Kormányinfón

Gulyás Gergely fontos bejelentéseket tett a Kormányinfón

„Kijött belőle a reggeli és a szteroid is” – Aggasztó hírt közölt az SMA-s Tomika anyukája

„Kijött belőle a reggeli és a szteroid is” – Aggasztó hírt közölt az SMA-s Tomika anyukája

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás