Ma ünnepeljük a Magyar festészet napját, amely civil kezdeményezésre jött létre 2013-ban.

A jeles nap célja, az országhatárok átlépésével támogatni a hivatásos és amatőr magyar festők munkásságát. Erre emlékeznek ma Kokas Ignác Kossuth-díjas festőművész emléktábla-avatójával. Szintén ezen a napon nyílik meg 18 órakor Polgár Marianne grafikus „ Magyar táj, magyar ecsettel című kiállítása a PostArt Közösségi Színtérben (2040 Budaörs, Clementis utca – Ébner köz sarok). A november 10-ig megtekinthető kiállítás bemutatja a magyar táj varázslatos szépségét határon innen és túl. És a mai napon nyerhetnek betekintést az érdeklődők este hat órakor a Magyarországon egyedülálló műteremháznak számító Budapest Art Factory (1138 Budapest, Vizafogó utca 2.) életébe is.

Ma van a magyar regényírás napja

Ezen a napon, 1740. október 18-án született Dugonics András, a magyar regényírás úttörő alakja. Ezen a napon munkássága előtt tisztelegnek az irodalomrajongók a Dugonics András Irodalmi Díj átadásával amellett, hogy igyekeznek felhívni a figyelmet a magyar irodalom és regényírás jelentőségére.

Elindult a jelentkezés a keresztféléves felsőoktatási képzésekre

A keresztféléves képzésekre jelentkezők november 15-e éjfélig dönthetik el, hogy melyik egyetem vagy főiskola mely képzésén szeretnének továbbtanulni 2022 februárjától. A jelentkezés kizárólag a felsőoktatási jelentkezés online felületén, a felvi.hu honlapról érhető el, ahol az eljárás bővebb tudnivalói, szabályai és a meghirdetett képzések is olvashatók.

Forgalmirend-változás van a II. és az V. kerületben

Mától október 20-ig tart az ideiglenes forgalomkorlátozás a II. és V. kerületben- tájékoztatott a Budapesti Rendőr-főkapitányság. Egy delegáció miatt tilos megállni ma 15 órától az V. kerületben az Apáczai Csere János utcán a Mariott Hotel alsó parkolójában. Szintén tilos a parkolás holnap reggel 6 és este 6 óra között a II. kerületben a Ganz utca páros oldalán a Bem felső rakpart és a Fő utca között, valamint kedden 8- tól délután 3-ig az V. kerületi Szalay utca páros oldalán, a Vajkay utca és Falk Miksa között.

Mától emeletes motorvonat jár a Budapest- Újszász- Szolnok vasútvonalon

A most forgalomba állított KISS motorvonat az első ilyen járat a Budapest–Újszász–Szolnok vasútvonalon. Ebből a típusból a váci és a ceglédi szakaszokon már 14 fut. Így az új járművel együtt összesen már 15 KISS szerelvény közlekedik a három elővárosi szakaszon.

Jön a 20 fokos meleg, aztán újra támad a hideg

Pár napra ugyan, de visszatér a “vénasszonyok nyara”. Napról-napra erősödik a nappali felmelegedés, a hét közepén akár a 20 fokot is elérheti napközben a hőmérő higanyszála. Esőt a hét elejére nem ígér a meteorológia, de azt igen, hogy a hét végére újra hűvössé válik az időjárás.