RETRO RÁDIÓ

A szakember elárulta, miért jó a nyájimmunitás





A jelenleg legtöbb betegséget okozó omikron esetében a szakemberek lehetségesnek tartják a nyájimmunitás elérését. Dr. Rusvai Miklóstól megtudtuk, hogy hazánkban mikor érjük el a nyájimmunitást, és ez valóban a végét jelenti-e a pandémiának.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.02.01.
védelem

A szakemberek az omikron kapcsán megemlítették a nyájimmunitás kialakulásának esélyét. Mint arról a Metropol is beszámolt, ez a variáns hozhatja el az izraeliek szerint is a nyájimmunitást. Ennek apropóján beszélt arról dr. Rusvai Miklós virológus, hogy hazánkban mikorra várhatjuk hazánkban a lakossági immunitás kialakulását.

Dr. Rusvai Miklós Fotó: Metropol/Markovics Gábor

A nyájimmunitás folyamatosan alakul ki és attól kezdve folyamatosan fennmarad. Életen át tartó védettséget a koronavírus elleni vakcina vagy a fertőzés átvészelése nem ad, de ha sokan átfertőződnek és időről időre újra fertőződünk majd az éppen aktuális koronavírus-variánssal, az lakossági szinten fent tartja majd az immunitásunkat” – árulta el a virológus. Rusvai doktor szerint: „ A nyájimmunitás tehát azért lenne fontos, mert általa csökken a súlyos állapotú fertőzött betegek száma. Fertőzés lesz, de nem ilyen mértékben lesznek betegek az emberek, mint most.” A szakember azonban hangsúlyozta, hogy a lakossági immunitás nem azt jelenti, hogy a vírus eltűnik és többet nem okoz fertőzést, de mint mondja, „össznépi szinten nem fog gondot okozni a koronavírus”. A virológus azt már korábban egyértelművé tette, hogy szerinte nyárra kialakul a nyájimmunitás, mivel addig a most terjedő vírusvariáns gyakorlatilag mindenkit képes megfertőzni. „Az oltatlanokat immunizálja, az oltottakban pedig anélkül, hogy súlyos betegséget okozna, egy újabb immunlökést ad, és ezáltal fokozza az immunválaszukat”.

Oltással a védelemért Fotó: MTI/Rosta Tibor

 





Ezeket olvastad már?
A dollárbaloldal kulcsemberei ott állnak Magyar Péter mögött

A dollárbaloldal kulcsemberei ott állnak Magyar Péter mögött

Brutális karambollal indult a reggel: megállították a forgalmat

Brutális karambollal indult a reggel: megállították a forgalmat

Ebben nem lesz köszönet: brutális idő tör ránk

Ebben nem lesz köszönet: brutális idő tör ránk

Sokkoló: 2 éves gyermek gázolta el terhes édesanyját

Sokkoló: 2 éves gyermek gázolta el terhes édesanyját

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás