RETRO RÁDIÓ

Itt az alkalmazás, ami hatalmas segítség az autizmussal élőknek és családjuknak





A DATA applikáció hozzájárul a mindennapi tevékenységek megszervezéséhez, hatalmas mapparendszerek helyett elég egy mobiltelefon is.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.05.25.
applikáció

Egyedülálló applikációt mutatott be az Autisták Országos Szövetsége, ami megkönnyíti az autizmussal élők és családjuk, környezetük életét. A 12 éves Panni már birtokba is vette az elektronikus eszközt. Míg eddig csak tíz vastag mappával indulhatott útnak, ma megteszi a mobiltelefon – írja a Ripost.

Megyeri Szabolcs és felesége, Tímea két gyermeket nevel, a 13 éves Somát, és a 12 éves Pannit.

Megyeri Szabolcs, felesége, Tímea, fiuk, Soma, és kislányuk, Panni, valamint Archie, Panni segítőkutyája (Fotó: Ripost7)

Hatalmas segítség az új app

– Panni siketen született. Kiskorában cochleáris implantátumot kapott, így hallóvá vált. A műtét után azonban feltűnt, hogy nem figyel ránk és a hangokra, nem úgy játszik, ahogy más kisgyerek, nem tologatja az autókat, hanem például méret és szín szerint sorba rakja őket. Kiderült, hogy Panni autista – mesélte történetüket Szabolcs. Elfogadták, hogy a kislányuk ilyen, és ehhez igazították a napi rutinjukat. Most azonban óriási segítséget kaptak.

– Korábban már használtunk néhány idegen nyelvű külföldi applikációt, de azok nem igazán váltak be. A DATA applikáció viszont, ami magyar nyelvű és autistákkal foglalkozó szakemberek fejlesztettek ki, nagyon megkönnyíti az életünket – mondta az édesapa. – Vizuális támogatások egész rendszerét tudjuk használni. Letölthetjük például a napirendet vagy különböző tárgyak fotóit, és ezután akár offline üzemmódban is használható olyan helyen is, ahol nincs internet.

Szabolcs szerint az applikáció elsőre kicsit bonyolultnak tűnhet, de idővel rutinszerűvé válik a használata.

– Mindannyiunk életét megkönnyíti – számolt be. – Nekünk körülbelül 10 óriási mappánk van, amelyekben egyebek közt ételekről, különböző tárgyakról, tevékenységekről vannak képek. Ezekből Panni kiválogathatja és kirakhatja magának egy falitáblára azokat, amelyekkel ki szeretné fejezni magát. Például, ha almaszószt szeretne vacsorára, akkor kikeresi az almaszósz képét és rámutat. Előfordult például, hogy a túró rudi képe otthon maradt, és ez súlyos feszültséget okozott. Ez egy autista személynél önsértéshez is vezethet, előfordult, hogy Panni szétharapta a kezét. Eddig bárhová mentünk, tíz mappával kellett közlekedni, a DATA applikációhoz viszont elég egy mobil.

Ezért hasznos a DATA:

https://www.facebook.com/watch/?v=505391580645215

Az autizmusnak számtalan megjelenési formája van

Az autizmussal élő személyek agya másképpen dolgozza fel a külvilágból érkező hatásokat, mint a miénk. Ez az eltérő fejlődés az oka annak, hogy érzékszerveik sokszor túlságosan kifinomultak, vagy éppen ellenkezőleg: nem elég érzékenyek, hogy befogadják a környezet ingereit. Ez az eltérő működés ráadásul megnehezíti a társas kapcsolataikat is. Egy autista embernek problémát jelent megérteni a közösség írott és íratlan szabályait, nehezen olvasnak gesztusokból, mimikából és gyakran nem értik a hasonlatokat, szófordulatokat.

Az autista személyek láthatóan másképp viselkednek, mint mi. Gyakran előfordul például, hogy egy autizmussal élő ember számára a nagyvárosi közlekedés elviselhetetlen. Előfordulhat az is, hogy bőre fokozottan reagál az érintésre, ezért egy ölelés vagy kézfogás számára kellemetlen lehet. Ugyanakkor vannak olyan autizmussal élő személyek is, akik olyan ízeket is megéreznek, amiket mi nem, vagy olyan részletekre is felfigyelnek, melyek fölött az átlagos szem elsiklik. A tudomány pillanatnyi állása szerint az autizmus nem gyógyítható. Létezik azonban sokféle fejlesztési mód, amivel az autista emberek élete megkönnyíthető, képességeik pedig fejleszthetőek.





Ezeket olvastad már?
Szörnyű ami ránk vár: brutális időjárás közelít az ország felé

Szörnyű ami ránk vár: brutális időjárás közelít az ország felé

Gyűlöletháborút folytat a baloldal: több kerületben is módszeresen letépik a Fidesz plakátjait

Gyűlöletháborút folytat a baloldal: több kerületben is módszeresen letépik a Fidesz plakátjait

Hátborzongató: regisztrált szexuális ragadozó próbált elrabolni egy kisfiút az iskolából – videó

Hátborzongató: regisztrált szexuális ragadozó próbált elrabolni egy kisfiút az iskolából – videó

Kocsis Máté: a Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

Kocsis Máté: a Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás