RETRO RÁDIÓ

Aggasztó: a koronavírus újabb szövődményét azonosították a kutatók





Megugrott a cukorbetegek száma azok között, akik átestek a koronavírus-fertőzésen – derül ki egy amerikai kutatásból.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.07.29.
Élet a koronavírus után cukorbetegség

A legfrissebb információk szerint ugyanis, a vírus elsődlegesen a tüdőt támadja meg, de másodlagosan a hasnyálmirigyet veszi célba, aminek működése ezáltal felborul, ez pedig a cukorbetegség kialakulását eredményezheti.

A kutatók 551 olyan páciens egészségi állapotát vizsgálták, akik 2020 márciusa és májusa között kerültek kórházba. Ezt követően pedig, hónapokig követték nyomon a páciensek állapotát.

A kórházi felvételnél a páciensek nagyjából 46 százalékánál állapítottak meg újonnan magas vércukorszintet. Az esetek körülbelül 35 százalékában ez az állapot legkevesebb hat hónappal a koronavírussal való megfertőződést követően is fennállt” – nyilatkozta a tanulmány vezetője, Paolo Fiorina, a Bostoni Gyermekkórház munkatársa.

Fotó: Archív

A jelenséget a hazai szakemberek is észlelték

Magyarországon egyelőre ezzel kapcsolatban hivatalos adatok nem állnak rendelkezésre, de a pácienseink körében mi is tapasztaljuk a cukorbetegség gyakori kialakulását, mint a koronavírus szövődményét – mondta el a Metropolnak prof. dr. Kempler Péter. A Magyar Diabetes Társaság elnöke egyetért azzal is, hogy a hasnyálmirigy a Covid–19 egyik célpontja. Mint mondta: a vírus két módon rontja a szénhidrát- anyagcserét. Egyrészt direkt toxikus hatást fejt ki az inzulin termelő sejtekre, másrészt a szövetekben csökkenti az inzulinhatást. Ezek összessége pedig, kb 40 százalékkal emeli a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

– Társaságunk pont emiatt kezdeményezte a veszélyhelyzet alatt, hogy a háziorvosok indíthassanak inzulinkezelést. Akkor az Emmi egészségügyi államtitkársága ezt támogatta is, egyelőre azonban nem történt előrelépés a kérdésben – tájékoztatta lapunkat a szakember.

Farkas Alexandra 23 évesen lett cukorbeteg, a fertőzése után

Április elején kaptam el a fertőzést. Később, egy apró bőrproblémával bőrgyógyászhoz kellett mennem, aki azonnal rákérdezett arra, hogy egyébként voltam-e koronavírusos, mert a hajlatoknál száraz a bőröm. Ezek után elküldött vérvételre és 17-es volt a vércukorszintem, ami nagyon magas a normális 7-hez képest. Azonnal gyógyszereket kaptam, amiket azóta is szedek, egy hét alatt helyreállt az inzulintermelésem. Azt viszont az orvosok sem tudják, hogy meddig élek együtt a betegséggel. Most megpróbáljuk letenni a gyógyszert és megnézzük, hogy marad-e a normális tartományban a vércukorszintem vagy nem. Én nagyon bízom benne, hogy igen! – mondta el a Metropolnak Alexandra.





Ezeket olvastad már?
Most érkezett: Döbbenetes baleset történt a Richter Florian Cirkusz halálgömbjében

Most érkezett: Döbbenetes baleset történt a Richter Florian Cirkusz halálgömbjében

Péntektől újabb, jelentős árváltozások lesznek a benzinkutakon

Péntektől újabb, jelentős árváltozások lesznek a benzinkutakon

Szülők figyelem: fontos, gyerekeket érintő határidő ketyeg mától!

Szülők figyelem: fontos, gyerekeket érintő határidő ketyeg mától!

Ma is könnyen elázhatunk, de van rosszabb hírünk is

Ma is könnyen elázhatunk, de van rosszabb hírünk is

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás