RETRO RÁDIÓ

Covid okozta tüdőgyulladás: tiszta vizet öntenek a pohárba, ezekkel a tünetekkel kell orvoshoz fordulni





Baji Anikó és dr. Balogh Emília a tüdőgyulladásokról és a Covid-tüdőgyulladásról beszélgetett a Rádió Bézs AKUT szakasz Live műsorában.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.03.25.
Megelőzés

Csütörtökön az AKUT szakasz Live műsorában Baji Anikó vendégül látta dr. Balogh Emília tüdőgyógyász főorvosnőt, akinek a segítségével a tüdőgyulladásokat, az okokat, tüneteket, terápiákat beszélték át részletesen, majd kitértek a Covid-tüdőgyulladásra, amely mostanra napi szintű problémává nőtte ki magát.

Baji Anikó először is az egyre súlyosbodó helyzetre hívta a fel a figyelmet, de kihangsúlyozta, ő sosem az új megbetegedéses eseteket nézni, a kórházban, lélegeztetőgépen ápoltak számát figyeli, ami jelenleg több mint 1400 személy lélegeztetőgépen és 11 ezer páciens kórházban folyamatos ápolását jelenti.

Dr. Balogh Emília tüdőgyógyász elárulta, hogy több jellegzetes tüdőbetegséget is megkülönböztetnek Magyarországon:

  • Szezonális csoport – bárkit érinthet, ezek tavasz/ősz megfázások és később szövődményként, akár tüdőgyulladás is.
  • Tartósan fennálló légúti problémák, mint például a krónikus légútszűkülettel járó, a COPD, illetve a légutak különféle faktorok által kiváltott beszűkülése, amitől igazán súlyos oxigénhiány alakulhat ki.
  • Egész életen át fennálló problémák, mint az allergiák.
  • Vannak a veleszületett légúti rendellenességgel küzdő betegek, illetve a daganatos betegségek is kiemelten magas arányt képviselnek a légúti betegek között.
  • „Orvosi szempontból a tüdőgyulladásokat igyekszünk csoportokra osztani, hiszen részben a felismerése, részben a kezelése, részben a jelentősége is behatárolható” – árulta el a szakember, aki kihangsúlyozta, hogy van a területen szerzett (otthon fellépő tüdőgyulladás, aminek a kórokozóköre behatárolható, általában bakteriális), illetve az ismert, szezonális jellegű légúti vírusok. Kihangsúlyozta, a tüdőgyulladás kialakulásához nem elég maga a kórokozó, hanem az illető szervezetének sérülékenyebbnek kell lennie.„A koronavírus-járvány alatt sajnos ez a korábbi szakmai nézet némileg megváltozott. Gyakran tapasztaljuk, hogy fiatalok háttérbetegség nélkül és jó korábbi egészségügyi állapot mellett is kerültek olyan koronavírus miatti tüdőgyulladás-helyzetbe, ami az életüket kockáztatja” – tette hozzá dr. Balogh Emília.

    Koronavírus okozta tüdőgyulladás

    A beszélgetés alatt felmerült a kérdés, miszerint milyen tünetei vannak a Covid–19-nek: „a koronavírus típusos tünetei teljesen azonosak a máskor adódó egészségügyi problémáinkhoz.” – árulta el a tüdőgyógyász. Elmondása alapján a fáradtsághoz társulhat láz, torokfájás is, de ha tüdőgyulladás felé fordul a probléma, akkor szinte mindig adódik mellé egy száraz köhögés is vagy egy ingerérzés, ami legtöbb esetben mozgásra jön elő.

    A doktornő elárulta, a tapasztalat az, hogy azért rossz és nehezen viselhető a vírus, mivel kivált a szervezetben egy belső reakciót, ami a szervezeten belül tovább bonyolódva leterheli az egész immunrendszert. A szöveti keringés is romlik, ami erősen terheli az egész szervezetet – kiemelve a tüdőt, de mind a szívre és az idegrendszerre is hatással van. Az immunrendszer tulajdonképpen felbolydul és így a szervezet egy gyengébb, védtelenebb helyzetbe kerül. A koronavírus-tüdőgyulladással gyengül a gázcseréje a szervezetnek, ami a szerveket nagyban károsítja, hiszen szerveink mindegyike oxigénfüggő.

    Különleges tulajdonsága a koronavírusnak, hogy vannak, akik szenvednek a kisebb oxigénszint miatt, mások meg alig érzik meg. Kihangsúlyozták, hogy az orvosi hátterét a nagyon eltérő oxigénhiányra adott reakcióknak még nem lehet pontosan tudni, de azt feltételezik, hogy ez leginkább az egyéni különbségekből fakad.

    Mikor kell kórházba menni?

    „Nagyon biztatnék mindenkit, akinek a többnapi rossz közérzet mellet visszatérő láza van és kínzó száraz köhögése vagy nem szűnő, korábban szokatlan fejfájása, illetve valamilyen mellkasi vagy végtagokat érintő zsibbadása, fájdalma van, annak mindenképpen ajánlom, hogy menjenek részben a háziorvosi vagy sürgősségi ellátóegységekre.” – mondta el dr. Balogh Emília.

    Mit tehetnek otthonról, mikortól szedhetik a favipiravirt?

  • Akiknél úgy mutatkozik, hogy nincs súlyos tünet és elfogadható értékeik vannak – ők hozzájuthatnak a vírus szaporodást gátló készítményekhez – pl favipiravir.
  • Fő hatása, hogy gátolja a vírus szaporodását – sajnos olyanok, amik megelőzik a vírussal való megfertőződést, illetve hosszú távú védelmet adnak, még nem elérhetőek.
  • Post-Covid-szindróma-kutatás

    Szerintük nagy teret nyer majd a poszt-covid-szindróma-kutatás, hiszen egy idő után nagyon nagy szükség lesz az utólag megjelenő tünetek kezelésére. Megemlítették, hogy sokak úgy úszták meg a megbetegedést, hogy nem kellett orvosi ellátást igénybe venniük, de utána hetekkel valami nem stimmelt, zsibbadást, memóriazavart és kiszáradást észleltek magukon, amik a Covid–19 egyik utólagosan megjelenő panasza.





    Ezeket olvastad már?
    Hova lett Kispesten az orvosi rendelő pénze?

    Hova lett Kispesten az orvosi rendelő pénze?

    Ahelyett, hogy örült volna, lecsapta a lottónyertes a telefont, amikor közölték vele a jó hírt

    Ahelyett, hogy örült volna, lecsapta a lottónyertes a telefont, amikor közölték vele a jó hírt

    Két halott Ferihegynél: Hét nepáli menekült el a rommá tört autóból

    Két halott Ferihegynél: Hét nepáli menekült el a rommá tört autóból

    Rettegnek a lakók Újbudán – lassan mindennap kioltanak egy életet

    Rettegnek a lakók Újbudán – lassan mindennap kioltanak egy életet

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás