RETRO RÁDIÓ

Ebből tudhatod, hogy covidos vagy, és nem allergiás





Folyamatosan magas szinten van a parlagfű virágporának koncentrációja, a szénanátha tünetei megtévesztően hasonlítanak a koronavírus delta variánsáéra.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.08.28.
negyedik hullám koronavírus allergia

Az előrejelzések szerint nagyjából egybeesik a koronavírus negyedik hullámának első fázisa, valamint a legtöbb allergiást érintő pollenkoncentráció, a parlagfű virágzásának csúcsidőszaka. A két problémahalmaz legfőbb tünetei ráadásul megegyeznek: mindkettő orrfolyással és tüsszögéssel jár, így könnyű összekeverni őket. Egy valami azonban segít kiigazodni, hogy a folyton papír zsebkendőért kapó szerettünk pontosan miben szenved: csak a koronavírus jár szag- és ízvesztéssel – írja az Egészségkalauz.

 

Fotó: Pixabay

A koronavírus delta variánsa sokban különbözik a korábbi mutációktól: azok elsősorban az idősebb korosztályra jelentettek veszélyt, illetve nem a náthaszerű következmények vagy a felső légúti hurutok voltak a legfőbb tünetegyüttesei. A delta-variáns azonban megtévesztően hasonlít a megfázásra vagy az allergiás tünetekre: orrfolyással, tüsszögéssel, köhögéssel, égő, könnyező szemekkel jár, melyhez társulhat még hőemelkedés, bágyadtság és levertség, a fiatalabb korosztályban is könnyen felüti a fejét. A szakértők tanácsa alapján, ha korábban nem voltunk allergiásak, de most ilyen tüneteket tapasztalunk, mindenképp végeztessünk el egy Covid-tesztet, vagy vonuljunk 7 napos önkéntes karanténba. Ha mindezek mellé még azt is tapasztaljuk, hogy nem érezzük az illatokat, ízeket, érdemes koronavírusra gyanakodni.

A szezonális allergiás náthát többnyire a pollenek okozzák: február végétől április végéig a korán virágzó fák, áprilistól augusztusig a fűfélék, míg július végétől október végéig a gyomnövények, de ezek mellett a por, a toll vagy éppen az állatszőrök egész évben kiválthatnak tüneteket az arra érzékeny emberek körében. „Ma Magyarországon a becslések szerint 2-2,5 millió allergiás beteg van. Az eddigi tapasztalatok alapján elmondható, hogy a Covid nem érintette komolyabban az allergiás pácienseket” – közölte dr. Krasznai Magdolna, az Affidea Magyarország fül-orr-gégész szakorvosa, aki azt is hozzátette: a védőoltás minden esetben, így az allergiások számára is javasolt.

 

Fotó: Shutterstock

Az íz- és szaglásvesztés kellemetlen tünetként már a koronavírus-járvány korábbi hullámaiban is jelentkezett, de szerencsére a legtöbb beteg számára már csak rossz emlék az érzékszervek részleges kiesése. Korábban a koronavírusos betegek 60-70%-a számolt be a fertőzés után pár nap alatt hirtelen kialakult szaglásvesztésről, amelynek az volt az oka, hogy a vírus a szaglóhám egyik receptorához kötődött. Szerencsére a betegek jelentős részénél a szaglás 2-3 hét alatt magától visszatért, mivel a szaglóhám az egyedüli érzékszervünk, ahol az elöregedett, károsodott szaglóidegsejteket nagyjából 30 naponta újonnan képződő idegsejtek váltják. A szagláscsökkenés kezelésében fontos a fül-orr-gége szakvizsgálat mellett a szaglásvizsgálat elvégzése, amelynek alapján a specialista szaglástréninget ír fel a betegeknek, de sokakon segített az is, ha napjában rendszeresen intenzív illatokat szagolgattak, amelyek így serkentették az orr érzékelőit a regenerálódásra.





Ezeket olvastad már?
Elege lehetett a kutyakakiból egy újbudai lakónak, sajátos módszert vethetett be a négylábúak ellen

Elege lehetett a kutyakakiból egy újbudai lakónak, sajátos módszert vethetett be a négylábúak ellen

Orbán Viktor profilt változtatott a Facebookon

Orbán Viktor profilt változtatott a Facebookon

Fejlemény az Andrássy úti Louis Vuitton üzlet kirablásának ügyében

Fejlemény az Andrássy úti Louis Vuitton üzlet kirablásának ügyében

Orbán Viktor: Békepárti többség kell Európában, nem érdemelnek még egy esélyt a brüsszeli vezetők

Orbán Viktor: Békepárti többség kell Európában, nem érdemelnek még egy esélyt a brüsszeli vezetők

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás