RETRO RÁDIÓ

Budavári futtató: 3-ból 1 lezuhant kutya marad csak életben





A budavári kutyafuttató évek óta vita tárgya, mert nagyon sok kutya esik le a magas helyről, annak ellenére, hogy kutyafuttatónak éppen az a lényege, hogy teljes biztonságban sétáltathassuk házi kedvencünket.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2020.12.17.
I. kerület Budai Vár Életveszély kutyafuttató

A budavári kutyafuttató évek óta vita tárgya, mert nagyon sok kutya esik le a magas helyről, annak ellenére, hogy kutyafuttatónak éppen az a lényege, hogy végre nyakörv és póráz vagy hám nélkül teljes biztonságban sétáltathassuk házi kedvencünket. A budavári kutyafuttató azonban nagyon veszélyes, gyakorlatilag, ha póráz, nyakörv nélkül sétáltatjuk a kutyánkat, azzal az életét kockáztatjuk. A kutyafuttató alatt 10 méter mélyen található betonparkolóba már több kutya zuhant le és vesztette életét.

Azért azt kijelenthetjük, hogy első ránézésre sem az Anjou sétány sem a Tóth Árpád sétány nem tűnik kutyafuttatónak. Alacsonyak a falak, nincsen biztonságosan elkerítve, nem tudnánk megmondani, hogy ez egy olyan hely, ahol szabadon engedhetnénk kutyánkat, sőt valljuk be kisgyerekünket is joggal félthetjük a magaslati ponton.

Magyarországon több kutyafuttató is van, valahogy így képzelnénk el egy kutyák szabadon engedésére kijelölt helyet: kerítéssel körbe van véve, és pontosan fel vannak tüntetve az ebfuttató használati szabályai.

fotó: Metropol

Hatályos jogszabály

„15/2013 (V.31.) önkormányzati rendelet 1. sz. Függelék

A Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat közigazgatási területén lévő ebfuttatók (időkorlát nélkül használhatók)

5. Az Anjou sétány

A Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat közigazgatási területén lévő ebfuttatók (sötétedéstől (a közvilágítás bekapcsolásától) reggel 9:00 óráig használhatóak

1.Tóth Árpád sétány„

 

Több évtizedes történet számokban

  • Az elmúlt 5 évben 20 kutya zuhant le az alacsony falról
  • Már 1996 és 1998 között is fennállt a probléma, 3-4 ilyen eset történt
  • Van olyan állatorvos is, aki még 1986-os esetre is emlékezett
  • Az önkormányzat nagyjából 10 éve engedélyezte, hogy az Anjou sétány kutyafuttató is legyen
  • A Budai Várnegyedben az Anjou sétány kutyafuttatójánál (fotó: Metropol/KB)

    A Metropol most megkérdezte a kutyásokat, mennyire látják veszélyesnek a város egyik legszebb helyén lévő kutyafuttatót

    „Szerintem tragédia, hiszen végre valahol elengedhetem a kutyámat, és még ott sincs biztonságban. Régen itt kovácsoltvasból volt a korlát, biztosan lehetne egy biztonságosabb és szebb megoldást kialakítani itt, ami jobb a kutyásoknak is, és egyúttal a vár is szebben mutatna” - osztja meg véleményét Katalin a Metropollal.

    Katalin fotó: Metropol/KB

    „Én is most szedtem le a kutyát a párkányról, mert le akart nézni, hiszen kíváncsi. Folyamatosan fel akar ugrani” - számol be Imre a Metropolnak.

    Imre és Szenszi (fotó: Metropol/KB)

    „Az a baj, hogy kíváncsi a kutya, és ezért ki akar ugrani, még szerencse, hogy nem elég magas a kutyám. Szerintem is nagyon veszélyes” - hívja fel a figyelmet Bettina.

    Bettina és Melba (fotó: Metropol/KB)

    Súlyos baleset történt novemberben is. Most Maya szörnyű történetét meséljük el

    „2020. november 8. délelőtt, verőfényes napsütés, végre kimehettünk egyet sétálni a kutyával a kutya sétáltatásra kijelölt helyre a Budai várhoz. A séta azonban nem tartott sokáig, hiszen az Anjou bástya sétányról leugrott a kutyám (staffordshire keverék), és körülbelül 10 métert zuhant le egyenesen a betonparkolóba! Kitört 2 foga, felszakadt a szája, ínye és teljesen szétzúzta a mellső lábait, amit lábanként 4-4 külsőn rögzítő eszközzel stabilizáltak, valamint a tüdejét is megütötte rendesen„ - kezdi Maya rettenetes történetét Szentkirályi Gergely.

    Ilyen magasról esett le Maya

    „Fontos megjegyeznem, hogy nem labdáztunk, nem játszottunk botokkal” - folytatja.

    „Az orvos azt mondta, hogy csoda, hogy egyáltalán túlélte Maya a zuhanást. Ez körülbelül olyan lehetett számára, mint amikor egy ember kiesik a panel lakás 3. emeletéről, talán így lehet legjobban szemléltetni, hogy mekkorát esett a kutya. Maya tüdeje annyira bevérzett, hogy három napig nem tudták altatni, hogy megműtsék a fogait”

    „A kutyám 1 hónapja gyakorlatilag mozgásképtelen, nem tört el a lába, de darabonként 7 dróttal van összefogva a két mellső lába. 1 hete műtötték és minimum 3-4 hónap mire kiderül a műtét elég lesz-e és nem kell-e véglegesen bemerevíteni mind a két bokáját élete végéig azért, hogy járni tudjon” - szomorúan közli lapunkkal Szentkirályi Gergely Maya jelenlegi állapotát.

    „Nem csak lelkileg visel meg engem és Mayát is, de anyagilag is megterhelő volt, természetesen minden pénzt megér Maya gyógyulása! Eddig 600 ezer forint volt a kezelése, és 24 órás felügyeletre van szüksége. Mondanom sem kell, hogy több napra kiestem a munkából, egyedül vagyok otthon napközben, így több szempontból is nagyon nehéz ez az időszak” - zárja a rettenetes történetet Szentkirályi.

    Kis erőlépések történtek, de nincs megoldás

    A kutyasétáltató helyen már figyelmeztető táblákat helyeztek el, de természetesen ez sem oldja meg a problémát, ráadásul egy olyan helyen látni ezt a táblát, amelynek a célja éppen az, hogy a kutyánkat végre szabadon engedhessük, joggal érzünk némi ellentmondást. Ráadásul arra vonatkozó táblát sem látunk, amit játszótereken szoktak kihelyezni, hogy ”mindenki csak saját felelősségre használja„.

    Ez a tábla Maya balesete után került ide (fotó: Metropol/KB)

    A várfal legalacsonyabb részéhez, két kaspót helyeztek, hiszen ez volt a legveszélyesebb rész, ide még egy kisebb termetű kutya is fel tudott ugrani, nem beszélve arról, hogy egy kisgyereknek sem jelentett kihívást felmásznia ide.

    Fotó:Metropol/KB

    Szentkirályi Gergely próbálta megtalálni ki vonható felelősségre, de falnak ütközött:

    „Az önkormányzat teljesen elzárkózik a felelőssége alól, nem érdekli őket, mert a kutyatartó hibája, hogy ez megtörtént, nem pedig az, hogy nem megfelelő helyszínen van kijelölve a futtató vagy akár az hogy alkalmatlan ilyen formában a helyszín erre a célra! Csak azután tesznek majd valamit, hogy egy ember is leesik majd egyszer onnan!?”

     





    Ezeket olvastad már?
    Ma "szabadon garázdálkodhatnak a boszorkányok" -  számos hiedelem kötődik április 24-hez

    Ma "szabadon garázdálkodhatnak a boszorkányok" - számos hiedelem kötődik április 24-hez

    Szörnyű ami ránk vár: brutális időjárás közelít az ország felé

    Szörnyű ami ránk vár: brutális időjárás közelít az ország felé

    Gyűlöletháborút folytat a baloldal: több kerületben is módszeresen letépik a Fidesz plakátjait

    Gyűlöletháborút folytat a baloldal: több kerületben is módszeresen letépik a Fidesz plakátjait

    Hátborzongató: regisztrált szexuális ragadozó próbált elrabolni egy kisfiút az iskolából – videó

    Hátborzongató: regisztrált szexuális ragadozó próbált elrabolni egy kisfiút az iskolából – videó

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás