RETRO RÁDIÓ

Brutálisan növekszik a fertőzöttek száma a szomszédos országokban





Ukrajnában 12 ezer új fertőzöttet regisztráltak, de Szlovéniában és Horvátországban is negatív rekordokat dönt a fertőzöttek és a halálos áldozatok száma.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.11.17.
világjárvány koronavírus védekezés

Kritikus állapotok uralkodnak Magyarország szomszédos országaiban is. A legfrissebb jelentések szerint Ukrajnában 24 óra alatt 12 ezer embernél mutatták ki a vírust és úgy látszik a következő napokban nem is számítanak csökkenésre. Az ukrán kormányfő Denisz Smihal azt jósolta, hogy három hét múlva a napi megbetegedések száma akár húszezerre is emelkedhet.

Az országban a tegnapi esetekkel együtt összesen 557 657 lett az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig újabb 159 áldozattal 9856-ra. Eddig 250 983-an gyógyultak meg, viszont az aktív betegek száma 296 818-ra emelkedett. Az ország legfertőzöttebb területén, a fővárosban, Kijevben az igazolt fertőzöttek száma több mint ezer új beteggel meghaladta az 52 600-at, az elhunytaké pedig 14 újabb áldozattal 990-re nőtt.

A miniszterelnök kedden a parlament plenáris ülésén felszólalva hangsúlyozta, hogy ha nem tartják be a kormány által elrendelt úgynevezett „hétvégi karantént”, a napi új fertőzésszám három hét múlva már húszezerre emelkedik, egy hónap alatt pedig elfogynak a férőhelyek a kórházakban.

Fotó: AFP

A „hétvégi karantén” - amelynek értelmében az élelmiszerboltokon, a gyógyszertárakon és a közösségi közlekedésen kívül semmi sem működhet - október 14-től, szombattól lépett életbe, azonban több vidéki nagyváros polgármestere előre jelezte, hogy nem fogják bevezetni. A parlament pedig éppen egy olyan indítványt készül a nap folyamán tárgyalni, amely ennek megszüntetéséről szól.

Smihal leszögezte, hogy két héten belül érzékelhető eredményt kell hoznia a „hétvégi karanténnak”, különben még szigorúbb korlátozások bevezetésére kényszerülnek. Közben a parlament előtt ismét kis- és középvállalkozók kezdtek tüntetést. Az UNIAN jelentése szerint megpróbálták megakadályozni a képviselők bejutását az épületbe, amelynek során a tüntetők dulakodásba keveredtek a rendőrökkel. Sérültekről, őrizetbe vételekről egyelőre nem érkezett hír.

Aggasztó a helyzet Szlovéniában és Horvátországban is. Előbbiben, 1388-al nőtt az új megfertőzések száma, így már 56 932 lett az igazolt betegek száma az országban. Az elmúlt 24 órában rekordszámú, 45 beteg halt meg, így a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 876-ra emelkedett. A diagnosztizált betegek közül 1275-en vannak kórházban, közülük 208-at ápolnak intenzív osztályon.

Fotó: Getty Images

Járványügyi szakemberek abban bíznak, hogy a koronavírus-járvány megfékezését szolgáló szigorú intézkedések 14 nap múlva meghozzák eredményüket, és csökkenni fog a megbetegedések száma, így kevesebb lesz a kórházi kezelésre szoruló beteg és kevesebben halnak majd meg a vírus miatt.

Szlovéniában szinte teljesen leállt az élet. Az országban minden összejövetel tilos. Éjszakai kijárási és napközbeni lakhelyelhagyási tilalom van érvényben, és továbbra is mindenhol kötelező a maszk viselése. Még két hétig zárva maradnak az óvodák és az oktatási intézmények, a tanítás távoktatás formájában folyik. Leállt a közösségi közlekedés, valamint bezárt minden üzlet az élelmiszerboltok, a gyógyszertárak, a bankok és a posták kivételével. Déli szomszédunknál 1945 új fertőzöttet találtak, ezzel pedig már 87 464-en kapták el a vírust a járvány kezdete óta.

A koronavírus-járvány elleni intézkedések Horvátországban az egyik legliberálisabbak az Európai Unióban. Az elmúlt napon 31 ember halt bele a betegségbe, a járvány eddigi áldozatainak száma így 1113-ra emelkedett. Kórházban 1827 beteget ápolnak, közülük 196-an vannak lélegeztetőgépen. Kötelező a maszk viselése mindenütt, de a jogi személyek kivételével a szabálysértőket nem büntetik. Az intézkedések főleg a rendezvényeken részt vevők számának korlátozásában merülnek ki, a sporteseményeket nézők nélkül lehet csak megrendezni, és a vendéglátóhelyeknek legkésőbb éjfélkor be kell zárniuk.





Ezeket olvastad már?
Ha jó időt szeretnél, figyeld a madarakat, mi megmondjuk azt is, hogy melyiket!

Ha jó időt szeretnél, figyeld a madarakat, mi megmondjuk azt is, hogy melyiket!

Földönkívüli lávatavat fedezett fel a NASA - Videó

Földönkívüli lávatavat fedezett fel a NASA - Videó

Igazoltan lóghatnak ma az iskolából a tinilányok, mutatjuk a részleteket

Igazoltan lóghatnak ma az iskolából a tinilányok, mutatjuk a részleteket

Kiadták a riasztást, záporral és széllel érkezik a melegedés

Kiadták a riasztást, záporral és széllel érkezik a melegedés

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás