RETRO RÁDIÓ

Brutális gyilkológépek a budai erdőkben





Megvadulhatnak a póráz nélkül sétáltatott kutyák, ha vadat éreznek a közelükben.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.05.02.
vigyázat

Halálos kutyatámadás áldozata lett egy ártatlan őz a Széchenyi-hegy természetvédelmi területén. Lapunk utánajárt, hogyan kell viselkednie egy felelős állattartónak, de tanácsokat kértünk Hegedűs Krisztina kutyakiképzőtől is, hogy hogyan előzzük meg a hasonló helyzeteket.

A Metropol az elsők között számolt be arról a szomorú esetről, amit egy járókelő videózott le a Széchenyi-hegy erdejében. Az itt kirándulók szeme láttára marcangolt szét egy gyönyörű őzet, a póráz nélküli, szabadon engedett kutya. A túrázók kétségbeesetten próbáltak segítséget hívni az állathoz, azonban nem sikerült. A szenvedő őzről készült felvétel futótűzként terjedt az interneten.

Ez a kutya marcangolta szét az őzet a Széchenyi-hegyen – Olvasói fotó

Szabálysértést követ el, aki nem használ pórázt

„A Szabálysértési törvény 193. § (1) bekezdése értelmében: aki a felügyelete alatt álló kutyát természeti és védett természeti területen, vagy vadászterületen – a vadászkutya és a triflakereső (szerk.: szarvasgomba-kereső) kutya kivételével – póráz nélkül elengedi vagy kóborolni hagyja, szabálysértést követ el. Hasonló jogszabály nemcsak hazánkban, hanem más fejlett országokban is érvényben van” – mondta el lapunknak Mészáros Péter, a Pilisi Parkerdő szóvivője. A szakértő rámutatott, hogy a vadvilág közepén akár a legszelídebbnek hitt házi kedvenc is elvesztheti a fejét.

„Az erdőben kutyát sétáltatva feltétlenül tartsuk szem előtt, hogy a kutya ragadozó állat. Szabadon elengedve az erdőben, hosszabb-rövidebb időre felügyelet nélkül hagyva, számos konfliktushelyzet adódhat az erdő élővilága és a kutya között, amelyek elsősorban az erdő állatait veszélyeztetik” – emelte ki Mészáros Péter.

A Pilisi Parkerdő szóvivője válaszolt a kérdéseinkre – Fotó: Pilisi Parkerdő

A vadászösztön győz

A zalaegerszegi „NeveltEBb Tanoda” vezetőjét, Hegedüs Krisztina kutyakiképzőt is felkerestük a témával kapcsolatban. Krisztina is kizárólag pórázzal ajánlja az erdei sétáltatást a balesetek megelőzése végett.

Az ösztönt semmilyen tanult módszer nem írja felül, mindegy, hogy mit tanítunk a kutyának, mennyire kontrollálható és szófogadó, bizonyos ingerkörnyezetben, például erdőben, ahol vadak vannak, előjöhet a vadászösztön. A kutyákban ez ott van. Ha a gazdi nem figyel, és nem tudja megelőzni, akkor megtörténhet a baj. Amennyiben meglátja az őzet a gazdija és rászól a kutyára, akkor bizonyos egyedek kontrollálni tudják magukat és a tanult módszer szerint megmaradnak mellette. De ha nem veszik ezt észre, és már az ösztöneik bekapcsoltak az ebeknek, akkor elkezdi űzni a vadat. Ekkor már szinte lehetetlen visszahívni őket” – fejtette ki véleményét a kutyatréner.

A szabálysértést pénzbírsággal sújtják, de a kutyát el is kobozhatják

A Net.jogtár beszámolója szerint a szabálysértés miatt alkalmazható büntetések a következőek: szabálysértési elzárás, pénzbírság vagy közérdekű munka. A pénzbírság legalacsonyabb összege ötezer forint lehet, és ez egészen elmehet akár százötvenezer forintig. Amennyiben szabálysértési elzárással is büntették az elkövetőt, akkor a bírság költsége akár háromszázezer forintra is rúghat. Emellett, hogyha megtalálják a támadó állat gazdáját, a kutyát tőle el is kobozhatják.

Budapest-szerte problémát jelentenek a felelőtlen gazdik

A Metropol több tragikus esetről is beszámolt az elmúlt évben, ahol balesetet okozott, hogy a felelőtlen gazdik nem tudták visszafogni kutyáikat. Tavaly szeptemberben például két gyanútlan lovasra támadt rá 5 megvadult eb a Merzse-mocsár területén, ezt követően pedig decemberben egy Szotyi nevű yorkshire terrier vált áldozatává egy nagyobb kutya támadásának a nyílt utcán. Az I. kerületi Várban pedig rendszeresek a kutyás konfliktusok, a felelős pórázzal sétáltató gazdik és a szabályokra fittyet hányó ebtartók között. Miközben a budai Várban külön szabály tiltja a pórázmentes sétáltatást.

Szotyi ártatlanul halt meg, egy felelőtlen gazdi miatt – Olvasói fotó

Egy éve hasonló eset történt

Szinte napra pontosan egy éve hasonló eset történt a Budakeszi Vadasparkban. A terület kerítésénél egy szabadon engedett kutya vérszemet kapott, amikor meglátott egy őzet a térelválasztó másik oldalán. A megvadult eb a kerítés mellett rohanva ugatott és kergette a Mara nevű őzet. Mara a rémülettől összevissza törte és horzsolta magát, állapotáról a Budakeszi Vadaspark a Facebook-oldalán közölt képeket.





Ezeket olvastad már?
Sokkot kaptak a kirándulók: emberi maradványokra bukkantak a népszerű strandon

Sokkot kaptak a kirándulók: emberi maradványokra bukkantak a népszerű strandon

Halott férfit tolt be a bankba egy nő: felháborító, mire készült – Videó

Halott férfit tolt be a bankba egy nő: felháborító, mire készült – Videó

Hűha: népszerű fürdőhelyen estek egymásnak a szerelmesek

Hűha: népszerű fürdőhelyen estek egymásnak a szerelmesek

Újabb botrány a HÉV-en: úgy megijedt Anna, hogy a következő megállónál lemenekült a szerelvényről

Újabb botrány a HÉV-en: úgy megijedt Anna, hogy a következő megállónál lemenekült a szerelvényről

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás