RETRO RÁDIÓ

Irány Brüsszel! – Kezdődik a kétnapos EU-csúcs





A koronavírus-járvány okozta helyzet áttekintése, a járvány idején az unión belüli szabad mozgást biztosító, koronavírus elleni beoltottságot igazoló közös uniós dokumentum bevezetése, valamint az Európai Unió és Oroszország közötti kapcsolatok állnak a hétfőn kezdődő uniós csúcstalálkozó középpontjában.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.05.24.
nincs pihenő

Orbán Viktor miniszterelnök és felesége is részt vett azon a Hold utcai templomban tartott pünkösdvasárnapi istentiszteleten, amelyen Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke hirdetett igét. Ezt a videót megosztva kívánt boldog pünkösdöt minden magyarnak a kormányfő, majd legközelebb már felszállás előtt jelentkezett. Facebook-posztjában csak annyit írt: Irány Brüsszel!

https://www.facebook.com/orbanviktor/photos/a.10151703698051093/10159284562546093/

Áttekintik továbbá az EU és az Egyesült Királyság közötti kapcsolatokat azt követően, hogy május 1-jén hatályba lépett a felek közötti kereskedelmi és együttműködési megállapodás. Emellett kitérnek a közel-keleti helyzetre, valamint előkészítik a közelgő, június 15-re tervezett EU–Egyesült Államok-csúcstalálkozót.

A vezetők megbeszélését folytatnak a koronavírus-járvány elleni védekezés eredményeiről, a járvány okozta társadalmi és gazdasági helyzetről. Megvitatják a koronavírus elleni oltóanyagok globális igényeinek kielégítésére irányuló uniós erőfeszítéseket és azt, hogy az EU hogyan és milyen mértékben fokozhatja a vakcinamegosztást a világ többi részével.

Mivel az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsának tárgyalói csütörtökön politikai megállapodást kötöttek a koronavírus elleni beoltottságot igazoló közös uniós tanúsítvány bevezetéséről, az EU-tagországok állam- és kormányfői vitát tartanak a dokumentum bevezetésének lehetőségeiről. Az EU elképzelése szerint az oltási igazolvány július 1-jén lépne érvénybe.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a tagállami vezetőknek pénteken írt meghívólevelében kijelentette: folytatni kell a közös munkát az unión belüli szabad mozgás megkönnyítésére. Fontosnak nevezte a koronavírus-járvány alakulásának és az új vírusváltozatok megjelenésének figyelemmel követését, valamint a közös felkészülést a szükséges lépések megtételére.

A csúcstalálkozó témái között szerepel továbbá a klímaváltozás kérdése. Az Európai Tanács 2019 decemberében hagyta jóvá azt a célkitűzést, hogy az EU 2050-re klímasemlegessé váljon. Egy évvel később megállapodott abban a kötelező uniós célkitűzésben, hogy 2030-ra az 1990-es szinthez képest legalább nettó 55 százalékkal csökkenjen az EU kibocsátása. A 2020. decemberi következtetésekkel összhangban a vezetők a tervek szerint további iránymutatást fognak nyújtani az Európai Bizottságnak a nyár folyamán bemutatni kívánt javaslataihoz.





Ezeket olvastad már?
Gyurcsány, Karácsonyék és Magyar Péter mögött ugyanaz a cég áll

Gyurcsány, Karácsonyék és Magyar Péter mögött ugyanaz a cég áll

Kapuzárási pánik? Karácsony Gergely elismerte, hibázott

Kapuzárási pánik? Karácsony Gergely elismerte, hibázott

Brutális baleset a Határ úton: taxisba csapódott egy kocsi a felüljárón, ez történt az utassal

Brutális baleset a Határ úton: taxisba csapódott egy kocsi a felüljárón, ez történt az utassal

Négy gyermeke zokogva várta haza, elhunyt a nyíregyházi édesanya

Négy gyermeke zokogva várta haza, elhunyt a nyíregyházi édesanya

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás