RETRO RÁDIÓ

Bizonyították! Az orron át is terjed a koronavírus





Szeptemberre Magyarországot is elérte a koronavírus-járvány második hulláma, ami a folyamatosan emelkedő számokon is látszik. Ezzel együtt azonban a vírustagadók száma is növekedik, ami komoly veszélyeket rejt, miután ők nem hajlandóak vigyázni sem a maguk, sem pedig mások egészségére. Közben a szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy önmagában a maszk hordás nem elegendő, helyesen is kell azt viselni. Ezzel kapcsolatban az Országos Mentőszolgálat is megszólalt közösségi oldalán.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.09.15.
elővigyázat

Az OMSZ a helyes maszkhordásra hívja fel a figyelmet, miközben azt is elmondják, hogy az álhírek ellenére nem okoz szén-dioxid mérgezést, vagy oxigénhiányt a száj és az orr eltakarása.

„Az Országos Mentőszolgálat szakemberei pontosan tudják, milyen érzés maszkban tölteni akár napokat is és azt is mindenki elismeri, hogy az egyszer használatos (sebészeti) maszkok viselése is kellemetlen lehet. A fake news ellenére azonban, hosszú időn át tartó viselése sem okoz szén-dioxid mérgezést vagy oxigénhiányt. Bár a vírustagadók állítják, hogy sokan fulladnak tőle, ám a WHO (Egészségügyi Világszervezet) is bizonyította már, hogy ez az érzés pszichés eredetű jelenség. A tanulmány szerint főképp a klausztrofóbiára hajlamos pácienseknél jelentkezett ilyen panasz, akár pusztán a tudattól is, hogy az arcukon volt valami. A szorongást okozó érzést sokszor az is megszüntette, ha KELLŐ BIZTONSÁGBAN, akár csak pár másodpercre levették a maszkot és néhány mély légvételt tettek viselői mielőtt ismét eltakarták az orrukat és a szájukat. Mindez persze nem vonatkozik a házilag készített, szükségből barkácsolt maszkokra, amik bár hatékonyak lehetnek a vírus elleni védekezés során de annak anyagáért és minőségéért már minden esetben a készítőnek kell felelnie!” - olvasható a mentősök közösségi oldalán.

Az orrunkat is takarjuk el a maszkkal!

A kutatásokból kiderült, a koronavírus nemcsak a szájon, de az orron keresztül is támad. Egy szuperszámítógép elemezte a Covid-19-et, amiről kiderült, hogy a vírusok legtöbbször az orr nyálkahártyáján tapadnak meg először és ezzel helyet csinálnak a többi cseppecskének. Ezért nagyon fontos, hogy ne csak a szánkat, hanem az orrunkat is eltakarjuk a maszkkal. Így magunkat és másokat is védünk a fertőzéstől.

Büntetik a hiányát

A maszk hordására figyelnünk kell a BKK, a Volánbusz és a MÁV járatain is, ahol már 8000 forintos büntetést róhatnak ki, ha valaki helytelenül hordja azt, sőt le is szállítják azt, aki nem takarja el helyesen az arcát. Emellett természetesen fontos odafigyelni a rendszeres és alapos kézmosásra, illetve a kézfertőtlenítésre. Amennyiben betegek vagyunk ne menjünk közösségbe. Az idősek és a krónikus betegek fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására.

Testhőmérés az iskolában

• Október 1-től kötelező lesz a hőmérséklet vizsgálat az iskolába történő belépéskor

• Hamarosan döntés születhet arról, hogy 23 óra után bezárják-e a szórakozóhelyeket

• Orbán Viktor legutóbbi beszédében arra is kitért, hogy tárgyalnak az idősek vásárlási idősávjának visszaállításáról is.





Ezeket olvastad már?
Rémálommá vált a látogatás: akaratlanul traumatizálták gyereküket a szülők

Rémálommá vált a látogatás: akaratlanul traumatizálták gyereküket a szülők

Horrorház Nagyszombaton: brutális kínzásoknak vetette alá négy gyermekét a szülőpár

Horrorház Nagyszombaton: brutális kínzásoknak vetette alá négy gyermekét a szülőpár

Lecsapott az ítéletidő Dubajban: vízben úsznak a repülőgépek - Videó

Lecsapott az ítéletidő Dubajban: vízben úsznak a repülőgépek - Videó

Nem 8, 48 ezer hektár!

Nem 8, 48 ezer hektár!

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás