RETRO RÁDIÓ

Örülhetnek is meg bánkódhatnak is a kutyások: új korszak kezdődik számukra Budán





Innentől 5–150 ezer forintos bírságra is számíthatnak azok a hanyag kutyatulajdonosok, akik az utcán hagyják kedvencük végtermékét. De a kutyások megsegítésére is akció indul a II. kerületben, a toklász okozta kutyabaleseteket is szeretnék megelőzni.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.06.05.
II. kerület örömteli kezdeményezés

A toklász okozta kutyabaleseteket is meg szeretnék előzni különböző módokon. „Lépünk, hogy ne lépjünk bele!” – Együttes intézkedés a hanyagul otthagyott kutyapiszok és a házi kedvencekre veszélyes toklász ellen a II. kerületben – számolt be róla Facebook-oldalán Őrsi Gergely, a II. kerület polgármestere.

Figyelmeztető táblák jelzik az emberek számára, hogy mekkora bírságra számíthatnak Fotó: Facebook

Sokan nem tudják, hogy akár 150 ezer forint is lehet a bírság

A fel nem szedett kutyapiszkok miatt 5 ezer forinttól 150 ezer forintig terjedő bírságot szabhatnak ki a jövőben a hanyag gazdikra. Hogy minél többen értesüljenek a szigorú intézkedésről, egyre több helyen hívják fel a figyelmet tájékoztató táblákkal a II. kerületben. A városrészben ugyanis – mint Budapest-szerte – egyre tarthatatlanabbá vált a kutyapiszokhelyzet.

51 tonna ürüléket szállít el az önkormányzat évente

A kerületben 12 700 körülire becsülik a kutyák számát. Ez alapján kiszámolta az önkormányzat, hogy mekkora „közterületi terhelést” jelent az ebfekália mennyisége. Eszerint évente 1671 tonna „végtermék” kerül az utcára. Ebbe beleszámolták azt a mennyiséget is, amit nem hagynak a földön. Ezért 153 ürülékgyűjtő edényt helyeztek el kerületszerte, amelyekből heti 7 kilogrammal számolva, havi 4284 kg-ot, éves szinten pedig 51 408 kg-ot szállítanak el. Ez mégiscsak a töredéke annak a mennyiségnek, ami a közterületekre kerül.

A toklász- és kutyagumihelyzet már tarthatatlanná vált a fővárosban Fotó: Facebook

Havi 60-70 kutya sérül meg a toklász miatt

„Mindent megtesznek annak érdekében, hogy »toklászmentes területeket« hozzanak létre, és az ebek gondtalanul, biztonságban játszhassanak, szaglászhassanak” – írja a polgármester, aki szerint havonta 60-70 kutyát is el kell látnia szezononként egy állatorvosnak, vagyis muszáj megelőzni az érett toklász okozta sérüléseket. Ezért új programot hirdet a II. kerület, kedvezményes áron kölcsönözhetnek majd a kerületi lakosok fűkaszát, fűnyírót, lombszívót.

A kerületben megoldják, a fővárosban nem

Paradox helyzet, hogy miközben az ellenzéki vezetésű II. kerületben az utcák tisztán tartását tűzték ki célul, addig a fővárosi önkormányzat Karácsony Gergely főpolgármester vezetésével ennek az ellentétét csinálja. A főváros „úszik a szemétben”, miután az önkormányzat spórolásra hivatkozva tavaly leszereltetett 3000 közterületi kukát. Azóta burkoltan, de ők is beismerték, hogy értelmetlen lépés volt, ami valódi megtakarításokat nem hozott, hanem csak „szimbóluma” volt a kormánnyal való hadakozásuknak.

Karácsony Gergely több toklászos mezőt csinál

Őrsi Gergely célul tűzte ki a kutyák megmentését a toklásztól, miközben a fővárosi önkormányzat alá tartozó Főkert újabb és újabb méhlegelőket, vagy ahogy mostanában nevezik „vadvirágéttermeket” alakít ki Budapesten. A kaszálatlanul hagyott területeken burjánzanak a gyomnövények, a parlagfű és a négylábúak legnagyobb ellensége, a toklász is. A legérthetetlenebb döntésként pedig a Főkert a 13 új „vadvirágétterem” helyszínei közül az egyiket egy I. kerületi kutyafuttatóban jelölte ki. Így a budaváriak elveszítenek egy helyszínt, ahol jól érezhetik magukat a kutyusok, viszont cserébe kapnak egy toklásztól hemzsegő veszélyzónát a fővárostól.





Ezeket olvastad már?
Fejlemény az Andrássy úti Louis Vuitton üzlet kirablásának ügyében

Fejlemény az Andrássy úti Louis Vuitton üzlet kirablásának ügyében

Orbán Viktor: Békepárti többség kell Európában, nem érdemelnek még egy esélyt a brüsszeli vezetők

Orbán Viktor: Békepárti többség kell Európában, nem érdemelnek még egy esélyt a brüsszeli vezetők

Programokkal és lezárásokkal teli hétvége áll előttünk: íme a részletek!

Programokkal és lezárásokkal teli hétvége áll előttünk: íme a részletek!

Brutális erővel csap le ránk a tél

Brutális erővel csap le ránk a tél

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás