RETRO RÁDIÓ

Gulyás Gergely: A cél, hogy minél többen oltassák be magukat





Félmillióval kevesebb vakcina érkezik a Janssen-oltóanyagot gyártó cégtől, ezért a kormány már tárgyal a kieső mennyiségek pótlásáról.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.04.15.
fertőzés

Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra ismertették a magyar kormány legfontosabb járványügyi intézkedéseit.

Köszönet mindenkinek

„A járványhelyzetben továbbra is rendkívül nehéz helyzettel néz szembe az ország. Mindenkinek szeretnék köszönetet mondani, akinek ebben része van. Az ápolóknak, egészségügyi dolgozóknak, azoknak, akik az oltási kampányban vesznek részt, illetve azoknak, akik a munkájukkal vesznek részt abban, hogy minél több ember megkapja az oltását” – jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Kevesebb Janssen-oltóanyag érkezik

Félmillió vakcinával kevesebb érkezik az egydózisú vakcinából. Gulyás Gergely elmondta, hogy a magyar kormány már tárgyal a gyártókkal a vakcinakiesések pótlásáról.

Növekszik az oltási kedv

„4 millió 216 fő regisztrált már az oltásra. Eddig közel 3 millió 90 ezer ember megkapta meg az oltását, de a cél a 8 milliós szám elérése” – jelezte a miniszter. A magyar átoltottság kétszeres az EU-s átlaghoz képest – tette hozzá.

Teljes oltási listát kapnak a háziorvosok

A háziorvosok megkapják a teljes regisztrációs listát, életkortól és betegségektől is függ a sorrend. Ahol több idős él, ott lassabban haladnak a fiatalok felé.

Az oltottak egy százaléka betegszik csak meg

A tapasztalatok és a magyar vizsgálatok alapján kijelenthető, hogy még hatékonyabbak a vakcinák – mondta Gulyás. Hozzátette: mindössze 1 százalék betegszik csak meg a beoltott személyek közül, de ott is a kockázatok lényegesen csekélyebbek. Elsősorban üzleti érdekek miatt állítják, hogy egyik vagy másik vakcina nem hatékony.

A nyitás következő lépése

3,5 millió beoltottnál, ami jövő hét közepétől lehet meg, akkor nyithatnak a teraszok – mondta Gulyás Gergely. Az oktatás kérdésénél a kormány úgy döntött, hogy kellő óvatossággal fogják újraindítani. Először az óvodákat és az iskolák alsó tagozatait indítják újra.

Szomorú a baloldal oltásellenessége

Ma minden oltóanyag nagyobb védelmet jelent, így sajnáljuk a baloldal oltásellenességét. Most összefogásra lenne szükség ezekben a nehéz időkben – mondta a miniszter.

Hamarosan indul az oktatás

A járványügyi helyzetben kizárólag az intézményvezetők engedélyezhetnek távollétet. Digitális oktatás az alsó tagozatos diákoknál továbbra nem lesz. Itt most nagyobb rugalmasságra lesz szükség, kényszeríteni senkit nem lehet, hogy jelen helyzetben menjen iskolába.

Nem köteleznek senkit a vakcinára

Nem lesz kötelező az oltás, ezt a a vendéglátóiparban sem fogják elvárni senkitől. Egyelőre nem társulnak különféle jogosítványok a vakcinaigazolványokhoz. Négymilliós oltottságtól lehetnek olyan szabályok, amik esetében kell a védettségi igazolvány.

Megépül a diákváros

A főpolgármester ugródeszkának tekinti a fővárosi vezetést. Olyan területeken is politikai vitát keres a kormánnyal, ahol korábban egyetértettünk. A kormány tartja magát a fővárossal kötött megállapodáshoz, és a diákváros meg fog épülni, valamint a Fudan Egyetem campusa is – jelentette ki Gulyás Gergely.

Időben megérkezik a Szputnyik V második oltása

Nem lesz probléma az orosz vakcina érkezésével, a 21. napon mindenki megkapja a második dózist is, ezenfelül a Külügyminisztérium dolgozik azon, hogy sikerüljön még több vakcinát beszerezni. Aki oltott, annak idővel nem kell karanténba mennie. Egy másik kérdésre elmondta a miniszter, hogy jelenleg 1523 ember van intenzíven.

Továbbra is ingyenes a parkolás

Az országos ingyenes parkolás a veszélyhelyzet lejártáig lesz érvényben.

Vizsgálják a vakcinát

A Janssen-vakcinával kapcsolatban elmondta Gulyás, hogy a magyar hatóságok is vizsgálják az egydózisú oltóanyagot.

7,5 százalék közeli a gazdasági hiány

A kormány a 2021-es költségvetést úgy készítette elő, hogy a 7,5 százalékos hiánycél elérhető legyen. A miniszter jelezte, hogy most muszáj több pénzt bevonni a gazdaságba.

Lehetőleg senki ne menjen külföldre

Azért nem változtattunk az utazás szabályain, mert jelenleg biztonságosabb, ha nem utazunk – mondta a miniszter.

Ekkor érhet véget a járvány

A járványnak akkor lesz vége, ha az egész világon véget ér. Most a beoltottság növelésével lehet a legjobban harcolni a vírussal, és el kéne érni a 6 millió beoltottat.

 





Ezeket olvastad már?
Szelfit készített a 13 éves fiú, miután 40 késszúrással végzett anyjával

Szelfit készített a 13 éves fiú, miután 40 késszúrással végzett anyjával

„Félelmetes, ami itt történik” - évek óta szedi áldozatait az elátkozott budapesti horrorpanel

„Félelmetes, ami itt történik” - évek óta szedi áldozatait az elátkozott budapesti horrorpanel

Frontális karambol történt Herceghalomnál, óriási dugóra kell számítani

Frontális karambol történt Herceghalomnál, óriási dugóra kell számítani

Csak az igazán profik szúrják ki – meg tudod találni az elveszett iránytűt?

Csak az igazán profik szúrják ki – meg tudod találni az elveszett iránytűt?

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás