RETRO RÁDIÓ

Bécs csendben lesz, Budapesten ijedezhetünk





Csendes szilveszter elé néz idén az osztrák főváros: Bécs egész területén tilos a petárda, a tűzijáték s a rakéta és a város maga sem rendez nagy tűzijátékot. Ráadásul a lakosság is visszafogottan, leginkább a családdal ünnepel majd – derül ki egy felmérésből. Budapesten idén engedélyezett a pirotechnikai termékek árusítása és felhasználása. Petárdát azonban továbbra is tilos vásárolni, birtokolni, felhasználni. Aki ezt a rendelkezést megszegi, az ellen szabálysértési eljárás indul, és akár 150 ezer forint bírságot is kaphat. Bécsben kissé drágább a bírság.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.12.31.
szilveszter petárda

Akárcsak az előző években, idén is tilos lesz Bécsben a petárdázás, a tűzijátékrakéta és egyéb pirotechnikai eszközök használata. Ennek oka, hogy hanghatásuk óriási megterhelést jelent mind a házi- mind pedig a vadon élő állatok számára, de sok idős ember és kisgyerek is nehezen viseli a durrogtatást. Arról nem beszélve, hogy a tűzijátékok károsak a környezetre is. Használatukkor szálló por, különböző kén- és nitrogén-oxidok valamint nehézfémek szabadulnak fel és jutnak nagy mennyiségben a levegőbe, a parkokban, utcákon heverő maradványaik pedig károsanyagokkal szennyezettek. A rakétázás miatt Bécsben mindig az év utolsó napján mérik a legmagasabb légszennyezettségi adatokat. Előfordul, hogy a szálló por koncentrációja rövid időre akár a hússzorosára is megemelkedik.

Mivel a cégek és a lakosság számára is egyre fontosabb a fenntarthatóság és a környezetvédelem az ausztriai kiskereskedelmi láncok polcairól lassan eltünedeznek a pirotechnikai eszközök.

A lakosságnál csak az 1. pirotechnikai osztályba (F1) tartozó termékek – például csillagszóró, ördögpatron, konfettiágyú vagy tortagyertya – lehetnek, de ezeket is tilos használni benzinkutak, kórházak, állatmenhelyek és ápolási otthonok közelében. Aki mégis megpróbál rakétázni a város határain belül, az akár 3600 eurós büntetést és büntetőjogi következményeket kockáztat. Ez jelenlegi árfolyamon 1 millió 300 ezer forintnak felel meg.

A Gallup Intézetnek az osztrák lakosság körében végzett reprezentatív felméréséből egyébként kiderült, hogy a megkérdezettek 80 százaléka csendben, durrogtatás nélkül szeretné köszönteni az új évet. A felmérésben résztvevők 60 százaléka kettesben, vagy szűk családi körben tölti majd a szilvesztert, nagy bulit csak kevesen rendeznek.





Ezeket olvastad már?
Fejlemény az Andrássy úti Louis Vuitton üzlet kirablásának ügyében

Fejlemény az Andrássy úti Louis Vuitton üzlet kirablásának ügyében

Orbán Viktor: Békepárti többség kell Európában, nem érdemelnek még egy esélyt a brüsszeli vezetők

Orbán Viktor: Békepárti többség kell Európában, nem érdemelnek még egy esélyt a brüsszeli vezetők

Programokkal és lezárásokkal teli hétvége áll előttünk: íme a részletek!

Programokkal és lezárásokkal teli hétvége áll előttünk: íme a részletek!

Brutális erővel csap le ránk a tél

Brutális erővel csap le ránk a tél

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás