RETRO RÁDIÓ

Elsüllyedt egy vitorlás a Balatonon, így mentették ki a vízből - Videó!





A vizimentőknek ősszel is akad dolguk a tónál. Legutóbb egy versenyben szerencsétlenül járt hajónak és legénységének kellett segíteni.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.10.31.
kiemelés

A vizimentőknek még októberben is akadt dolguk a Balatonnál.

A 25 láb hosszú vitorlás október elején a Szüreti Regattán süllyedt el Révfülöp közelében. A legénység a rendezők motoroshajója és a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata segítségével épségben a partra jutott, azonban a felborult hajó kiemelését csak napokkal később lehetett megkezdeni.

Összesen 14 kollégánk dolgozott a 12 órán át tartó kiemelésen annak érdekében, hogy minél jobb állapotban tudjuk visszaadni a hajót a tulajdonosának. Egy elsüllyedt hajó kiemelése minden esetben izgalmas feladat a mentés megtervezésétől a kivitelezésig, és a csapat minden tagja számára felemelő látvány, amikor a vontatóhajó elindul a szerencsétlenül járt vitorlással a kikötőbe - írja a vizimentok.hu.

A hajó kiemelésének központi művelete, hogy nagy méretű, mintegy 1 tonna emelőerővel bíró ballonokat rögzítünk a hajótesthez, a tőkesúly elé és mögé. A kiemelés nem volt könnyű, ugyanis a Balaton hőmérséklete mindössze 10 fokos volt, ráadásul a vízben sötét volt, ami tovább nehezítette a búvárok munkáját.

Összesen hat ballont rögzítettek, melyeket a mentésirányító hajón elhelyezett palackokból, csöveken keresztül töltöttek meg fokozatosan levegővel, végül ez a közelítőleg 8000 liter levegő dobta fel a hajót a víz felszínére. Felemlő pillanat volt ez a mentésben résztvevőknek, közel 7 órát dolgoztak csak aznap a hűvös időjárásban, hideg vízben azért, hogy ez megtörténjen.





Ezeket olvastad már?
Megérkezett az első fotó a nagypénteki budapesti robbanás helyszínéről

Megérkezett az első fotó a nagypénteki budapesti robbanás helyszínéről

Szemet vonzó ismertetőjel: őt keresik a magyar rendőrök

Szemet vonzó ismertetőjel: őt keresik a magyar rendőrök

Reggel került fel a körözési listára, hatkor már csattant is a kezén a bilincs

Reggel került fel a körözési listára, hatkor már csattant is a kezén a bilincs

„Nem hittem a szememnek” -  Elképesztő, hogy mi utazott a pesti trolin

„Nem hittem a szememnek” - Elképesztő, hogy mi utazott a pesti trolin

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás