RETRO RÁDIÓ

Ilyet még nem látott a demokrácia: Karácsony egy személyben dönt 23 milliárdról!





Ez antidemokratikus, az önkormányzatiság elvének megcsúfolása – mondta el az esettel kapcsolatban lapunknak dr. Bagdy Gábor.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.09.08.
elherdált költségvetés

Indokolatlan és példátlan, a demokrácia, az önkormányzatiság elvének megcsúfolása Karácsony Gergely hatalomcentralizációja – mondta a Metropolnak dr. Bagdy Gábor. A főváros Fidesz–KDNP képviselője arra reagált lapunknak, hogy a főpolgármester egy személyben dönthet 23 milliárd forint felhasználásáról.

Bagdy Gábor szerint a demokrácia elvének megcsúfolása Karácsony Gergely hatalomcentralizációja Fotó: MTI/Kovács Attila

Bár a kormánypárti frakció egyetértett azzal, hogy szükség van a főváros energia- és gazdasági válság elleni alapjára, azzal viszont nem, hogy nem a közgyűlés dönt egy ekkora, a fővárosi költségvetés szempontjából is kiugróan magas összeg felhasználásáról.

„Karácsony önmagát tagadta meg, kigúnyolva a budapestieket”

„A főpolgármester pontosan azt tagadta meg, amire eddig olyan büszke volt” – mutatott rá Bagdy Gábor. „Karácsony eddig azt hirdette ugyanis, hogy újszerű közösségi költségvetést készít. Ami lefordítva azt jelenti, hogy az 1,7 millió budapesti 1 milliárd forintról dönthet összesen évente. Jelen esetben ez a nagyon demokratikus közösségi költségvetés úgy néz ki: a lakosság 1 milliárdról dönthet, ő pedig 23-ról csak a hátralévő néhány hónapban. Ez nem tűnik nagyon demokratikusnak” – hangsúlyozta.

Fotó. Metropol

Tarlós csak 150 millióig döntött egy személyben

Az eddigi gyakorlat szerint, maximum 150 millió forint keretig dönthetett egy személyben a főpolgármester, ezt a küszöbhatárt még Tarlós István vezette be. Úgy látszik három év kellett ahhoz, hogy Karácsony Gergely merjen ezen változtatni.

Tarlós István kisebb összegről dönthetett egy személyben Fotó: Metropol/NZ

Karácsonyék kezdenek kifogyni a pénzből

Mi 200 milliárddal adtuk át a fővárost Karácsony Gergelynek, azóta napról napra fogy a főváros pénze” – mondta a volt főpolgármester-helyettes. „Azt látni, hogy kisebb dolgok esetében nem spórolnak, a nagy összegeket igénylő projekteknél, működés finanszírozásoknál viszont sírdogálnak és a kormányra mutogatnak, hogy nem adnak pénzt. Az is probléma, hogy eleve úgy tervezik meg a költségvetést, hogy a kormány támogatására számítanak benne, és bekalkulálnak olyan összegeket, amelyekről semmiféle tárgyalás nem volt a kormány és a főváros között” – világított rá Bagdy Gábor.

„Tehát légből kapott összegeket szavaznak meg a főváros költségvetésében. A BKV esetében is ezt történt, így biztosan borítékolható a botrány kirobbanása. És persze a kormányra mutogatnak majd. Erre mondtuk azt annak idején, hogy ez a költségvetés valójában egy fél évre szól, utána kilyukad itt is, ott is, amott is, és ezt látjuk most.”

A főváros cégeinek összevonása is pazarló volt

„Bár a főváros sikerként próbálja bemutatni, de valójában csak pénzkidobásra volt jó a cégeinek átszervezése. Nagyon sok időt, energiát és pénzt vett igénybe, de valójában a szervezet nem lett hatékonyabb, az igazgatók és a vezetők száma csak nőtt, nem csökkent. Persze volt némi leépítés, de gyanítom, hogy a nagy átszervezésekre éppen azért volt szükség, hogy ezekre hivatkozva a régi vezetők többségét el lehessen távolítani, és a saját embereiket hozhassák vissza nagyobb számban, mint ahányan korábban voltak” – mondta a volt főpolgármester-helyettes.

A bankok már nem hiteleznek a városházának

„A Covid, az energiaválság is hozzájárult ahhoz, hogy Budapest pénzügyi egyensúlya teljesen felborult, de emellett nem is állítanak élére minden forintot Karácsonyék” – avatott be a részletekbe Bagdy Gábor. „Ma számos projektet terveznek hitelből. De ahhoz, hogy új hitelt tudjanak felvenni, a kormány hozzájárulását kérnék. Egyelőre nem ismerjük a kormány álláspontját, de ha hozzá is járul, a városháza nem tudná visszafizetni a hitelt. Budapest hitelképtelenné vált, mert működési vesztesége keletkezik, így semmiféle fedezet nincs a hitel biztosítékául.”





Ezeket olvastad már?
Nyitrai Zsolt közölte az örömhírt: több száz rászoruló családnak segített az Agrárminisztérium és az Élelmiszermentő Központ – Videó

Nyitrai Zsolt közölte az örömhírt: több száz rászoruló családnak segített az Agrárminisztérium és az Élelmiszermentő Központ – Videó

Felháborító: borotvaéles táblákat helyeztek ki Gazdagréten

Felháborító: borotvaéles táblákat helyeztek ki Gazdagréten

Varga Judit részletesen beszélt a rendőri jelentés történetéről

Varga Judit részletesen beszélt a rendőri jelentés történetéről

Húsvét: Így változik a gyógyszertárak nyitvatartása

Húsvét: Így változik a gyógyszertárak nyitvatartása

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás