RETRO RÁDIÓ

Színes panelkertet épített az autista kiskertész Óbudán – Fotók!





A 12 éves kisfiúnak virágoktól pompázó, színes oázis jelenti a biztos pontot a veszélyes, érthetetlen világban. Levente ugyanis autizmussal él.



Megosztás
Szerző: Komáromi Bence
Létrehozva: 2022.06.02.
III. kerület terápiás kertészkedés

Egy békásmegyeri panelház 2. emeletének balkonján található Levente birodalma. A kiskamaszt édesanyja otthon oktatja egyéni tanrendben. Ép értelmű autista, ami azt jelenti, hogy őt nem érinti az autisták körben néha előforduló értelmi fogyatékosság. Iskolába azonban nem jár, mivel több alkalommal is erőszakoskodtak vele osztálytársai, és azóta retteg belépni a tanterembe. A növények között viszont biztonságban érzi magát, a helyben lakók segítségével létrejött csöppnyi virágoskert a nyugalom szigete a számára, amit ha tehetne, éjjel-nappal gondozna.

A kiskert már majdnem teljesen kész. Már csak egy dolog hiányzik, egy felirat a falon: „Levente Kertje”. Ehhez keresnek most egy segíteni vágyó, ügyes kezű feliratfestőt – Fotó: Metropol/NZ

Összefogtak az óbudaiak egy kisfiú álmáért

Levente imádja a virágokat, boldog közöttük, nyugtató hatással vannak rá, és hatalmas felelősségtudattal nevelgeti őket évek óta” – mesélte a kisfiú édesanyja. Tóth-Turgonyi Dóra májusban a III.kerület/Óbuda Facebook-csoportban kapott segítséget, hogy Levente megvalósíthassa az álmát, egy saját panelkertet. 40-50 ember is segített, így három láda virággal elindulhatott Levente „kiskertészkarrierje”. A kisfiú azóta eldöntötte, felnőve dísznövénykertész lesz.

A kisfiú fontos szabálya, hogy az asztalán mindig legyen virág. Mivel a kedvencei, a tulipán és a nárcisz ilyenkor már nem nyílnak, egy művirág teszi otthonossá az asztalátFotó: Metropol/NZ

Kezdetben csak fülvédőben, napszemüvegben tudott kimozdulni

A kisfiú másik szenvedélye a tájfutás. Eleinte csak 15-20 percekre, fülvédőben és napszemüvegben sikerült rávenniük a szülőknek Leventét, hogy kimozduljon a természetbe, mivel minden zajt, fényt és a bogarakkal való találkozást sokkal hatványozottabban él meg. Amióta azonban rátalált a tájfutásra, fokozatosan eltűntek a félelmei.

Levente fél a sötétben, ezért kért több napelemes kislámpát, hogy esténként a növényeinek se kelljen félniükFotó: Metropol/NZ

Minden nap küzdelem egy egykeresős családban

Hogy meg tudják adni fiuknak a legszükségesebbeket, a család élete minden nap küzdelem. Levente mindössze ötféle ételt eszik csak meg, így az immunrendszere kortársainál gyengébb, ezért vitaminokkal egészítik ki a táplálkozását. A járvány alatt Dóra még tudott home office-ban munkát vállalni, és csak akkor ment be egy-egy napra az irodába, amikor az egyébként kamionosként dolgozó apuka el tudta vinni magával munkába a fiukat. Jelenleg azonban egy keresetből tartja el magát a család, így minden segítségért nagyon hálásak az óbudaiaknak.

Levente állapotáról bővebben az Autizmus Live blogban olvashattok.

Kis magyarázótáblák is segítik Levente életét: az „alvásszabályt” fontos betartani – Fotó: Metropol/NZ
Levente édesanyjával, Dórával – Fotó: Metropol/NZ

Korábban a Metropol írt az autista Bencéről is, aki felnőttként masiniszta lett.





Ezeket olvastad már?
Szerelem a levegőben: mágikus együttállás segít bevonzani a kiszemeltedet

Szerelem a levegőben: mágikus együttállás segít bevonzani a kiszemeltedet

A hideg csak a kezdet: pánikrohamokat hoz az időjárás

A hideg csak a kezdet: pánikrohamokat hoz az időjárás

A Mészáros Csoport megvásárolta a híres babaáruházláncot

A Mészáros Csoport megvásárolta a híres babaáruházláncot

Rettenetes: betonkeverő végzett egy férfival – Sokkoló részletek

Rettenetes: betonkeverő végzett egy férfival – Sokkoló részletek

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás