RETRO RÁDIÓ

„Nem érdekel a bomba, sokat láttam '44-ben” – több ezer embernek kellett elhagynia budapesti otthonát





Ezt az egyik Reitter Ferenc utcában élő lakó, Német Tibor mondta akkor, amikor a környéket lezárták, hogy a tűzszerészek hatástalanítsák a több, mint 70 éves légibombát. A rendőrség 500 méteres sugarú körben ürítette ki a környéket. A Metropol újságírója a helyszínről tudósította a történéseket.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.07.30.
XIII. kerület Bomba

A gyújtószerkezetek hatástalanítása kicsit bonyolultabb és hosszabb művelet lett, mint ahogy először tervezték a tűzszerészek.

„Az orrgyújtószerkezet csak alkatrészenként jött ki” – ismertette Debrődi Péter őrnagy, műveleti főnök. – „Az elemeket szép és sértetlen állapotban választottuk le. Az ilyen típusú bombatestek esetében nem a testen lévő gyújtószerkezet bonyolultsága a nehezítő körülmény, hanem a bomba becsapódásától eltelt 76 év, és a bombatest előéletének meghatározása. Nem becsüljük le természetesen az egyszerű mechanikával rendelkező bombákat sem, hiszen mindkét fajta borzasztó pusztítást képes okozni” – tette hozzá az őrnagy.

Indul az 500 kilogrammos fuvar a Magyar Honvédség központú gyűjtőhelyére
A markolók bukkantak rá a második világháborús bombára

 

Darabonként hatástalanították a bombát
Komoly rendőri biztosítás volt a Reitter Ferenc utca környékén

A lakókat biztonságba helyezték

A kerületi iskolákban és idősotthonokban biztosítottak helyet azok számára, akiknek el kellett hagyniuk otthonaikat. Legtöbben a munkahelyükön voltak a bomba hatástalanítása idején, de az időskorúak közül sokan éltek az ideiglenes lehetőséggel, ahol étel és ital is biztosítva volt számukra.

„Most lett volna időpontom az orvoshoz, de így máskor kell majd mennem. Nagyon segítőkészek itt az emberek, úgyhogy jobb helyen nem is lehetnénk. Nem izgulok, mindenről gondoskodtak” – mondta lapunknak Ducsai Tamásné.

A lakók közül sokan a közeli árnyékos parkot, a Gyermek teret választották időtöltésnek, amíg a hatóság emberei vissza nem engedik őket.

Az idősotthonban kaptak „menedéket” az ideglenesen kilakoltatott emberek

A lakók közül sokan a közeli árnyákos parkot a Gyermek teret választották időtöltésnek, amíg a hatóság emberei vissza nem engedik őket.

„A tegnapi napon kihelyeztek egy cetlit az lakások ajtajára, hogy bombát találtak és ma lesz a hatástalanítás, ezért el kell hagyni az épületet. Nincs riadalom a lakók körében, én már egyszer pár éve átéltem itt egy hasonlót, szóval már szinte megszoktuk” – mondta viccelődve Pintér Tiborné.

Pintér Tiborné a parkban, barátnője társaságában vészelte át a bomba hatástalanításának időszakát.

Volt olyan könyéken élő aki, pár hónapos kisbabájával kényszerült az utcára menni a délelőtti órákban. „Szerencsére jó idő van, így egy nagyobb sétának betudjuk a mai »dolgot«. A pelenkázás kicsit macerásabb, de reméljük, minél hamarabb visszatérhetünk a lakásba” – mesélte Viki.

Varga Viktor és párja is elhagyta otthonát a bomba miatt

„Szóltak már napokkal korábban, hogy el kell menni otthonról, de azért ma reggel elgondolkodtunk rajta, hogy inkább maradunk és egy bombán alszunk tovább” – kezdte a tőle megszokott fanyar humorral Viktor, majd további részleteket osztott meg instagram oldalán.

„Komolyra fordítva a szót, ha nem hagytuk volna el a lakást, a rendőrök intézkedtek volna. Mindenhova becsöngettek és ellenőrizték, hogy üresek-e a lakások. Reggel hétkor autóba ültünk a párommal, és egy titkos tóhoz hajtottunk, ahol lefeküdtünk a fűbe és aludtunk tovább” – mesélte a celeb, aki köztudottan kalandos életet él, így a bombától sem ijedt meg, sőt kifejezetten élvezte a helyzetet.





Ezeket olvastad már?
"Ha a kutyádat beengeded a kertbe, nem fogod többé látni" - méreggel fenyegetnek Rákosmentén

"Ha a kutyádat beengeded a kertbe, nem fogod többé látni" - méreggel fenyegetnek Rákosmentén

Karácsonyékhoz kerülhettek a hídpénz-botrány lenyúlt milliói

Karácsonyékhoz kerülhettek a hídpénz-botrány lenyúlt milliói

„A szívem szakadt meg a kislányért” – drámai részletek derültek ki csepeli emeletes ház ablakából kizuhant 3 éves kisgyermek balesetéről

„A szívem szakadt meg a kislányért” – drámai részletek derültek ki csepeli emeletes ház ablakából kizuhant 3 éves kisgyermek balesetéről

Nem ismert határokat: rettegésben tartotta az Aldi dolgozóit egy visszaeső bűnöző

Nem ismert határokat: rettegésben tartotta az Aldi dolgozóit egy visszaeső bűnöző

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás