RETRO RÁDIÓ

Akár egyszerre is lehet az ember allergiás és covidos





A Metropol utánajárt, hogy milyen különbségek vannak az allergia és koronavírus tünetei között, és ezt a meglepő információt Prof. Dr. Nékám Kristóf lapunknak nyilatkozta.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.01.28.
hasonló tünetek

Idén már januárban megkezdődhet az allergiaszezon, hiszen már mérhető a mogyoró, Tisza fa-, és a Ciprus félék pollenszórása Magyarország egyes részein. Néhány tünetében hasonlóság is lehet a koronavírus és az allergia között- mondta el Müller Cecília az Operatív törzs tájékoztatóján, ahol az is elhangzott, hogy eddig 201 ezer ember oltására elegendő vakcina érkezett az országba, vasárnapra pedig itt lesz az újabb Moderna-szállítmány is.

Magyarországon általában február végén, március elején szokott a pollenszám olyan magas lenni, hogy érzékennyé váljanak rá az emberek - mondta a Metropolnak Prof. Dr. Nékám Kristóf allergológus.

Hogyan különböztethetők meg?

A Covid-19 és az allergia tünetekről a doktor úr elmondta, bár mindkettő elsősorban a felső-légutakat támadja, egyszerű őket megkülönböztetni.

„A tünetek közötti hasonlóság kétségtelen, de a láz és hőemelkedés például nem jellemző az allergiás tüneteknél. Továbbá az allergiának általában évekre visszamenő tünetei vannak, amiket egy-egy „tapasztaltabb” allergiás már felismer” - közölte a Prof.

Ha egyszerre támad a két betegség

Hozzátette: „Megtörténhet akár az is, hogy egy allergiás ember szervezete kezd el koronás tüneteket produkálni, mivel a szezon alatt kapja el a koronavírust”.

Akik hajlamosak az allergiára, jobban figyeljenek magukra és ha nem jellemző tüneteket produkálnának, akkor hívják fel háziorvosukat.

Fotó. Nékám

A vírusok tünetei

Az allergia tünetei lehetnek tüsszögés, orrfolyás vagy éppen dugulás, könnyező szem, viszketés. A koronavírusnál is előfordulhatnak megfázásra emlékeztető jelek, viszont itt általában párosulnak hozzá az allergia tüneteinél súlyosabb panaszok, például izomgyengeség vagy láz. A covidos embereknél pedig nem jellemző a viszketés, vagy éppen a tüsszögés. Az eltűnő ízérzékelés inkább a korona tünete, az allergiásoké inkább csak tompul.

Az oltópontokon nem marad ki vakcina

Az Operatív törzs tájékoztatóján elmondták, az oltópontokon felolvasztott ampullák még 6 órán keresztül felhasználhatóak. Az ott dolgozóknak lehetőségük van, hogy a meg nem jelenő személyek helyett a következő napra várt, oltásra jogosult embert előrébb venni a sorban. Így egyetlen vakcinát sem pocsékolnak el.

Szlávik János: „én a halált látom, és annál minden jobb!”

Az infektológus mindkét koronavírus elleni védőoltást megkapta. A Dél-pesti Centrumkórház osztályvezetője úgy fogalmazott: minden vakcina megakadályozza azt, hogy valaki belehaljon a betegségbe, ami jelen helyzetben a legfontosabb!

A kormány ma tekinti át a február 1-ig tartó intézkedéseket

Várhatóan maradnak a jelenleg is érvényben lévő korlátozások. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban azt mondta, hogy amíg nincs tömeges oltás és nem javulnak drasztikusan az adatok, addig nem várható enyhítés sem.

Megérkezett a legújabb koronavírus elleni gyógyszer az otthon gyógyulóknak

A bamlanivimab nevű, koronavírus elleni készítményt elsőként a Dél-pesti Centrumkórház és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet alkalmazhatja, majd fokozatosan bevezetik más intézményekben is. A gyógyszert az igazolt megbetegedés után egy héttel, maximum tíz nappal lehet beadni azoknak a betegeknek, akiknél nagy a kockázta a betegség súlyos lefolyásának, de még nem kerültek kórházba. A szert egész Európában Magyarország alkalmazhatja elsőként.

 





Ezeket olvastad már?
Most érkezett: Döbbenetes baleset történt a Richter Florian Cirkusz halálgömbjében

Most érkezett: Döbbenetes baleset történt a Richter Florian Cirkusz halálgömbjében

Péntektől újabb, jelentős árváltozások lesznek a benzinkutakon

Péntektől újabb, jelentős árváltozások lesznek a benzinkutakon

Szülők figyelem: fontos, gyerekeket érintő határidő ketyeg mától!

Szülők figyelem: fontos, gyerekeket érintő határidő ketyeg mától!

Ma is könnyen elázhatunk, de van rosszabb hírünk is

Ma is könnyen elázhatunk, de van rosszabb hírünk is

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás