RETRO RÁDIÓ

Fontos szempont a rezsi! Ezt is érdemes albérletválasztáskor figyelembe venni!





A felvételi ponthatárok július végi kihirdetése óta felpörgött a budapesti albérletpiac, hiszen számos vidéki diák keres fővárosi szállást az iskolai időszakra. Az idei tanévtől azonban figyelembe kell vennünk: mennyi lesz a leendő albérlet rezsije?



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.08.05.
albérlet

A fővárosban a kereslet 12 nap alatt több mint 10, a kínálat 14 százalékkal nőtt, ráadásul újabb élénkülés várható a kollégiumi férőhelyek kiosztása után – áll az ingatlan.com legújabb elemzésében.

Az albérletválasztásnál is fontos szempont a rezsi Fotó: Magyar Nemzet/Bach Máté

Ma már az albérletkeresők nemcsak a városrészt és a bérleti díjat nézik, hanem a rezsit is” – számolt be a Metropolnak Balogh László, a portál vezető gazdasági szakértője. „Bár az új vagy újszerű lakások bérleti díja magasabb, az olcsóbb rezsi miatt jó eséllyel megéri ezeket választaniuk a bérlőknek.” Az elemző elmondta: Budapesten az új építésű, újszerű vagy korszerűsített albérletek átlagos bérleti díja július utolsó napjaiban 200 ezer forint volt, a közepes állapotú lakásoké pedig 150 ezer körül. Tehát előbbieknek 50 ezer forintos rezsielőnyben kell lenniük havonta, hogy megérje a magasabb bérleti díj.

Mire érdemes figyelni az albérletválasztásnál?

Balogh László megosztotta a Metropol olvasóival, hogy mire érdemes leginkább figyelnie annak, aki most szeretne lakást bérelni anélkül, hogy kellemetlen meglepetés érje a rezsielszámolásnál.

  • Kérjük be a tulajdonostól a korábbi rezsiszámlákat, és tudjuk meg, ez hány emberre vonatkozott!
  • Mindig ellenőrizzük a nyílászárók állapotát!
  • Tudjuk meg, milyen a fűtési rendszer! Az elektromos jobb lehet, mint a gáz, azonban számít a hatékonyság is. Egy nagy lakást kifűtő elektromos panel kevésbé előnyös, ugyanakkor a hőszivattyús fűtés roppant gazdaságos. Utóbbi H és B Geo energiatarifákkal működtethető, gyakorlatilag a régi egységáron.
  • Előre tisztázzuk a tulajdonossal a rezsielszámolást! Ha például egy házrészt bérelünk, ott előre meg kell határozni az elszámolás alapját, ami legtöbbször egy arány.
  • A tulajdonos gyakran hajlandó átírni a bérlő nevére az órát, ilyenkor pontos és hiteles rálátásunk lehet a rezsiösszegre.
  • A panellakásoknak ugyan magasabb a rezsije, viszont kiszámíthatóbb. A panelban élőkre ugyanis jelenleg nem vonatkozik a gázfelhasználás hatósági áras korlátozása, és bármennyit fűtenek vagy főznek, azt a rezsicsökkentett árral számolják el a szolgáltatók.




  • Ezeket olvastad már?
    Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

    Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

    Húsz éve a húsimádókért dolgozik Közép-Európa egyik legkorszerűbb húsüzeme - Videó!

    Húsz éve a húsimádókért dolgozik Közép-Európa egyik legkorszerűbb húsüzeme - Videó!

    Igazi rekorder lett hajléktalan Feri - ide pakolja ruháit és cipőit a Corvin-köznél élő férfi - Fotók

    Igazi rekorder lett hajléktalan Feri - ide pakolja ruháit és cipőit a Corvin-köznél élő férfi - Fotók

    Mennyből a pokolba: több millió forintot bukott egy házaspár

    Mennyből a pokolba: több millió forintot bukott egy házaspár

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás