RETRO RÁDIÓ

Ákos készítette a himnuszt a világtalálkozóra, ahol Ferenc pápa is misézik





Szeptemberben Budapestre várják a fél világot és Ferenc pápát az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra, amelynek himnuszát Ákos „öltöztette modernbe”.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2021.06.20.
pápalátogatás

Győzelemről énekeljen Napkelet és Napnyugat, / Millió szív összecsengjen, magasztalja az Urat!” – így hangzik a 83 évvel ezelőtti, 1938-as budapesti eucharisztikus világkongresszus és az idén szeptemberi nemzetközi találkozó (NEK) régi-új himnuszának kezdősora, amelyet 83 nappal az 52., ismét nálunk tartandó NEK előtt bemutattak. A világon végigsöprő pandémia után öt kontinensről jönnek Budapestre katolikusok és kereső emberek hálát adni és erőt meríteni a „normális” életünk folytatásához.

Budapest ad otthont szeptember 5–12. között az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak (NEK). A katolikus világesemény záró miséjét a tervek szerint maga Ferenc pápa mutatja be a Hősök terén. A találkozóra már elkészült Bangha Béla 1938-as „Győzelemről énekeljen” kezdetű művének újrahangszerelt változata, amely az idei kongresszus himnusza is lesz. A zenei munkálatokat Kovács Ákos Kossuth-díjas dalszerző, zeneszerző és az After Crying tagjaival a Torzók című filmhez írt zenéjével Oscar-díjra is jelölt Pejtsik Péter végezte. A himnusz angol és magyar nyelvű szöveggel is hallható lesz. A felvételeken közreműködött a Magyar Állami Operaház kórusa és zenekara is.

Ákos: A Gondviselés kísérte munkánkat (Fotó: Metropol/Nagy Zoltán)

Mutatjuk videón is:

Híd az emberek között

Fábry Kornél atya, Dánielfy Gergő, Nagy Bogi, Erdő Péter, Czinke Máté, Farkas Attila atya (gyermekként részt vett az 1938-as eucharisztikus világkongresszuson) és Ákos (Fotó: Metropol/Nagy Zoltán)

A himnusz és az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus imázsfilmjének elkészítésébe három fiatal zenész is bekapcsolódott: Nagy Bogi, Dánielfy Gergő és Czinke Máté. Ők éneklik a „modern köntösbe öltöztetett” himnuszt, és maguk alakítják azt a három ifjút, akiknek megtéréstörténetével bátorítanak mindenkit a kongresszuson való részvételre és a találkozásra Jézussal.

Ákos, aki úgy mutatkozott be: Kovács Ákos vagyok zenész, négy gyermekes „római kaotikus hívő”, elmondta, a himnusszal szerettek volna hidat képezni az 1938-as és az idei világtalálkozó között. Ebben a gondviselés kísérte végig munkájukat, reméli, sikerül akkora örömet szerezni vele az embereknek, mint amilyet számukra jelent.

Bíboros az Arénában

A magyar katolikus egyházfő végighallgatta Ákos rockkoncertjét is az Arénában (Fotó: Metropol/Nagy Zoltán)

– Köszönöm a lehetőséget. Történt egy próbavásárlás is, a bíboros atya eljött egy rockkoncertünkre, ha jól emlékszem a 2018-as Aréna-beli volt az. Nem kis merészséget igényelt ez tőle, de ott hallotta, hogy 12 ezer ember énekelte együtt Igazán című dalomat.

Énekes, idegsebész, klímakutató hírnökök

A 12 NEK-es hírnök Erdő Péter bíborossal és Fábry Kornél atyával, a NEK főtitkárával (Fotó: Metropol/Nagy Zoltán )

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom–budapesti érsek köszöntötte az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus 12 hírnökét is. Baricz Gergő zenész, dalszerző, Böjte Csaba ferences szerzetes, Csókay András idegsebész, Dolhai Attila színész, énekes, Kubik Anna színművésznő, Lackfi János író, költő, Petrás Mária népdalénekes, Sena Dagadu énekesnő, Szalóki Ági előadóművész, dalszerző, Szikora Róbert az R-GO frontembere, Pindroch Csaba színművész és Ürge-Vorsatz Diána fizikus, klímakutató feladata a szeptemberi világtalálkozó népszerűsítése.

Szikora Robi is a NEK hírnöke (Fotó: Metropol/Nagy Zoltán)

2021-ben is kulcsszerepet kapnak a világesemény lebonyolításában az önkéntesek. Aki szeretne, június 24-ig még csatlakozhat a NEK önkéntes csapatához.





Ezeket olvastad már?
Eltitkolta, hogy megharapta egy kutya: két hónappal később belehalt a kislány

Eltitkolta, hogy megharapta egy kutya: két hónappal később belehalt a kislány

Dráma a játszótéren: 6 éves kislányt támadott meg egy megvadult kutya a II. kerületben

Dráma a játszótéren: 6 éves kislányt támadott meg egy megvadult kutya a II. kerületben

Rettenetes tragédia: az iskolája előtt késelték halálra a 15 éves diákot

Rettenetes tragédia: az iskolája előtt késelték halálra a 15 éves diákot

Egész Európa csodálni fogja a Városliget legújabb tárlatát

Egész Európa csodálni fogja a Városliget legújabb tárlatát

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás