RETRO RÁDIÓ

Az agár olyan, mint egy fegyver – kulisszatitkok a vadászati világkiállításon





Fájdalommentesen öl, és hihetetlenül taktikusan vadászik. Agarásztunk a vadászati világkiállításon, ahol egy ijedt kölyök nyerte meg a versenyt.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.10.04.
villám-vadász

Hamarosan újra lehet majd agárral vadászni itthon, legalábbis ebben bíznak az agarászok – tudta meg a Metropol az „Egy a természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításon. A tökéletes felépítésű négylábú sokak kedvence a Kincsem Parkban zajló bemutatókon.

„Az idősebb és tapasztaltabb agarak futnak is, és fel is lépnek a színpadon. Kint a Parkban egy díjagarászatot mutatunk be, itt bent a pavilonban pedig megismerkedhetnek a látogatók a ritka fajtával” – mondta el lapunknak Keresztes János. Az Országos Agarász Egyesület elnökétől megtudtuk azt is, hogy az agarak végtelenül jó természetűek, és többet tudnak rólunk, mint mi róluk. Jelenleg itthon körülbelül 100-200 ember tart ilyen különleges kutyát, de 2004 óta csak versenypályán, műnyúl után lehet futtatni őket. A szakma azonban reménykedik abban, hogy jövőre lehet majd vadászni is velük.

Ízig-vérig vadászkutya

„A kutyák 10-15 ezer éve vannak velünk. Nem saját maguknak vadásznak, hanem nekem, a vadásznak. Ugyanúgy, mint a nyájőrzőkutyák, ők is az embernek vigyázzák az állatot, nem azért, hogy megegyék őket. A történelmi időkben az agarak a könnyűlovasoknak segítettek. A huszárok is tartották őket, így gyakran 20-30 kilométert is futottak a lovak után. Ezután az agarak a társas élet színfoltjai lettek, és szép sporteseményeken vettek részt. Később az agárfutamokon húsra már nem is volt szükség, inkább egymással versenyeztették őket, ugyanúgy, mint a lovakat. Versengtek, kinek van jobb agara” – mesélte lapunknak Keresztes János.

Keresztes János vezetett minket körbe az agarak között Fotó: Metropol/MK

Taktikusan, ésszel vadásznak

Két agár úgy kergeti a vadat, hogy azonnal érzik egymásról azt, hogy melyik a gyorsabb és ügyesebb. A zsákmányt fokozatosan szűkülő háromszögben kergetik, és egyre jobban beszorítják, csökkentve a háromszöget. A vadásztacskók és a foxterrierek mindenes vadászkutyák. Vannak köztük kotorékkutyák, vaddisznózók, és bármi amire betanítják őket. Az agár viszont a nyílt terepek kutyája, ha nem látja a vadat, leáll.

Az agár fájdalommentes és kíméletes

Keresztes János az agarakkal történő vadászatról elárulta:

Az agár olyan, mint egy fegyver: magától vadászik, önállóan. Amíg a vizsla csak elkapja a vadat, miután a vadász lelövi, addig az agár megöli, és ide is hozza a zsákmányt. Erre szokták mondani az állatvédők, hogy „szegény nyúl!”. De ez tévedés, itt nincsen sebzés, vagy megfogja vagy nem. Fegyveres lövésnél van fájdalom, sörétezés és a többi, az agár viszont fájdalommentes és kíméletes”.

Az agarak elől nincsen menekvés puszta területen Fotó: MTI/Illyés Tibor

Magyarországon nem lehet agárral vadászni

Keresztes János elmondta, vannak már vadbírók, vannak már vizsgáztatott kutyák, de a gond az, hogy az agarászoknak ugyanolyan vadászati vizsgát kell tenniük, mint a fegyvereseknek, sőt, utána egy kiegészítő vizsga is szükséges agarászatból.

„A tananyag és a lehetőség megvan már itthon. Ha megkapjuk az engedélyt a tanfolyamokra és a vizsgák megszervezésére is, akkor néhány hónapon belül már lehet vadászni agárral is. Nagyon várjuk” – mondta el lelkesen a friss információt az elnök.

Egy ijedt kölyök nyerte meg a versenyt az agarászbemutatón

A fellépésen akadtak spontán, vicces jelenetek is. Nem minden úgy alakult, ahogy Jánosék eltervezték.

„A bemutatón előttünk szerepeltek a lovasok, akik lövöldöztek, és dübörögve vonultak le. Ettől nagyon megrémültek az agaraink. Gondoltam, ügyesnek kell lennem moderátorként, de nem jött össze” – számolt be a bemutató után Keresztes János. „A kutyák zavarban voltak, elrejtettük őket egy paraván mögé, nem tudták, mi lesz a feladatuk. Azok az agarak pedig, akik türelmesen vártak – mert nem szabad ugatniuk ilyenkor –, kiugrottak hamarabb, és nem tudták merre kellene menniük. Így csak néztek a közönségre velük szemben állva. Erre egy nagyon fiatal kutya, aki rutintalan még a fellépésekben, fogta magát és végigfutotta a távot, hogy nyerjen. Ő nyert” – mesélte nevetve az agarász elnök.

(Videónk a cikk végén.)

A rendezvényen több agár is bemutatót tartott Fotó: Egy a Természettel

A Vadászati Világkiállítás napi programja (október 4., hétfő)

Ma ünnepeljük az állatok világnapját, ezért a kiállításon főként az állatvédelemmel kapcsolatos tematikus programokon vehetünk részt, a kicsiket pedig gyermekműsorok várják.

A pavilon

  • 11.00 Vadállatvédelem a 21. században
  • 13.00 Vadállatok gyerekszemmel
  • 14.00 Vadállatvédelem, ahogy a vadállatvédő állatorvos látja
  • 15.00 Vadászat és vadállatvédelem kapcsolata
  • 16.00 Állatkertek vadállatvédelmi tevékenysége
  • 17.00 Vadállatvédelem a nagyvállalatoknál
  • D pavilon

  • 11.00 Hal, Víz és Ember pavilon szakmai programjai
  • 13.00 Világzenei koncert
  • 14.00 Agancsból szobrot (Szőke Gábor Miklós, Kókai Márton)
  • 15.30 Vadász talkshow (dr. Déri János, Csöre Gábor)
  • 17.00 Fitos Dezső Társulat: A Falu
  • F pavilon

  • 14.50 Vadászíjász-előadás
  • 15.30 Agarász-előadás
  • 16.10 Elöltöltőfegyveres-előadás
  • 16.50 Solymász előadás
  • Agáraszat a Vadászati Világkiállításon:





    Ezeket olvastad már?
    Új kocsikkal mentik a gyerekek életét Budapesten

    Új kocsikkal mentik a gyerekek életét Budapesten

    „Nem hiszem el, hogy ez újra megtörténik” – kifakadt a lány, apja után a bátyját is halálra gázolták

    „Nem hiszem el, hogy ez újra megtörténik” – kifakadt a lány, apja után a bátyját is halálra gázolták

    Megérkezett az első fotó a nagypénteki budapesti robbanás helyszínéről

    Megérkezett az első fotó a nagypénteki budapesti robbanás helyszínéről

    Szemet vonzó ismertetőjel: őt keresik a magyar rendőrök

    Szemet vonzó ismertetőjel: őt keresik a magyar rendőrök

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás