Borzalmas számok! Ennyien élhetnek Magyarországon „adósrabszolgaságban”





Döbbenetes, de egyes becslések szerint akár 30-40 ezer ember is élhet jelenleg „adósrabszolgaként”, vagy ahogy a börtönnyelv nevezi, csicskaként Magyarországon, elsősorban vidéken. Van, aki élete végéig dolgozik fogva tartójának.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.10.21.
undorító bűntett

A csicskáztató, azaz az ingyenmunkát végeztető bűnöző többnyire egy az adóst kilátástalan helyzetbe hozó uzsorás, aki később „adósrabszolgaként” dolgoztatja áldozatát. A legkiszolgáltatóbbak azok az egyedülálló idős emberek, akiknek könnyen a bizalmukba lehet férkőzni. Ők gyakran minimális ételért és pocsék lakhatási körülményekért dolgoznak, van, hogy a nyugdíjukat, segélyüket és a papírjaikat is elveszik tőlük. Ezenkívül egyre több az olyan fiatal, akit „mesés jövedelemmel” kecsegtetve csábítanak szülőhelyétől messzire leendő „gazdáik”. Sokan közülük szenvedélybetegek, jellemzően alkoholisták. Ezek a függő helyzetbe hozott emberek sokszor csak nehezen, vagy egyáltalán nem tudnak megszabadulni a csicskatartóktól.

Nagy erőkkel érkeztek ki a rendőrök Fotó: Police.hu

Éveken keresztül dolgoztatták és verték

Nagy visszhangot váltott ki a múlt hónapban az a nagykőrösi eset, amelyben 10 éven keresztül dolgoztattak és bántalmaztak egy 29 éves férfit. Bár nem tartották fogva, de a férfi rettegett „gazdáitól”, akik rugdosták, ököllel ütötték, léccel, fadarabbal vagy slaggal verték, és napi 10 órát dolgoztatták. Fizetséget nem kapott, csak napi egy tányér ételt. Az áldozat többször próbált megszökni, de mindannyiszor megtalálták, és megbüntették érte. Legutolsó próbálkozása után két napig bolyongott, mire 2022. augusztus 4-én eljutott az öccséhez, aki magához vette.

Dolgoztatták és verték a 29 éves férfit Fotó: Police.hu

Gyerekeket dolgoztattak építkezéseken 10-12 órában

Ugyancsak nagy port kavart azoknak a ócsai fogva tartóknak az esete, akik több tinédzsert napi 10-12 órát dolgoztattak építkezéseken. A 18, de néha 15 év alatti fiatalokkal 10-12 órában építkezéseken végeztettek nehéz fizikai munkát, kéthetente 90 ezer forintért, amiből maguknak kellett megvenniük mindent. A szálláshelyükön egyszerre 10-15 gyermek zsúfolódott össze, ahová az 58 éves építési vállalkozó és 23 éves társa utaztatta az ország keleti megyéiből összeszedett 18 év alatti kamaszokat. Szállásuk egy mocskos állatok tartására készült ólban volt. Itt a rendőrök 13 gyereket találtak.

Mocsok és rendetlenség fogadta a zsarukat Fotó: Police.hu

Kölcsönzéssel állítanak csapdát az uzsorások

Az Országos Rendőr-főkapitányság lapunk megkeresésére elmondta: a leggyakoribb bűnelkövetési formák az uzsorások körében az, hogy az elkövetők ingatlant, élelmiszert, pénzt vagy egyéb ingóságot (bútorokat, szerszámokat, haszonállatokat, gazdálkodási eszközöket) „kölcsönöznek” a rászorulóknak, majd ezeknek az értékét maguk határozzák meg, csakúgy, mint az elvárt, ledolgozandó ellenértéket. Az ilyen visszaélések megelőzése azért nehéz, mert sokan nem mernek segítséget kérni. A legtöbben rettegnek a fogva tartóiktól, és szégyellik a helyzetet, amibe kerültek.

Az elkövetők ledolgoztatják a rászorulókkal azt, amit adnak nekik Fotó: Police.hu

Évente alig pár eset jut el a vádemelésig

A házi rabszolgatartás, mint jelenség Magyarországon régóta jelen van, ezzel szemben évente alig néhány eset jut el a vádemelésig. Az ügyészség hivatalos adatai szerint 2018-ban 3 ügyben 5 elkövetővel szemben történt vádemelés. 2019-ben 12 ügyben 25 elkövetőt vádoltak meg, míg 2020-ban 17 esetben 47-et. A bíróság adatai szerint pedig emberkereskedelem vádjával 2018-ban 11, 2019-ben és 2020-ban 10-10, míg 2021-ben 39 konkrét ítélet született.





Ezeket olvastad már?
Fontos bejelentést tett a Magyar Sportmárka Zrt., a 2RULE

Fontos bejelentést tett a Magyar Sportmárka Zrt., a 2RULE

Géppisztolyos rendőrök zárták le a Lidlt – rettenetes, amit az üzletben találtak

Géppisztolyos rendőrök zárták le a Lidlt – rettenetes, amit az üzletben találtak

Mikor lesz már vége? Mozgáskorlátozott bácsi égett halálra Dunaföldváron

Mikor lesz már vége? Mozgáskorlátozott bácsi égett halálra Dunaföldváron

Lezárt Rám-szakadék: mindig is veszélyes volt kirándulni a szurdokban – GALÉRIA!

Lezárt Rám-szakadék: mindig is veszélyes volt kirándulni a szurdokban – GALÉRIA!

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás