RETRO RÁDIÓ

A vakcina megvéd a súlyos következményektől





Kedden ismertette az Operatív Törzs a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos legfontosabb híreket.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.01.12.
védettség

696 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 344 352 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 128 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 10 853 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 209 852 fő, az aktív fertőzöttek száma 123 647 főre csökkent. 5 005 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 356-an vannak lélegeztetőgépen.

Magyarország eddig minden hazánkba érkezett vakcinát felhasznált, hétfő estig összesen már 78 579 fő kapott oltást, többségében egészségügyi dolgozók, valamint 6642 idősotthonban lakó és dolgozó. Ma újabb vakcinaszállítmányok érkeznek, amelyek összesen közel 51 ezer ember oltását teszik lehetővé. A most érkező oltóanyagokkal folytatódik az egészségügyi dolgozók, valamint az idősotthonok lakóinak és dolgozóinak oltása. Az oltás ütemét, gyorsaságát a vakcinák érkezése határozza meg. A járvány lassítása és a kórházak teljesítőképessége érdekében továbbra is érvényben vannak az eddigi védelmi intézkedések és február 1-ig érvényben is maradnak – olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon.

79 iskolában van digitális oktatás jelenleg

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár közölte, hogy jelenléti oktatás folyik az óvodákban és iskolákban. 42 óvodában van rendkívüli szünet, illetve 79 általános iskolában, jellemzően egy-egy osztályban van digitális oktatás. Az óvodák és az iskolák védelmét kívánják szolgálni az intézkedések, ilyen többek között a hőmérés és a fertőtlenítés. Maruzsa Zoltán felhívta a figyelmet, hogy a kormány középiskolákban a hónap végéig meghosszabbította a digitális oktatás idejét.

Nem maradnak el az érettségik

Az államtitkár elmondta, ha elhalasztanák az érettségiket az óriási káosszal járna , ahogyan a nyugati példák mutatták. A középfokú felvételi szabályai december 4-e óta nyilvánosak, a tantermenkénti 10 fős korlát itt is érvényes, ahogy az érettségi esetében is - tette hozzá. Úgy készülünk, hogy a témaheteket is megtartjuk, de jóval kevesebb személyi kontaktussal – jegyezte meg. Majd hozzátette: a vizsgákat kellő higiénés biztonsággal fogjuk megtartani.

A kormány nem tervez változtatni az időpontokon és a lebonyolításon sem a érettségin sem a felvételiken. A tavaly tavaszi érettségi eredmények megfeleltek az elmúlt öt év érettségi átlagának, ez is azt bizonyítja, hogy ilyen körülmények között is meg lehet tartani az érettségit – fogalmazott Maruzsa, Majd kijelentette, hogy az iskoláknak a vizsgákra a tanulóknak fel kell készíteni.

Kétféle vakcina is érkezett a hazánkba

Müller Cecília országos tisztifőorvos közölte, hogy a Pfizer és a Moderna oltóanyaga is megérkezett Magyarországra. A Moderna 3600 fő beoltását teszi lehetővé. Az összes eddigi vakcinát ami beérkezett az országba az beoltásra került – emelte ki a szakember.

Folyamatosak az oltások

Müller Cecília elmondta, hogy folyamatosan végzik az oltópontokon az oltásokat. Hétfő estig beérkezett összes oltóanyagot beadták már. Hétfő estig összesen már 78 579 fő kapott oltást, többségében egészségügyi dolgozók, valamint 6642 idősotthonban lakó és dolgozó. A mai nappal beérkező oltóanyaggal további 51 ezer embert tudnak védőoltásban részesíteni

Hasonló a Moderna vakcina is

Felhívta a figyelmet a a tisztifőorvos hogy ne tartsunk az új szérumtól, mert biztonságos és hasonló, mint a Pfizer vakcina. A genetikai állományban nem épül be. Különbség a logisztikai és tárolói részletekben vannak – tette hozzá. A Moderna vakcinát könnyebb tárolni. 10 adagot tartalmaz a Moderna vakcinának az ampullája és 28 napos időkülönbséggel kell beadni az első és a második védőoltást.

Megvéd a súlyos szövődményektől a vakcina

Sajnos továbbra sincs 100 százalékos védelmet biztosító oltóanyag, de az ismert szérumok nagyon magas százalékban védenek és a súlyos szövődmények kialakulását megakadályozza. A tisztifőorvos kérdésre elmondta, hogy a koronavírus fertőzésnek nincsenek a íz és szaglás elvesztésén kívül speciális tünete. Aki két védőoltás mellet is elkapja a fertőzést, az a szövődményektől mentesen tud hamar túl lenni a betegségen.

Bővel a tömeges tesztelések lehetősége

A szociális alapszolgáltatásban dolgozók, például a gyermekjólétisek, javítóintézetben dolgozók, családsegítők, szociális munkások is kérhetik a tesztelésüket 127 mintaponton január 16-17 között.

184 személy szegte meg a maszkviselési szabályokat

Kiss Róbert alezredes közölte, hogy az elmúlt 24 órában 184 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök a maszkviselési szabály megszegése miatt.

319 személy szegte meg a kijárási korlátozásokat

Az alezredes elmondta, hogy az elmúlt napon 319 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök a kijárási korlátozás miatt, a járvány kezdete óta pedig összeessen 24244 személy szemben volt hatósági intézkedés.

A két vakcina nem kombinálható

Müller Cecília újságírói kérdésre elmondta, hogy a Pfizer és a Moderna vakcinája nem kombinálható, erre nem is volt konkrét kísérlet. A beoltott személynek a második dózist is ugyanazzal a vakcinával kell megkapnia amivel az elsőt kapta.

Magyarországon a védőoltások beadása oltási terv alapján történik.

Regisztrálni a vakcinainfo.gov.hu oldalon lehet.





Ezeket olvastad már?
Ahelyett, hogy örült volna, lecsapta a lottónyertes a telefont, amikor közölték vele a jó hírt

Ahelyett, hogy örült volna, lecsapta a lottónyertes a telefont, amikor közölték vele a jó hírt

Két halott Ferihegynél: Hét nepáli menekült el a rommá tört autóból

Két halott Ferihegynél: Hét nepáli menekült el a rommá tört autóból

Rettegnek a lakók Újbudán – lassan mindennap kioltanak egy életet

Rettegnek a lakók Újbudán – lassan mindennap kioltanak egy életet

Semjén Zsolt: a Magyarok kenyere ünnep, a búza- és kenyérszentelés ünnepe a magyar nemzet egységéről szól

Semjén Zsolt: a Magyarok kenyere ünnep, a búza- és kenyérszentelés ünnepe a magyar nemzet egységéről szól

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás