RETRO RÁDIÓ

A Pfizer bejelentette: vakcinájuk 100 százalékos biztonságot ad a 12–15 éveseknél





A 3. fázisú Covid–19 elleni Pfizer-vakcina biztonságos és erős védelmet ad a 12–15 éves gyermekek korosztályában – adta hírül a gyártó.



Megosztás
Szerző: metropol
Létrehozva: 2021.03.31.
védettség

A vakcina tesztelésének eredményét maga a Pfizer vállalat jelentette be. A gyártó azt is elárulta, hogy a kísérletben 2260 tinédzsert vontak be, a gyerekek egyik fele oltást, míg a másik fele placebót kapott.

Kiderült, hogy a placebót kapott tinédzserek közül tizennyolcnál azonosítottak koronavírus-fertőzést, míg a valóban beoltottaknál egyetlen esetben sem. A beoltott gyerekek a felnőtteknél tapasztalt mellékhatásokról számoltak be, mint a fejfájás, karzsibbadás és fáradtság – írja a Daily Mail.

A Pfizer-vakcina 100 százalékban megvédi a 12 és 15 éves korosztályt (Fotó: NurPhoto)

A vizsgálatban nem csupán százszázalékos vakcinahatékonysági arányt figyeltek meg, hanem azt is, hogy az oltás nagyon erőteljes immunválaszt váltott ki – közölte a Pfizer és a BioNTech közleményében.

Terveik szerint az adatokat benyújtják az amerikai és az európai uniós gyógyszerfelügyeleti hatóságnak (FDA, EMA), kérve a készítmény alkalmazási engedélyének kiterjesztését a 12–15 éves korosztályra. Az adatokat egy rangos tudományos folyóirathoz is benyújtják, kérve a kutatási jelentés szakmai ellenőrzését és publikálását.

Hozzátették, hogy a 6 hónapos–11 éves korosztályban is vizsgálják a vakcina biztonságosságát és hatékonyságát. Az első adag oltást már be is adták az első vizsgálati csoportnak, amelybe 5 és 11 év közötti gyerekeket válogattak be. A második csoport – amelyben 2–5 év közötti gyerekek vannak – április elején kapja meg az első dózist.

A Pfizer/BioNTech-féle vakcina volt az első, amelyre forgalmazási engedélyt adtak ki az EU-ban

A két adagból álló oltások beadása tavaly karácsonykor kezdődött. A beszerzéseket a tagországok megbízásából és felügyelete mellett intéző Európai Bizottság tavaly novemberben 300 millió, január elején további 300 millió adag megvásárlásáról kötött keretszerződést a gyártókkal.

A Comirnaty néven forgalmazott oltóanyagból Magyarországra már csaknem másfél millió adagot szállítottak.





Ezeket olvastad már?
Sötét jóslat: aszteroidák hullhatnak a fejünkre, mire a Marson fogunk élni

Sötét jóslat: aszteroidák hullhatnak a fejünkre, mire a Marson fogunk élni

Rejtélyes robbanás Angyalföldön – Ferencet megdöbbentette, mi áll a háttérben

Rejtélyes robbanás Angyalföldön – Ferencet megdöbbentette, mi áll a háttérben

Nincsenek szavak: egymást követik a hajnali fagyok

Nincsenek szavak: egymást követik a hajnali fagyok

Most kaptuk: balesetet szenvedett az utasokkal teli 4-6-os villamos, nagy a baj

Most kaptuk: balesetet szenvedett az utasokkal teli 4-6-os villamos, nagy a baj

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás