RETRO RÁDIÓ

A magyar járványadatok a legbiztatóbbak a visegrádi régióban





Lengyelországban és Magyarországon lassul a járvány, mindeközben Csehországban és Szlovákiában az egymillió lakosra jutó új fertőzöttek száma az őszi csúcsokat meghaladó szintre futott fel januárban.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.01.20.
koronavírus

Miközben Lengyelországban és Magyarországon egy kisebb megtorpanást követően ismét a járvány második hullámának lassú mérséklődését mutatják a napi új esetszámok, Csehországban és Szlovákiában már a harmadik, karácsonyi hullám csillapodását láthatjuk. Ez utóbbi két országban az egymillió lakosra jutó új fertőzöttek száma az őszi csúcsokat meghaladó szintre futott fel januárban, de a visszaállított szigorításoknak köszönhetően hamar bekövetkezett a fordulat - írja a g7.hu.

Az új fertőzöttek száma alapján azonban továbbra sem lehet messzemenő következtetéseket levonni a járvány alakulásával kapcsolatban, az elmúlt négy hónapban ugyanis a régió egyik országában sem sikerült úgy alakítani a tesztelési protokollt, hogy a pozitív mintavételek aránya az ajánlott öt százalékos szint alatt maradjon. Magyarország mindenesetre mostanra már kezdi megközelíteni ezt a szintet, kiemelkedve a többi visegrádi ország közül.

A tesztelés hiányosságai a halálozási adatokat nem torzítják, a járvány lefutását tehát továbbra is ezek tükrében érdemes a leginkább követni. A végzetes esetek egymillió főre vetített hétnapos mozgóátlagai is arra utalnak, hogy az év végi cseh és szlovák szigorítások eredményesek voltak. Lengyelországban nem tört ki újabb hulláma a járványnak, de az őszi csúcs utáni mérséklődés az év végén megállt, azóta leginkább stagnálásról beszélhetünk. Magyarországon pedig ugyan idén lelassult a halálozás visszaszorulása, de karácsony óta folyamatosan tart.

Csehország és Szlovákia példái igazolják a magyar kormány azon álláspontját, miszerint a járvány visszaszorulása ellenére sem érdemes egyelőre lazítani az óvintézkedéseken. Ennek ellenére a cseh ipari és kereskedelmi miniszter nyilatkozata szerint Csehországban nem kizárt, hogy a közeljövőben enyhítenek a szabályokon. Szlovákiában viszont tovább szigorítanak, a tömeges tesztelés lezárulta után csak a negatív eredményt produkáló lakosok hagyhatják el az otthonaikat. Lengyelország is kitart a korlátozások mellett, az első három általános iskolai évfolyam oktatásának visszaállítását kivéve - írja a lap.





Ezeket olvastad már?
Nyárból a télbe: ijesztő, ami a hét további részében ránk vár

Nyárból a télbe: ijesztő, ami a hét további részében ránk vár

Kis híján egy fiatal életébe került a papírsárkány-reptetés Maroskeresztúron

Kis híján egy fiatal életébe került a papírsárkány-reptetés Maroskeresztúron

Kaszásdűlő: Bús Balázs felszámolná a "csőerdőt!"

Kaszásdűlő: Bús Balázs felszámolná a "csőerdőt!"

Borzalom: súlyosan bántalmazott csecsemőt vittek a szombathelyi kórházba, az édesanyja tehette

Borzalom: súlyosan bántalmazott csecsemőt vittek a szombathelyi kórházba, az édesanyja tehette

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás