RETRO RÁDIÓ

A lazítás után eldurvult a vírushelyzet Portugáliában





Kritikus a helyzet az országban, a kórházak már a kapacitásaik határát súrolják.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.01.31.
óvatosság

Kritikussá vált a járványügyi helyzet Portugáliában az újévet követően. A magas esetszámok miatt a kórházak már az év elejére a kapacitásaik határaira jutottak. Szakemberek már az év elején is az ország azonnali lezárását sürgették, ám az első komolyabb – nem a hétvégi mozgást érintő- korlátozási körre csak január 15-ével került sor.

Nagy volt a lazaság

2020 december közepén a koronavírus-járvány visszaszorulóban volt Portugáliában. Az új esetek száma és a kórházba kerülők száma csökkenő tendenciát mutatott, de a halálesetek napi száma továbbra is magas volt.

Fotó: Shutterstock

A karácsonyi ünnepekre ezért átmeneti enyhítéseket vezettek be. A szilveszteri ünnepségekre viszont fenntartották a szigort.

  • December 23. és 26. között szabadon lehetett közlekedni az országban: 24. és 25. éjjel 2 óráig, 26-án pedig este 23 óráig.
  • A családi ünnepek kapcsán felelős magatartásra intették a portugálokat.
  • Az éttermek december 24-én és 25-én hajnal 1-ig, 26-án pedig 15.30-ig lehettek nyitva.
  • Szilveszterkor a kormány letiltotta a nagy ünnepi összejöveteleket, ezért december 31-én 23.00-tól kijárási tilalmat rendelt el. December 31-én 0.00 órától 01.04-én hajnali 5 óráig tilos volt a járások közötti mozgás.
  • Az utcákon vagy a nyilvánosság számára nyitva álló partik nem voltak megengedettek. Az utcán legfeljebb 6 fős csoportosulások lehettek.
  • Az éttermek szilveszterkor nyitva lehetnek, 22.30-ig. Január 1-jén 13.00-ig szolgálhattak ki vendégeket.
  • 2021. január 1-2-3-án 13.00-tól kijárási tilalom lépett életbe.
  • Jött a baj!

    Eddigre azonban a brit vírus már minden bizonnyal jelen volt az ország kontinentális részén is és ez a mozgásszabadság hozzájárult a vírus szétterjedéséhez. Ekkor már napi 150 felett volt a halottak és 10.000 felett a napi esetek száma. A szigorítások értelmében az éttermek ismét csak elvitelre vagy házhoz szállításra dolgozhattak, az otthonokat csak meghatározott indokkal lehetett elhagyni, minden bezárt, az élelmiszerboltok és gyógyszertárak kivételével de az iskolákban január 22-ig maradt a jelenléti oktatás.

    Fotó: AFP

    Kritikus helyzet

    A portugál kormány szinte azonnal újabb korlátozó intézkedések további szigorítására kényszerült a tragikus állapotok miatt, bár az iskolákat - a szakértői vélemények ellenére- minden korosztály számára nyitva tartják, sőt a napköziket is kinyitják. A brit vírus azonban egyre nagyobb mértékben terjed, mire a kormány január 22-én jelentette csak be a teljes zárás: 15 napra bezárták az összes egyetemet, iskolát, óvodát, bölcsödét és napközit. A helyez azonban egyre súlyosabb lett, január 28-án regisztrálták a legmagasabb új esetszámot (16.432) és halálozást (303 elhunyt 24 óra alatt).

    Szigorú szabályok

    A túlzsúfolt kórházak egyre nehezebbé teszik a helyzetet, ezért szigorú rendeleteket kellett hoznia a portugál kormánynak.

  • Portugál állampolgárok csak kivételes esetben hagyhatják el az ország területét (igazolt külföldi munkavégzés, igazolt külföldi tartózkodás, közvetlen (elsőfokú) családtagok látogatása, humanitárius és egészségügyi célú utazások, stb);
  • A szárazföldi határellenőrzést visszaállítják, egyelőre meg nem határozott repülőjáratok felfüggesztésre kerülhetnek, továbbá
  • Brazília és az Egyesült Királyságon túlmenően a legtöbb európai országból (FIN és NOR kivételével) csak 72 óránál nem régebbi PCR-teszttel lehet beutazni
  • Portugália Spanyolországgal közös szárazföldi határán az átkelés csak teherszállítás, határ menti ingázó szállítása, mentőautók számára engedélyezett;
  • Az állami egészségügyi rendszer megerősítése, az egészségügyi dolgozók számának növelése érdekében a kormány lehetővé teszi a nyugdíjas, szakvizsgával még nem rendelkező, illetve megkönnyíti a külföldi diplomával rendelkező szakemberek szerződtetését.
  • Beismerte a hibát a kormányfő

    Eddig mintegy 74 ezer ember kapott két adag oltást, és további 183 ezer fő kapta meg az első adagot a Pfizer és nagyon kis részben a Moderna oltóanyagából. Jövő héten érkezik az újabb adag vakcina az országba, addig a kormányfő ezen a héten egy televíziós interjúban beismerte, hogy ha tudtak volna a brit mutáns nagy mértékű jelenlétéről, illetve terjedéséről, akkor máshogy kezelték volna a karácsonyi nyitást. Ezen kívül az intézkedések kommunikációjában látott hibákat, nem tudták „átadni az üzenetet”, hogy mennyire súlyos a helyzet és milyen szigorra van szükség a korlátozások betartásában. Az ellenzék a legutóbbi parlamenti vitában hangsúlyozta: jóllehet az egészségügyi szakértők már január elejétől a zárást javasolták, a kormány csak két hét késedelemmel, több lépésben, vonakodva zárta be az iskolákat.





    Ezeket olvastad már?
    Megérkezett az első fotó a nagypénteki budapesti robbanás helyszínéről

    Megérkezett az első fotó a nagypénteki budapesti robbanás helyszínéről

    Szemet vonzó ismertetőjel: őt keresik a magyar rendőrök

    Szemet vonzó ismertetőjel: őt keresik a magyar rendőrök

    Reggel került fel a körözési listára, hatkor már csattant is a kezén a bilincs

    Reggel került fel a körözési listára, hatkor már csattant is a kezén a bilincs

    „Nem hittem a szememnek” -  Elképesztő, hogy mi utazott a pesti trolin

    „Nem hittem a szememnek” - Elképesztő, hogy mi utazott a pesti trolin

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás