A középső kőkorszakban, vagyis a mezolitikumban élő vadászó-gyűjtögető csapat 9500 évre visszanyúló nyomait fedezték fel régészek egy gyorsan olvadó svájci gleccser jege alatt – írja az MTI. Az ősi vadászcsapat felmászhatott a meredek hegyoldalon, átmászhatott egy alpesi gleccseren, hogy megtalálja az értékes kristályokat, amelyekre az eszközök megmunkálásához volt szükség.

Forrás: Pixabay

Az emelkedő globális hőmérséklet miatt a kutatók szerint az Alpok mintegy négyezer gleccserének 95 százaléka az évszázad végére eltűnik. A drámai változások azonban jó alkalmat teremtettek arra, hogy a régészek megértsék, milyen lehetett évezredekkel ezelőtt az élet a hegyvidéken.

Az 1990-es évek elejéig széles körben elterjedt nézet volt, hogy az őskori ember messze elkerülte a félelmetes hegycsúcsokat. Az olvadó jég alól előbukkanó leletek sora azonban megmutatta, hogy az Alpokban évezredeken át tevékeny emberi élet folyt. Ma már úgy tartják, hogy az őskori embercsoportok felmásztak a hegyekre, völgyeken vándoroltak keresztül, vadásztak, legeltették az állataikat és nyersanyagot kerestek.