RETRO RÁDIÓ

A járvány a csokimikulásokra is rossz hatással van





Bezártak a középiskolák, elmaradnak a rendezvények és a nagyszülők sem ünnepelnek az unokákkal együtt december 6-án. Ez pedig hatással van a csoki mikulások forgalmára is, amikből tavaly rekordszámú, összesen nyolc millió darab fogyott. Idén azonban kevesebb édességet vásárolnak.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2020.12.06.
télapó

Minden jó gyereknek csoki mikulást hoz a télapó december 6-a reggelére. Ez nem lesz másképp idén sem, mégis kevesebb ilyen édesség fogy majd, a gyerkekek ugyanis nem látogatnak idén a nagyihoz és Miklós napi rendezvények is elmaradnak.

Öt helyett csak két csokimikulást kapnak idén a gyerekek

Csilla gyermekei, az 5 éves Matyi és a 3 éves Botond négy helyről is szoktak ajándékot kapni, idén azonban csak „egy télapó érkezik” hozzájuk. - A fiúknak öt helyről is érkezik ilyenkor ajándék, köztük csoki mikulás is. A nagymamák, keresztszülők mellett minden évben kilágotunk a helyi ünnepségre is, ahol szintén kapnak egy kis édességet. Idén azonban nem gyűlik össze a család, így most az ajándékozás is elmarad. Az oviban úgy tudom kapni fognak, és itthon is érkezik majd néhány finomság és apróság a csizmájukba - mesélte az édesanya.

A 72 éves Ilona sem ajándékoz most csoki mikulást három unokájának. - Az unokáim 80 kilométerre laknak tőlem, de Mikulás környékén mindig meglátogatnak, ezért ilyenkor készülök nekik csoki mikulással és zsebpénzzel. A járvány miatt vigyázzunk, és most nem jönnek hozzám. Én azért küldök nekik egy kis pénzt, az édesség viszomt elmarad - mondta nagymama.

Idén várhatóan kevesebb csoki mikulás fogy majd (Fotó: Shutterstock)

 

30 százalékkal kevesebb húsvéti nyuszi fogyott

- Húsvétkor nagyjából 500 darab csoki nyuszi szokott elfogyni a boltban, idén viszont 150 darab maradt rajtunk, ezért most a mikulásokból is kevesebbet hozattunk. Két középiskolai osztály is szokott rendelni a diákoknak csoki mikulást, a sulik bezárása miatt ez se lesz idén. Első körben 300 mikulást hozattunk, és nem is fogy olyan ütembe, mint az előző években, szerintünk ebből is maradni fog - mondta Márta bolti eladó.

A csoki mikulásokból egyébként évről-évre rekord mennyiség fogy. Tavaly több, mint 8 millió darabot vásároltak Magyarországon. Ez összesen 700 tonnát jelent, melynek bevétele megközelítőleg 4 milliárd forint. A Magyar Édességgyártók Szövetsége azonban idén csak reménykedni tud abban, hogy tudják hozni az előző év eredményeit. - Húsvétkor a járvány miatt elég nagy volt a visszaesés, 30 százalékkal kevesebb csoki nyuszi fogyott. A kereskedők ezért óvatosabbak, 10 százlékkal kevesebb ünnepi édességet rendeltek 2019-hez képest. Ugyanakkor azt látjuk, hogy a megrendelt mennyiség el is fogy az üzletekbe. A tavaszi időszakhoz képest most bátrabban vásárolnak az emberek. Kevesebbet vesznek tartós élelmiszert, és többet fordítanak az édességekre. Ezek alapján reménykedünk, hogy végül idén is sikerül a nyolc milliós számot hoznunk - mondta a Intődy Gábor, a szövetség munkatársa, aki szerint így is 5-6 százalékos visszaesés várható 2020-ban az édesség forgalomból.

Világhírű lett a magyar cukrász maszkos csokimikulása

Rimóczi László lajosmizsei cukrász szájmaszkot adott a kézműves csokimikulásaira, és akkora sikere lett, hogy világszerte hírt adtak a magyar csokoládéról. „A belgák elkészítették tavasszal a húsvéti nyuszifigurákat maszkkal, és mivel jó ötletnek tartottam, mi is megcsináltuk. Nagy sikere lett! Már ekkor tudtam, hogy december 6-a előtt előrukkolunk a maszkos mikulásokkal” - mondta a Ripostnak a cukrász, akihez percenként jönnek a megrendelések a webshopból, amiket alig győznek teljesíteni.

Rimóczi József édességei világhírűek lettek (Fotó: Rimóczi-Art Csokoládé Grillázs Szalon)




Ezeket olvastad már?
„Kijött belőle a reggeli és a szteroid is” – Aggasztó hírt közölt az SMA-s Tomika anyukája

„Kijött belőle a reggeli és a szteroid is” – Aggasztó hírt közölt az SMA-s Tomika anyukája

Most érkezett: gázolt a metró a Blahán: mentők vitték el az áldozatot – Fotók

Most érkezett: gázolt a metró a Blahán: mentők vitték el az áldozatot – Fotók

Orbán Viktor a CPAC Hungary-n: Magyarországnak ma híre van a nemzetközi politikában

Orbán Viktor a CPAC Hungary-n: Magyarországnak ma híre van a nemzetközi politikában

A tudósok is megdöbbentek: minden eddiginél rejtélyesebb helyet fedeztek fel

A tudósok is megdöbbentek: minden eddiginél rejtélyesebb helyet fedeztek fel

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás