RETRO RÁDIÓ

A hétvégére lezárják fél Budapestet a Maraton miatt - itt lesznek forgalomkorlátozások





Több utat teljesen, néhányat csak szakaszosan zárnak le vasárnap este nyolcig Budapesten a futóverseny miatt. Hatszázhúsz hazai település tízezer futója nevezett be a hétvégi Maratonra.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.10.09.
Lefutják a fővárost

Több mint tízezer résztvevőt - köztük mintegy ezer külföldi vendéget - várnak a szombat-vasárnap tartandó 36. Spar Budapest Maraton futófesztiválra. A két napon 11 távot teljesíthetnek az érdeklődők, 400 métertől a maratoni távig.

Erre lesznek a lezárások

Vasárnap estig lezárják a fővárosi Pázmány Péter sétányt, emellett a hétvégére időszakosan és szakaszosan a budai és a pesti alsó rakpartot, valamint más útszakaszokat is. A Pázmány Péter sétányt már pénteken lezárták, a forgalomkorlátozás vasárnap 20 óráig érvényben marad.

Szombaton időszakosan lezárják a budai alsó rakpart Dombóvári út és Üstökös utca közötti szakaszát, a Halász utcai felhajtótól a Bem rakpart-Jégverem utca-Fő utca-Clark Ádám tér-Lánchíd utca és az Alagút utca-Attila út-Apród utca-Ybl Miklós tér-Várkert rakpart útvonalat, továbbá a Műegyetem rakpartot.

Lezárják a a budai alsó rakpartot is (MTI/Mohai Balázs)

Vasárnap szintén időszakosan lezárják a budai alsó rakpartot, továbbá a pesti alsó rakpartot a Margit híd és a Dráva utca között. Szintén lezárásra kell számítani a Bem rakpart-Jégverem utca-Fő utca-Clark Ádám tér-Lánchíd utca-Várkert rakpart útvonalon, az Alagút utca-Attila út-Apród utca útvonalon, valamint a Szent Gellért rakparton, a Műegyetem rakparton és a Dombóvári úton is.

A forgalomkorlátozások a közösségi közlekedés járatait is érintik, ennek részletei a Budapesti Közlekedési Központ honlapján olvashatók.

Tízezer futóra számítanak

Hatszázhúsz hazai település tízezer futója gyönyörködhet Budapest világörökségi panorámájában október 9-10-én.

Csak a védettségi igazolvánnyal rendelkezők indulhatnak, így most a szokásosnál kevesebb, kb.10.000 nevezőre számítunk. Az utazási nehézségek ellenére is 62 ország 700 külföldi futója nevezett idén, ami jelzi, hogy Budapest továbbra is egy kiemelt helyszíne a futóturizmusnak” -mondta Kocsis Árpád versenyigazgató.

A szombat a fesztivál családi napja lesz, a rövidebb távok versenyeivel az ELTE Lágymányosi Campus környékén: a SPAR Verde 10 km, a Riska Minimaraton (5 km), a FODISZ Esélyegyenlőségi Futam (500 m), a NESTLÉ Családi Futás 500 m, és a SPAR HAZAI. SZERETEM Maratonka 2,3 km rajtol ekkor. A SPAR enjoy. Gyaloglás keretében pedig sétálni is lehet majd ezen a napon.

A Váralagútban a 2020-as versenyzők (MTI/Mónus Márton)

A V4-ek is futnak

A szombati nap egyik különlegessége a Külgazdasági és Külügyminisztérium, az Európai Bizottság soros elnökségét betöltő Szlovén Köztársaság Nagykövetsége és a BSI által közösen meghirdetett „Elnökségi Váltó (4×2 km) – Fuss egy biztonságos jövőért! A magyar V4 elnökség és a szlovén EU elnökség támogatásával”. Ebben a versenyszámban - amellett, hogy bárki indulhat- külön versenyt hirdettek a Magyarországra akkreditált diplomáciai testület (nagykövetségek, főkonzulátusok) munkatársaiból és családtagjaiból álló 4 fős futócsapatoknak.

A 36. SPAR Budapest Maraton® vasárnap reggel 9 órakor rajtol a Pázmány Péter sétányról. A 42 195 méteres távot egyéniben, párban vagy a Tolle UHT Maratonstaféta keretében négy fős váltóban is lehet teljesíteni, de a maratonisták mellé bekapcsolódnak majd a Regnum 30 kilométeres futás résztvevői is. Európa egyik legszebb és leglátványosabb maratoni útvonala a Duna két partján vezet, át a Margitszigeten, így a futók a csodálatos világörökségi panorámában is gyönyörködhetnek.

Bakancslistás művészek és veterán maratonisták

Több, mint 700 futó először próbálkozik majd a bakancslistás maratoni táv teljesítésével, köztük Cser Krisztián operaénekes, Tankó Erika és Herman Flóra színésznők.Rutinos maratonistaként áll rajthoz Dombi Tibor harmincötszörös válogatott labdarúgó is. 200. hivatalos maratoni versenyét és 21. Budapest Maratonját készül teljesíteni Kele Géza amatőr futó, aki a szlovákiai Donamocsról érkezik Budapestre.

60 ezer liter víz, 200 kiló szőlőcukor, 15 ezer banán

A szervező Budapest Sportiroda több, mint 60 ezer liter vízzel, 1500 liter Gatorade-del, 1000 liter Pepsi Colával, 200 kilogramm szőlőcukorral és 15 ezer darab banánnal várja majd a futókat a frissítő állomásokon. A rendezvény biztonságos lebonyolításán a két nap alatt mintegy 1000 szervező, rendező dolgozik.

Monspart Saroltára is emlékeznek (Fotó: Facebook)

Monspart Sarolta emlékkiállítás Mindenki Sacija a Futás Nagyasszonya a kezdetektől volt az amatőr futók lelkesítője, edzője, tanácsadója és helyszíni szurkolója. Futók tízezrei köszönhetik neki, hogy beleszerettek ebbe a sportba. A SPAR Budapest Maraton Fesztiválon egy emlékkiállítást szerveznek, ahol videóval, képekkel, serlegekkel és érmekkel elevenítik fel Monspart Sarolta felejthetetlen pályafutását. Tisztelői a “Monspart Sacinak szeretettel” emlékkönyvben örökíthetik meg gondolataikat, élményeiket, köszönetüket. Ha van közös, vagy kedvenc képe valakinek Monspart Saroltáról, a szervezők kérik, vigye magával és ragasszí bele az emlékkönyvbe, vagy írjon pár sort, ami eszébe jut a futóklasszisról. A megemlékezés péntektől vasárnapig megtekinthető, a kiállítói területen, a következő időpontokban: pénteken 11 és 17 óra között, szombaton 7 és 17 óra között, valamint vasárnap 7 és 15:30 között.  

 

 

 





Ezeket olvastad már?
Szénné égett holttestre bukkantak a csendes zsákutcában – Videó

Szénné égett holttestre bukkantak a csendes zsákutcában – Videó

Most kaptuk: kizuhant egy 3 éves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Most kaptuk: kizuhant egy 3 éves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Hova lett Kispesten az orvosi rendelő pénze?

Hova lett Kispesten az orvosi rendelő pénze?

Ahelyett, hogy örült volna, lecsapta a lottónyertes a telefont, amikor közölték vele a jó hírt

Ahelyett, hogy örült volna, lecsapta a lottónyertes a telefont, amikor közölték vele a jó hírt

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás